5 karácsonyi horror, ami nélkül nem teljes az ünnep

Szörnyecskék, Karácsonyi lidércnyomás, Mesék a kriptából. Kellemes karácsonyi borzongást mindenkinek!

Mikuláskor olyan filmeket mutattunk be, amelyekben a jó öreg Télapó és pokolbéli szolgája, a Krampusz keseríti meg egy-egy álmos kisváros életét, ezúttal pedig a legjobb karácsonyi horrorokat gyűjtöttük össze. Az amerikaiak ugyanis szeretnek minden ünnephez kötni valami vicces vagy félelmetes vérfürdőt - gondoljunk csak a rengeteg Halloween témájú filmre. Ilyen szempontból szent karácsony ünnepe sem szent Hollywoodnak, hiszen több olyan film is készült már, ahol az ünnepi idillt gonosz szörnyek karmai zúzzák szét.

1. Szörnyecskék

Joe Dante 1984-es horrorvígjátéka hiába 32 éves, még mindig örök klasszikus. Ráadásul egyáltalán nem csak annyiról arról szól, hogy egy cuki kis szőrös izét a tilalmak ellenére víz és fény ér, aztán éjfél után is bekajál, ezért kinőnek belőle a rosszcsont ikertestvérei, akik vicces randalírozásba kezdenek.

Forrás: Amblin Entertainment

Egyrészt ugye a filmnek eleve nagyon gyilkos a humora. Gondoljunk csak a betlehemező szörnyecskékre, akik úgy megrémítenek egy idős hölgyet, hogy az ijedtében kirepül a lépcsőzést megkönnyítendő elektromos székéből. Aztán ott van az a rész, amikor a főszereplő srác (Zach Galligan) barátnője (Phoebe Cates) elrebegi. gyűlöli a karácsonyt, mert kiskorában az apja mikulásnak öltözve beszorult a kéménybe és meghalt.

Bár annak idején a Szörnyecskék családi filmnek lett eladva (sőt, tele volt fél Magyarország olyan karos nyerőgépekkel, amelyekből plüss Gizmókat lehetett kihalászni), ma már valószínűleg szigorú korhatárbesorolást kapna.

2. Karácsonyi lidércnyomás

A Karácsonyi lidércnyomást valamiért mindenki az egyik legjobb Tim Burton-filmnek könyvelte el, holott Henry Selick rendező legalább annyit dolgozott rajta,  mint az író-producer Burton. Az viszont elvitathatatlan tőlük, hogy a Karácsonyi lidércnyomás minden idők legmenőbb karácsonyi horrorja (és Danny Elfman fülbemászó dallamai mellett egyúttal príma musical is), aminek bérelt helye van minden "ezek a legjobb karácsonyi filmek"-listán.

Forrás: The Walt Disney Company

Bár a Télapó sikereire irigy Halloween-ceremóniamester, Jack története a stop motion bábanimációs műfaj gyöngyszeme, egyáltalán nem gyerekeknek való történet ez. Inkább egy szórakoztató felnőttmese. Én legalábbis biztosan be lettem volna tojva hatévesen egy olyan animációs filmtől, ahol szörnyek laknak az ágy meg a lépcső alatt, egy horrorbohóc letépi a saját arcát, a rémfára felakasztott hullák pedig vidáman énekelgetnek együtt a főhőssel...

3. Mesék a kriptából

Nem klasszikus mozifilmes horror, de mindenképpen itt a helye válogatásunkban Robert Zemeckis egyik korai zsengéjének, az And All Through the House című Mesék a kriptából epizódnak is. A Vissza a jövőbe-trilógia atyja 1989-ben forgatta le az HBO-nak ezt a karácsonyi epizódot, amiben egy fiatal nő (Mary Ellen Trainor) épp szenteste öli meg a férjét, hogy hozzájuthasson a pénzéhez, de pechjére pont ekkor szökik meg a diliházból egy Mikulásnak öltözött őrült (Larry Drake), aki baltával kezdi kergetni a nőt és a Télapót váró kislányát.

Forrás: HBO

A Fred Dekker forgatókönyve alapján leforgatott epizód persze csak a '70-es évekbeli Mesék a kriptából karácsonyi történetének remake-je volt. Viszont nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tűzoltóbaltával gyilkoló Mikulás is ugyanolyan horrorfilmes ikon legyen, mint a hokimaszkos Jason, a pengekesztyűs Freddy Krueger és a slasher műfaj többi sorozatgyilkosa.

3. Silent Night, Deadly Night

A baltás Mikulás modern mítoszához ez az 1984-es kaszabolós horror is nagyban hozzájárult a régi Mesék a kriptából történetek mellett. Sőt, idővel a karácsonyi slasher filmes műfaj egyik alapköve lett, ami négy harmatgyenge folytatást is kapott. A sztorija jól párhuzamba állítható a korszak többi kaszabolós horrorjával, vagyis a Péntek 13-, Rémálom az Elm utcában- és Halloween-filmekkel: egy Télapó sapkát viselő, őrült sorozatgyilkos (Robert Brian Wilson) sorban megöli egy kisváros bulizós fiataljait, hogy így álljon a világon bosszút, amiért egy Mikulás-jelmezes rabló megölte a szüleit, később pedig minden lány kinevette.

Forrás: TriStar Pictures

A Silent Night, Deadly Night folytatásai közül viszont egyedül csak az 1987-es második rész volt emlékezetes. Itt már Eric Freeman alakította a bekattant Mikulás-jelmezes gyilkost, aki az azóta mémmé vált Garbage Day! felkiáltással, lőtte le gyűlölt szomszédját. A két színészi antitalentum miatt ez a jelenet szinte mindig dobogós helyen végez azokon a listákon, amelyekben a filmvilág legsilányabb akciójeleneteit szedik össze.

5. Jack Frost

Listánk végére hagytuk karácsonyi horrorvígjátékok másik nagy klasszikusát - ami olyan rossz, hogy az már jó. Az 1997-es Jack Frostot egy harmadvonalbeli, kutyaütő horrorfilmes, Michael Cooney követte el, aki lényegében nem csinált mást, csak összegyúrta az eredeti Jack Frost mese életre kelt hóemberét a Gyerekjáték franchise gyilkos babájával, Chucky-val.

Egy kivégzésre váró bűnözőt szállító busz összeütközik egy veszélyes vegyi anyagokkal megpakolt teherautóval, így amikor a frissen kiszabadult gonosztevő savmarta arccal elkezd a hóban fetrengeni, átváltozik gyilkos hóemberré.  A film ezután a röhejes eredettörténet után csak úgy tobzódik az egyszerre gyomorforgató és vicces gyilkosságokban.

Forrás: Moonstone Entertainment

Az egyik legemlékezetesebb ezek közül az, amiben a gyilkos kedvű, kanos hóember a fürdőkádban támad rá az Amerikai pite bombázójára, Shannon Elizabeth-re, új értelmet adva ezzel a megrépázni kifejezésnek.