30 éves az Ikrek, amivel Schwarzenegger többet keresett, mint bármelyik Terminatorral

Azerbajdzsánban Zombi 42 címmel futott az Ikrek, és más érdekességek.

Ivan Reitman a 80-as években pályája csúcsán volt, mégis, a Szellemirtók és a Törvényszéki héják után elég kockázatosnak tűnt, hogy sikeres lehet egy vígjáték a kor legnagyobb akciósztárjával, Arnold Schwarzenegger a főszerepben. Hiszen lássuk be, Svarci addig csak az egész hadseregeket kiirtó izomkolosszusokat alakított, ezért iszerettük meg, és senkinek nem jutott volna az eszébe, hogy egyszer komédiázásra adja a fejét. De Reitmanék okosan úgy írták meg a forgatókönyvet, hogy maximálisan kihasználják Schwarzenegger adottságait, hiszen egy jószívű, az életről semmit nem tudó, mafla óriáscsecsemőt kellett eljátszania. Az Osztrák Tölgy pedig akkoriban épp vígjátékot akart csinálni, így hamar egymásra találtak Reitmannal - és az Ikreket még két közös film, az Ovizsaru és a Junior követte.

Danny DeVito-t Arnold javasolta Reitmannak, és amikor egy este összeültek hármasban egy vendéglőben, annyire belelendültek, hogy még ott helyben aláírtak a filmhez - méghozzá egy szalvétára. DeVito ezt később bekereteztette. Arnold másik ötlete egészen őrülten hangzott: a filmért előlegként egy fillért sem, ám a profitból tisztességes hasznot kért - és erre bíztatta Reitmant és DeVitot is. Óriási kockázatot vállaltak, hiszen ha az Ikrek megbukik, szerény összeggel kell beérniük, és ne feledjük, a világ akcióhősként szerette Arnoldot, elképzelhetőnek tűnt, hogy senki nem lesz majd kíváncsi rá ebben a merőben szokatlan szerepben. 

Kockáztattak - és bejött: az Ikrek óriási siker lett, 216 milliót hozott a konyhára, így hárman fejenként 35-40 millió dollárt kaszáltak. Schwarzenegger többet keresett, mint bármelyik Terminator filmmel.

A film eredeti címe A kísérlet lett volna, ám Arnold származására való tekintettel megváltoztatták. Azerbajdzsánban pedig magasról tettek az egész világra, náluk ugyanis teljesen szürreális módon a következő címmel forgalmazták az Ikreket:

Zombi 42: A halál kétszer.

 A folytatás számtalanszor szóba került, és 2003-ban DeVito elő is állt a forgatókönyvvel, amiben felbukkan a harmadik testvér is, akit Eddie Murphy játszott volna. Schwarzenegger nagyon szerette volna már akkor is megcsinálni, de épp akkor jelentette be, hogy indul a kormányzóválasztáson, így nem is foglalkozott a filmezéssel. Ám tavaly váratlanul bejelentette, hogy a Reitman-DeVito-Murphy trióval már dolgoznak a Triplets (Hármasikrek) című folytatáson.

Szinte természetes, hogy egy 80-as években készült film magyar változatáról is szólni kell. Wessely Ferenc szinkronrendező (többek között olyan kiváló munkákat köszönhetünk neki, mint a Hannah és nővérei, Szárnyas fejvadász, Szellemirtók, Airplane, Különben dühbe jövünk, És megint dühbe jövünk és A profi Garas Dezső-féle változatát) hihetetlenül jó érzékkel választotta az egyébként teljesen karakteridegen Tordy Gézát, aki egyszerűen zseniálisan szólaltatja meg Arnoldot. csakúgy, mint Harkányi Endre Danny DeVito hangjaként. Frigyes Katalin (Die hard 2., Halálos fegyver 1-2, Nagymenők, Micsoda nő!, Tortúra, Lidérces órák, A köd, Római vakáció) pedig ismét emlékezetes magyar szöveget írt.