30 éves Tim Burton Batmanje, 80 éves a Denevérember!

Szuperhősfilmes-képregényes PORTcast adással ünnepeltük meg a világ legmenőbb köpenyes igazságosztóját.

Kettős évfordulót ünnepel idén a DC Comics és a Warner stúdió! Tavasszal lett 80 éves a világ egyik legnépszerűbb képregényhőse, Batman, és napra pontosan 30 évvel ezelőtt, 1989. június 19-én mutatták be először Amerikában, a kaliforniai Westwoodban Michael Keaton és Jack Nicholson főszereplésével Tim Burton kultikus Batmanjét. Ami egyébként Magyarországra más hollywoodi blockbusterekkel ellentétben már nem többéves késéssel, hanem viszonylag hamar eljutott: 1989. karácsonyán fél Budapest a Denevérember lázában égett, de még a vidéki kisvárosokban is kapható volt a Tim Burton-féle mozifilm hivatalos képregényváltozata (a trafikokban hirtelen megjelenő, fröccsöntött gumi Batman-figurákról nem is beszélve!), ami egycsapásra Denevérember-rajongóvá változtatta az addig csak Bobót, Góliátot és Kockást olvasó magyar ifjúságot.

A kettős évforduló apropóján a Port.hu saját podcastjében, PORTcastben szedtük ízekre az elmúlt 30 év Batman-filmjeit, miközben megnéztük, honnan jött ez a 80 éves képregénykarakter, és mit hozhat még számára a jövő. Az adásban ezúttal Muchichka László, a Roboraptor szerzője és képregényszakértője volt Lakatos István és Szűcs Gyula vendége.

A podcastben többek között az alábbi témák kerültek szóba:

  • Miért menőbb Batman Supermannél?
  • Tim Burton kultikus Batman-filmjei.
  • Joel Schumacher csapnivaló Batman-filmjei.
  • Christopher Nolan egyszerre kultikus és csapnivaló Batman-filmjei.
  • Bruce Timm legendás Batman animációs sorozata.
  • Zack Snyder béna DC-szuperhősfilmjei.
  • Jó vagy rossz választás volt Ben Affleck Batmannek?
  • A '90-es években futó Kandi Lapok Batman-képregényei, benne a Patkányfogóval, a Hasbeszélővel, a Maró Hatású Emberrel és a sátánista Rébusszal!
  • Voltak-e anno az osztályunkban olyan gyerekek , akik ellopták a szuperhősös képregényeket, mert nem volt pénzük megvenni?
  • Vajon milyen Batman lesz Robert Pattinson?

Jó, jó, de mi az a podcast és miért kéne hallgatnom?

A podcast a XXI. század közösségi rádiója. Amihez ráadásul ma már nem is kell fix időpontokban a duruzsoló készülék mellé ülnünk (mint régen, mikor még magnóval akartuk felvenni a külföldi slágereket a Poptarisznyából), hiszen az adás nem az éterbe, hanem az internetre kerül ki. Onnan pedig később bármikor, bármennyiszer visszahallgatható. Mi az Audiomack-en hoztuk létre a PORTcast csatornát (rss feed itt), itt fognak majd sorakozni a nagyjából 1 óra hosszúságú adásaink, amelyeket akár a laptopunkon vagy az okostelefonunk segítségével is meg tudunk majd hallgatni – nincs tehát többé unalmas vonatút, repülni fog az idő kocogás, mosogatás és bevásárlás közben!

Aki kihagyta a sorozatindító Trónok harca-adásunkat, most bepótolhatja:

Ez volt a május eleji Marvel-blocbusteres PORTcast, amiben ízekre szedtük a Bosszúállókat:

Volt egy Star Wars-podcastünk, ami a Baljós árnyak 20. évfordulója és George Lucas 75. születésnapja alkalmából készült:

A nyolcadik utas: a Halál 40. évfordulóján maratoni hosszúságú adásban veséztük ki a kultikus banánfejű űrszörnyek filmjeit (a kiírás ne tévesszen meg senkit, a podcast nem 2 óra 48 perc, hanem „csak” 84):

Aki pedig kevesli a havi két PORTcastet, hallgassa meghívott vendégeink és társkiadványaink szintén nagyon izgalmas, filmes-tévésorozatos-videojátékos podcastjeit! Vagyis a Roboraptor podcastjét, a Filmvilág Blog podcastjét, az Index Kultrovatát, az IDDQD Checkpointját és a Régen minden jobb voltot.