5 kiváló film a nagy kánikulában, ahol a hőségé a főszerep

Az Összeomlás, A test melege és az Egy sorozatgyilkos nyara is a forróságtól megtébolyodott Amerikában játszódik.

1. Hátsó ablak (1954)

Ebben az Alfred Hitchcock-klasszikusban a fényképész L. B. Jefferies (James Stewart) egy igen forró nyáron van ágyhoz kötve a törött lába miatt. A férfi egyetlen szórakozása a szomszédok életének megfigyelése, hiszen amíg hősünk a kerekesszékében izzad, a többi lakásban mindenki szélesre tárja az ablakokat, hogy elviselhetőbb legyen a szörnyű kánikula. A fényképész figyelmét leginkább a Thornwald házaspár kelti fel, ahol Lars Thornwald, a házaló ügynök a munka mellett ápolja a beteg feleségét. Egy nap azonban a nő eltűnik, Jefferies pedig gyanakodni kezd, hogy a férj gyilkolta meg az asszonyt...

A film egy pontján egy párocska látható, amint a tűzlépcsőn fekszenek egy matracon.

A jelenet egyáltalán nem légből kapott, hanem nagyon is valós: a New York-i lakosok éveken át a tetőkön vagy a tűzlépcsőkön állítottak fel rögtönzött ágyakat nyáron, hogy ne kelljen megsülniük éjjelente a lakásban.

 

2. Forró éjszakában (1967)

Mississippi állam egyik kisvárosában meggyilkolják Philip Colbert chicagói építészt. Ugyanezen az éjszakán a vasútállomáson elfognak egy fekete férfit, Virgil Tibbst (Sidney Poitier), és bekísérik a rendőrőrsre. Hamarosan kiderül, hogy a Memphisből érkezett Tibbs maga is nyomozó. Az is világossá válik, hogy Colbert egy új gyár felépítésén dolgozott, ami sok feketét juttatott volna álláshoz, így nem kizárt, hogy emiatt ölték meg. A helyi rendőrfőnök tiltakozása ellenére Colbert felesége ragaszkodik ahhoz, hogy Tibbs vezesse a nyomozást a férje halálának ügyében.

A szereplők sokat izzadnak a filmben, de ez a hőségnek éppúgy köszönhető, mint a szövevényes nyomozásnak.

A film érdekessége, hogy a bemutató évében, 1967-ben, az Egyesült Államokban több mint 100 zavargás volt, így ez az időszak utóbb „a hosszú, forró nyár” néven vált ismertté. A legsúlyosabb erőszakos incidensek az olyan nagyvárosokban történtek, mint Detroit és Newark, ahol főleg feketék éltek akkoriban nagy szegénységben.

 

3. A test melege (1981)

Az elviselhetetlen floridai hőség közepette az egyik fullasztó nyári éjszakán Ned Racine, a kisvárosi ügyvéd (William Hurt) megismerkedik egy rejtélyes, gyönyörű nővel, Matty Walkerrel (Kathleen Turner). Az ismerkedésből szenvedélyes viszony lesz – csakhogy Matty férje egy dúsgazdag, igen befolyásos ember. Az ármánykodó szeretők, akiket a néző igen gyakran láthat „együtt izzadni”, gyilkos tervet eszelnek ki: Ned átírja a férj végrendeletét, majd megöli vetélytársát. A végrendelet azonban gyanússá válik, így a hatóság is nyomozni kezd, és minél inkább szorul a hurok Ned körül, annál többször derül ki, hogy valójában semmit nem tud szeretőjéről.

A film egy pontján a szereplők közt pont arról folyik a vita, hogy az emberek mennyire másképp viselkednek a nagyon meleg napokon – ez a jelenség úgy tűnik, valóban igaz!

 

4. Összeomlás (1993)

Egy hétköznapi tisztviselő, bizonyos William Foster (Michael Douglas) egy különösen forró napon váratlanul megzakkan a Los Angeles-i forgalom kellős közepén, egy reménytelennek tűnő dugóban várakozva. Kocsiját maga mögött hagyva, gyalogosan indul el hazafelé, mivel a kislányának születésnapja van. Csakhogy többen is az útjába kerülnek, és az akadályokra az elkeseredett férfi agresszióval válaszol, így hamarosan a rendőrség is a nyomába ered.

A film nyilvánvaló túlzás, de a való életben elvégzett kutatások szerint a szélsőségesen forró hőség idején bizonyíthatóan megugrik a mentális összeomlások száma.

 

5. Egy sorozatgyilkos nyara (1999)

1977 forró nyarán New York bevándorlók lakta olasz negyedében egy sorozatgyilkos tartja rettegésben, aki előszeretettel csap le magányos, fiatal lányokra, vagy az autóban önfeledten csókolózó párokra. A környékbelieken úrrá lesz az őrület, s mialatt a rendőrség után már a maffia is az elmeháborodottat hajszolja, megkezdődik a boszorkányüldözés. Amikor a városban megszűnik az áramszolgáltatás, a lakosokat pedig arra kérik, hogy maradjanak otthon és zárják be az ajtókat, Bronx olasz-amerikai városrészében néhányan megpróbálják nem maradnak veszteg, és maguk próbálják meg kideríteni, ki lehet a gyilkos. Spike Lee 1999-es klasszikusa részben igaz történeten alapul:

1977 nyara valóban igen forró és kaotikus volt New Yorkban, mert a bűnözés az egekbe szökött, Bronx lángokban állt, és a város történetének egyik legdurvább hőhulláma tombolt 9 napon át,

miközben az áramkimaradás fosztogatásokhoz, gyújtogatásokhoz és zavargásokhoz vezetett.

(via Gizmodo)