5 meglepő tény, amit talán nem is tudtál a Táncos a sötétbenről

21 évvel ezelőtt ezen a napon nyert Arany Pálmát Lars von Trier és Björk drámája.

1. Lars von Trier Arany Pálmát nyert Cannes-ban, Björk lett a legjobb színésznő. Pedig nem sok híja volt, hogy egyik se történjen meg 2000. május 21-én: a dán filmrendező-fenegyereknek, Lars von Triernek ugyanis egy teljes év kellett ahhoz, hogy meggyőzze az izlandi énekesnőt, Björköt, hogy vállalja el a film főszerepét. Végül igent mondott, így születhetett meg az emigráció, a betegség és a nyomor problémáit taglaló a Táncos a sötétben, ami a giccs és a totális eszköztelenség határán egyensúlyozva igazi antiműfajt hozott létre, kultuszgyanúsan irányítva az érzelmeket. A film egy, a hazáját elhagyó naiv özvegy kálváriája, aki acélgyári munkásként kívánja előteremteni fia számára a tőle örökölt betegséget meggyógyító szemműtéthez szükséges pénzt, és mindenáron azért küzd, hogy gyermeke elkerülhesse azt, amit ő már nem tud. Az idő lerövidül, és a homályban tapogatózva elkezdődik a visszaszámlálás...

Forrás: DENIZE alain/Sygma via Getty Images

 

2. Szinte nem is volt olyan európai ország, amelyik ne dolgozott volna ezen a filmen. Így lett a Táncos a sötétben egy, a maga nemében valószínűleg egyedülálló, amerikai segítséggel elkészült dán-német-holland-angol-francia-svéd-finn-izlandi-norvég koprodukciós zenés dráma.

3. Björk olyan vastag szódásüveg-szemüveget viselt a filmben, hogy még az SZTK-sok is elégedetten csettintettek volna, ha meglátják! Hogy ne bukjon orra mindenben, a színész-énekesnő a mindent felnagyító, pluszos szemüveg alatt mínusz dioptriás kontaktlencséket hordott végig a forgatás alatt. 

Forrás: Budapest Film

 

4. Björk és Lars von Trier is nagyon-nagyon furcsán viselkedtek a film forgatásán. Lars von Trier egyszer egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Björk minden egyes reggel odament hozzá a forgatás előtt, leköpte, és azt üvöltötte: „Megvetem önt, Mr. von Trier!” Björk állítólag megette(!!!) a filmben viselt ruháit a forgatás végét követően, egy újságírót pedig megvert, amikor az illető arról kérdezte volna őt, milyen volt Lars von Trierrel együtt dolgozni. 2017-ben Björk azt nyilatkozta, hogy a dán rendezőnél mindennapos szokás volt a közös munkájuk során a megaláztatás és a szexuális zaklatás, és biztos abban is, hogy az ez után következő Lars von Trier-film, a 2003-as Dogville - A menedék (amelyben egy kis közösség folyamatosan bántalmaz verbálisan és fizikailag egy nőt, akit Nicole Kidman alakít) a Táncos a sötétben forgatásán kialakult, mérgező légkörből született meg. 

5. Bár Cannes-ban ünnepelt kultfilm lett, Nagy-Britanniában megbukott A táncos a sötétben. Ehhez alighanem nagyban hozzájárult az is, hogy a brit kritikusok kegyetlenül lehúzták, a helyi filmforgalmazó, a Film Four pedig pénzvisszafizetési garanciát kínált fel az embereknek. Vagyis: visszakaphatták a jegyük árát, amennyiben nem tetszett nekik Lars von Trier díjnyertes drámája.