5 filmjelenet, amit szétcsesztek a statiszták

Van, hogy a háttérben izgalmasabb dolgok történnek – csak épp nem direkt.

A Csupasz pisztoly-filmekben megszokhattuk, hogy valami vizuális poén a háttérben is zajlik, ezért érdemes oda is figyelni. Ám vannak esetek, amikor az amúgy tök komoly filmben történik valami rettentően mulatságos a háttérben, mert valamelyik statiszta nem tudta türtőztetni magát. Következzen öt olyan eset, amikor egy filmjelenetet a statiszták csesztek szét.

 

A Szellemirtók leglelkesebb rajongója

Számtalan rajongója van az 1984-es vígjátéknak, melyben egy csapat paranormális kutató új vállalkozásba kezd: a céljuk, hogy elkapják a New Yorkban bóklászó kísérteteket. Ám arra még ők sem számítanak, hogy egy nagy hatalmú démonnal, Gozerrel kell megküzdeniük. Hálás is nekik az egész város, mikor leszámolnak vele és a gigászi habcsókemberkével. De egy figura még az ünneplő tömegből is kiemelkedik, egy vörös hajú fickó, aki azt kiáltja: „Ghostbusters, alright!” („Szellemirtók, minden rendben!”). Eldo Ray Estes – így hívják a kirívó statisztát –

a Szellemirtók iránti rajongás szimbólumává vált,

szóval Eldo elérte célját, ugyanis egy interjúban azt mondta, az volt a célja, hogy minél többet lássanak belőle.

 

A betegszállító, aki nem tudja levenni a szemét a kameráról

Steven Spielberget az egyik legprofibb rendezőként tartjuk számon, de bármennyire is kultikus, az 1975-ös A cápa című filmjében számtalan baki és véletlen szülte megoldás található. Ráadásul ezek, úgy tűnik, sosem akarnak elfogyni. Ilyen az a pillanat is, amikor Chris Rebello karakterét egy cápatámadás után épp a kórházban tolja a betegszállító: a nagy izgalmak közepette szinte fel sem tűnik, de ha fenti videón figyelsz, többször is kiszúrhatod, hogy

a hordágyat toló betegszállító képtelen megállni, hogy ne nézzen egyenesen a kamerába.

 

A semmit sepregető statiszta

Daniel Craig második James Bond-filmje, A Quantum csendje tele van látványos akciókkal és tömegjelenetekkel. Ehhez pedig sok-sok statisztát kell mozgatni, akik néha furcsa dolgokat csinálnak. Képzeld el a következőt: statisztálsz egy James Bond-filmben, és a rendező azt mondja, hogy most egy olyan felvétel következik, amiben közvetlenül a 007-es mögött leszel látható. Valószínűleg egyszerre leszel izgatott és kezdesz borzasztóan izgulni. Talán ez történhetett azzal a statisztával is, aki Bondtól jobbra látható, és aki, talán mert izgult, vagy talán mert életében nem fogott még a kezében seprűt, egész egyszerűn a föld feletti levegőt söpri az út helyett. Egyes feltételezések szerint viszont a statiszta azt az utasítást kaphatta, hogy ne seperjen igazából, nehogy a munkavégzés hangja belehallatsszon a felvételbe. Hát, istenem, így sikerült megoldani: nem hallatszik, de látszik.

 

A kisfiú, aki majdnem bepisilt

Tagadhatatlan, hogy a Vissza a jövőbe-trilógia egy jól átgondolt sztori, következetes ívvel, és rengeteg szándékos oda-vissza utalással. Ám nem minden pillanat direkt benne: például a harmadik rész végén, amikor Doki (Christopher Lloyd) az időutazó mozdonnyal meglátogatja Martyt (Michael J. Fox). Ekkor az is kiderül, hogy a Dokinak és vadnyugati tanítónőnek már két gyermeke is született: Jules (Todd Cameron Brown) és Verne (Dannel Evans).

Ez egy meghatónak szánt pillanat, ám figyeld csak a kis Evans gesztusait (ő kisebbik kölyök, a szőke)!

Tisztán látható, hogy a kissrác közelebb hívja a kamerát, majd az ágyékára mutat. A rajongók arra következtettek, hogy ez nem trollkodás volt, hanem szegény gyereknek pisilni kellett, és így próbálta jelezni.

Ez is érdekelhet

5 kínzó kérdés a Vissza a jövőbe-filmek kapcsán

Szerencsére mindegyiket meg lehet válaszolni, részben maguk a filmek, részben az alkotók sűrű nyilatkozatai alapján.

Tovább

 

A hőbörgő taxisofőr

Nem, ez nem Robert De Niro, hanem egy másik taxisofőr a Jurassic Parkban. Történik ugyanis, hogy mielőtt Dennis Nedry (Wayne Knight) kenőpénzt fogad el dr. Lewis Dodgsontól (Cameron Thor), az előbbi taxival érkezik a találkozó színhelyére, és a háttérben látszik, hogy mikor kiszáll, nem csukja be maga mögött az ajtót. Ezután a sofőr is kiszáll, bevágja a nyitva marad ajtót, és még egy fenyegető gesztust is tesz a férfi felé. Mivel a filmeben számtalan rejtett utalás található – például a nőstényként is szaporodni képes dinókra, amikor Alan Grant (Sam Neill) a helikopteren összeköti a két „bemeneti” biztonsági övet –, ezért a rajongók ezt nem feltétlenül hibának, hanem szándékolt hivatkozásnak tekintik, ami előrevetíti, hogy a nyitva hagyott ketrecek okozzák majd a bajt. Ez persze még nem magyarázza, miért ragadtatta így el magát a taxisofőr.

 

(via Looper)