5 kultfilm, amit semmiképp se szalassz el a héten a tévében!

A T6 közelgő mozipremierje miatt levetítik a Terminátor 1-2-t, de a Blöfföt, a Ponyvaregényt és A bolygó neve: Halált is újranézhetjük. Heti tévéajánlónkban a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek Top100-as listájáról szemezgettünk.

Hétfő: A bolygó neve: Halál

Idén májusban ünnepelte 40. születésnapját az Alien franchise – meg is emlékeztünk róla egy jó kis podcast adásban. Arról viszont 1986 óta folyik a vita, hogy Ridley Scott 1979-es A nyolcadik utas: a Halálja a legjobb Alien-film, vagy az 1986-ban folytatása, az akciófilmnek is beillő A bolygó neve: Halál James Camerontól? Én az utóbbit tartom jobbnak, a vicces dumákat nyomó, majd sorban elhulló hülye zsoldosok és az igazi női akcióhőssé felnövő Ripley miatt, de persze nem vitatom, hogy az első Alien-film a nyomasztó biohorrorok legjobbja.

57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatban sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol... A bolygó neve: Halál jelenleg a 48. helyen áll a Port.hu-olvasók Top100-as listáján.

Kedd: Blöff

Az örök Alien Vs. Aliens-vita mellett azt is nehéz lenne egyértelműen eldönteni, hogy Guy Ritchie az 1998-as A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső vagy a két évvel későbbi Blöff miatt vonult-e be úgy a filmtörténelembe, mint az eszelősen vicces és meglepő fordulatokkal teli krimik nagymestere.  

A gyémántokra specializálódott, minden hájjal megkent ékszertolvaj, Franky Four Fingers, miután teljesítette legfrissebb megbízatását, New Yorkba indul, hogy szállítsa az árut főnökének, Avinek. Útközben azonban megáll Londonban, ahol apróbb brilleket kell kézbesítenie megbízója ügyfeleinek. Boris, egy szélhámos orosz ráveszi Frankyt, hogy fogadjon egy illegális bokszmeccsen, ahol tervei szerint kirabolja majd a férfit. A Blöff jelenleg a 24. helyen áll a Port.hu-olvasók Top100-as listáján.

Szerda: Terminátor - A halálosztó

James Cameron a '80-as évek egyik legmenőbb rendezője volt, hiszen nélküle két mai napig népszerű franchise, az Alien- és a Terminator-univerzum sem lenne az, ami. Holott az 1984-es Halálosztó nem volt több egy Halloween- és Péntek 13-másolatnál, ahol a kulthorrorokhoz hasonlóan egy legyőzhetetlen, néma kolosszus mészárolt sikoltozó fiatalokat. Persze nem véletlen a hasonlóság, hiszen Cameron a B-filmek pápájánál, Roger Cormannél kezdte az ipart díszletesként, ám a sci-fi műfaj iránti rajongása és az emberek által kontrollálhatatlan gépek örökké aktuális témája (lásd Terminator, Titanic, stb.) miatt végül saját jogán is sikeres rendező lett.

2029: a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A történet arról a Terminátorról (Arnold Schwarzenegger) szól, akinek missziója a lázadók vezérének az anyját megölni 1984-ben, még fia születése előtt. Az ellenállók is visszaküldik az időben saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn), hogy védje meg az anyát, Sarah Connort (Linda Hamilton). A két fémakarat kegyetlenül összecsap. A Terminator - A Halálosztó a 41. helyen áll a Port.hu-olvasók Top100-as listáján.

Csütörtök: Terminátor 2. - Az ítélet napja

Ripley mellett Sarah Connor karaktere az, aki azonnal eszünkbe jut, ha szóba kerül az „erős női karakterek a mozivásznon”-téma. Pedig Sarah „csak” a Skynet öntudatra ébredése utáni ellenállókat vezető John Connor anyja, és nem maga az ellenállás vezére, mégis ő, a gyermekét anyatigrisként védelmező, harcias amazon a Terminátor-filmek legfontosabb karaktere – Schwarzenegger T-800-as Halálosztója mellett. Nem csoda hát, hogy mindketten visszatértek a héten mozikba kerülő hatodik Terminátor-filmben, a Sötét végzetben.

1997. augusztus 29-én kitört a harmadik világháború. Ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. A megmaradt emberiségnek hamarosan újabb iszonyattal kell szembenéznie: a gépek elleni háborúval. S most a Skynet gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van: elpusztítani John Connor-t, a gépek elleni harc vezetőjét. S minthogy a tervezés időpontjában a tudomány már képes az időutazásra, a Terminátort visszaküldik az időben, hogy John-t még gyerekkorában pusztítsa el. Az emberek azonban szintén felkészültek az eseményre: ők is visszaküldtek egy Terminátort az időben, aminek az a feladata, hogy megvédje az ifjú Johnt. John Connor tehát tinédzser még, amikor életében megjelenik a két Terminátor, hogy végzetes összecsapásban számoljanak le egymással. A Terminator 2 - Az ítélet napja a 6. helyen álla Port.hu-olvasók Top100-as listáján.

Péntek: Ponyvaregény

Ma már elég furcsa belegondolni, hogy Quentin Tarantino egyik legismertebb és legnépszerűbb filmjében eredetileg nem is John Travolta és Samuel L. Jackson lett volna a megállás nélkül dumáló, öltönyös gengszterpáros, hanem Michael Madsen (vagy Bruce Willis) és Paul Calderon!

Az idén 25 éves Ponyvaregényben Vincent (John Travolta) és Jules (Samuel L. Jackson) igyekeznek főnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerű bérgyilkosokkal gyakran megesik. Van továbbá egy bokszoló, Butch (Bruce Willis), aki a hírhedt maffiafőnök, Marselleus Wallace (Ving Rhames) átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére. Nem utolsósorban, pedig, van egy piti rabló-párosunk is (Tim Roth és Amanda Plummer), akik éppen egy étterem kirablására készülnek. Ám ott reggelizik Vincent és Jules... A Ponyvaregény a 42. helyen áll a Port.hu-olvasók Top100-as listáján.