5 film, amit senki sem akart

Némelyik filmötlet évekig, évtizedekig hányódik, míg végre leforgathatják. Összeszedtünk öt példát, amelyekkel sokat kínlódtak - valamelyikből soha nem lett semmi vagy egyszerűen katasztrófa lett, de sok-sok évnyi balszerencse után mesterművek is születtek.

Tim Burton Supermanje

Ha nem is az első helyen áll (az egyértelműen Jodorowsky Dűnéje), feltétlenül dobogós az el nem készült filmek mezőnyében Tim Burton Supermanje. 1993-tól 2006-ig vacakoltak a filmmel, ami felzabált több forgatókönyvírót, és ezt az abszurd kálváriát tökéletesen jellemzi, amikor az egyik producer - hogy kiélhesse beteges vonzódását a pókokhoz - kikötötte, hogy a történet egy bizonyos pontján az Acélembernek bunyóznia kell egy óriáspókkal. A produkció rengeteg pénzt felemésztett, úgy, hogy egyetlen képkockát sem forgattak, végül Tim Burton és a címszereplőt játszó Nicholas Cage is otthagyták az egészet a fenébe, végül a stúdió is dobta az ötletet. (Bővebben itt írtunk a hercehurcáról.)

 

A jövő hírnöke

1987 és 1997 között szenvedtek David Brin posztapokaliptikus regényének adaptációjával, és az évek alatt a számtalanszor átírt forgatókönyv már alig hasonlított az eredeti történetre. Végül Kevin Costner bérelt fel egy írót, hogy rázza gatyába - különös módon a regény szerzőjének még így is tetszett a kész film, pedig csak nyomokban tartalmazta a saját sztoriját. És míg a Waterworld ugyan hatalmasat bukott, de azóta klasszikussá vált, a szintén óriási költségvetésű A jövő hírnökét már az utókor sem értékeli annyira. A kritikai fogadtatás elég vegyes volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Costnert annak idején jelölték a legjobb, illetve a legrosszabb színész díjára is.

 

Mielőtt meghaltam

Matthew McConaughey és Jared Leto is Oscart kapott a megrázó drámában nyújtott alakításért - ki gondolta volna, hogy két évtizednyi vajúdás után született meg a film? A Mielőtt meghaltam Tom Woodroof valós történetén alapul, és Craig Borten még 1992-ben kezdett el interjúzni az események szereplőivel, majd a film forgatókönyvét legalább tízszer átírta. Számos stúdiót felkeresett, de azok mind elutasították, mert kerülni akarták az AIDS-esekről szóló drámákat, és úgy vélték, hogy a 90-es évekre elég is volt a Tom Hanks és Denzel Washington főszereplésével készült Philadelphia. Amikor végre úgy tűnt, elkészülhet a film, volt idő, mikor Woody Harrelson és Ryan Gosling játszották volna a főszerepeket, ám végül az akkor a karrierjét megújító és a közönséget lenyűgöző Mighty McConaughey játszhatta el a Mexikóból az USÁ-ba hatékony gyógyszereket becsempésző AIDS-beteg villanyszerelőt.

 

Mad Max - A harag útja

Senki nem hitt George Millerben, a Mad Max negyedik részét a közönség már jó előre temette. Egyrészt, mert mindenki úgy volt vele, hogy Mel Gibson nélkül nem lehet jó (ő éppen elmebeteg kirohanásai, nőverése és zsidózása miatt volt száműzetve Hollywoodból), másrészt a vacak harmadik rész után, és tekintve, hogy Miller az elmúlt húsz évben csak gyerekfilmeket rendezett, az emberek elintézték az egészet egy fáradt legyintéssel. 14 év telt el, míg tető alá tudták hozni: a költségvetéssel is bajok voltak, a forgatás rendre csúszott, egy ideig jobb híján animációs filmet csináltak volna belőle,  de végül csak megszületett az utóbbi évek (és úgy általában) egyik legjobb akciófilmje. 

 

Fantasztikus Négyes

Josh Trank szuperhősmozija tökéletes példája annak, hogyan kell teljesen tönkrevágni egy filmet. Stan Lee legelső szuperhősei már korábban is csak szerencsétlenkedtek a vásznon, pedig az egyik legjobb és legrokonszenvesebb Marvel-cím megérdemelne végre egy tisztességes filmadaptációt. A második nekifutás sikertelensége után (ugye az első a Robert Corman-féle sutyiban leforgatott, be sem mutatott gagyi volt, csak azért, hogy a Foxnál maradhassanak a filmjogok) 2009-ben kezdtek neki a reboot forgatókönyvének, amit folyton újra- és újraírtak. Hat évig kínlódtak, mire végre bemutatták a filmet, de a színészeket rosszul válogatták össze, a tónust teljesen mellélőtték, és az egyébként is nehezen kezelhető rendezőt végül kitették a produkcióból, a stúdió emberei rakták össze azt a vacakot, amit a moziban láthattunk - már ha valaki képes volt végignézni.

(Forrás: Looper)