4 videó, amit kötelező látni, mielőtt beülsz a Blade Runner 2-re

Ridley Scott fiának kisfilmjei és a Szárnyas fejvadász alternatív vége sokat segíthetnek a megértésben.

Nem kell hinni a fanyalgó kritikáknak, igenis jó film a Szárnyas fejvadász 2049 (lelkes kritikánk itt olvasható)! Ahhoz viszont, hogy a moziból kifelé menet ne hagyjon bennünk űrt a sztori, amiben több a kérdés, mint válasz, érdemes megnézni néhány Szárnyas fejvadász-videót.

Az első mindenképpen legyen az eredeti, 1982-es kultfilm. Vagy legalább a moziverzió vége, ami nagyjából ugyanaz, mint a rendezői változat alternatív befejezése, csak nincs benne Deckard narrátorhangja (Harrison Ford ugyanis gyűlölte a producerek által rákényszerített utómunkát). A jelenet lényege a kvázi happy end, vagyis hogy Deckard és Rachel egy boldogabb élet reményében maguk mögött hagyják a zsúfolt nagyvárost, aztán a kocsiban arról elmélkednek, hogy ők egymásnak vannak teremtve.

A Szárnyas fejvadász 2049 reklámkampányának részeként a rendező, Denis Villeneuve egyik nagyon jó cimborája, Luke Scott (Ridley Scott fia) leforgatott egy 6 perces előzményfilmet Nexus: 2036 címmel, Jared Letóval a főszerepben. A kisfilm 13 évvel az új film előtt, 2036-ban játszódik, és a vak replikánstervező, Niander Wallace mutatja be, hogy az ő újabb generációs replikánsait (a Nexus 8-asokat) már 100 százalékban az ember irányítja, vagyis nem kell lázongástól és szökéstől tartani, mint a Nexus 6-osoknál:

Készült egy másik kisfilm is Luke Scott rendezésében, 2048: Nowhere to Run címmel. Ez a ketrecharcosból lett egyre felkapottabb színész, David Bautista karakterét mélyíti el, és kicsit jobban bemutatja a túlzsúfolt Los Angeles utcai forgatagát. Vicces adalék, hogy a boltos jelenetben mintha magyar statiszták óbégatnának a háttérben olyanokat, hogy

Menjen már el innen! Na, na, eressz! 

A harmadik kisfilm a Black Out 2022 címet kapta, a rendezője pedig az a Shinichiro Watanabe, aki a kultikus animesorozat, a Cowboy Bebop atyja. Az ő 15 perces animációja a Szárnyas fejvadász 2049-ben sokszor emlegetett Nagy Áramszünetet mutatja be, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Tyrel társaság helyett később a Wallace vállalat gyárthassa a Nexus 6-osoknál sokkal megbízhatóbb Nexus 8-asokat: