5 sci-fi, aminek a forgatásába belebetegedtek a színészek

Bár alapvetően valószínűleg senki sem sajnálja a hollywoodi sztárokat, azért egy forgatás erősen igénybe veheti az ember szervezetét. Mutatunk pár extrém esetet!

Ragadozó

John McTiernan kultikus akciófilmjét 1986-ban forgatták Mexikóban, ahol a stáb egy Puerto Vallarta nevű üdülőhelyen lakott. És hiába állt a szereplőgárda olyan kőkemény arcokból, mint Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Jesse Ventura, Bill Duke vagy Sonny Landham, a munkálatok bebizonyították, hogy ők is ugyanolyan sebezhetőek, mint bármelyikünk. Az azóta inkább forgatókönyvíró-rendezőként nevet szerzett Shane Black visszaemlékezése szerint (aki szintén játszott a filmben) egy nap kaptak egy üzenetet a szálloda recepciójáról, hogy vigyázzanak, mert nem iható a vezetékes víz.


A figyelmeztetés azonban nagyjából egy héttel késte le a stáb érkezését, így két szerencsést (magát Blacket és Carl Weatherst) leszámítva a legtöbb színész elkapott valami csúnya fertőzést. Bill Duke-ot annyira rázta a hideg, hogy több réteg paplan alatt is remegett, és napokig ki sem tudott kelni az ágyból; Sonny Landhamet heveny hasmenés gyötörte;

Schwarzenegger pedig (ő járt talán a legrosszabbul) annyira kiszáradt, és olyan erős hasgörcsei voltak, hogy felmerült az is, hogy kórházba kell szállítani.

Black beszámolója szerint több színész azért mondta olyan nyers, katonás stílusban a szövegét, mert alig várták, hogy a jelenet felvétele után rohanhassanak a legközelebbi mosdóba.


Az éhezők viadala: Futótűz

Jennifer Lawrence-nek már az első Az éhezők viadalában elég kemény megpróbáltatásokban volt része, mivel brutál erőnléti edzésen kellett átesnie, hogy megfelelő formába kerüljön: ennek része volt a futás, többféle magas intenzitású gyakorlat, a fa- és a falmászás is; ezenkívül kapott egy villámkiképzést íjászatból is egy Khatuna Lorig nevű olimpiai íjásztól,

aki állítólag annyira nem kímélte a színésznőt, hogy rendszeresen fülének csipkedésével igazította pozícióba.


Lawrence fülei még ennél is jobban megszenvedték a Futótűz című folytatás forgatását, amelynek során a vízben játszódó jelenetek miatt (amelyekben úszásra és búvárkodásra egyaránt sor került) egy speciális fülgyulladást kapott, az elsősorban az úszókat veszélyeztető külsőhallójárat-gyulladást. A betegség lényege, hogy víz kerül a külső hallójáratba, és ez a nedvességgel átitatott kis terület kiváló terepévé válik a baktériumok elterjedésének. A fertőzésnek köszönhetően a sztár saját bevallása szerint az egyik fülére pár hónapig nem is hallott rendesen. Ráadásul a színésznőnek még a dobhártyája is átszakadt a bőségszaru-jelenet felvétele közben egy extrém hangos repülőgép miatt.

 

Jennifer Lawrence máskor is pórul járt

Sztárok, akiknek a testén örökre nyomot hagyott egy szerep

Sokszor írtunk már forgatási balesetekről, amelyek a jelek szerint menetrendszerűek Hollywoodban, hiszen újabb színészeket találtunk, akik olyan súlyosan megsérültek egy-egy film munkálatai során, hogy a mai napig emlegetik.

Tovább

 

Star Wars: Az ébredő Erő

Az, hogy a Star Wars: Az ébredő Erő végén Daisy Ridley olyan kimerültnek tűnik, a színészi játék hitelessége mellett annak is köszönhető, hogy valóban iszonyúan elcsigázott volt. Meg kellett másznia ugyanis egy jó 200 méter magas kiszögellést, a Sceilg Mhichílt az írországi forgatási helyszín, Kerry szikláinál. Ridley később elmesélte, hogy kényszerítenie kellett magát, hogy teljesítse a fizikai kihívást, ami annyira keménynek bizonyult a számára, hogy

a megerőltetéstől a végén szó szerint elhányta magát.

De nem a színésznő volt az egyetlen, akinek viszontagságos volt a forgatás: azok a kollégái is alaposan megszenvedték, akik az X-szárnyú vadászgépek pilótáit játszották, és ide-oda rángatták őket 6 méterre a föld felett egy rögzített repülő belsejében. A Jessika Pavát alakító Jessica Henwick nagy hullámvasút-rajongó, és elmesélte, hogy egyedül ő bírta a kiképzést, rajta kívül minden színésznek felfordult a gyomra, amikor minden létező irányban kilengett velük a gép a felvételekkor.


Csillagközi invázió

Paul Verhoeven 1997-es szatirikus sci-fijében Jake Busey rendkívül hitelesen játszotta az Ace Levy nevű elég tenyérbe mászó figurát, de azt talán nem érdemelte volna, amit a sorstól cserébe kapott. A film forgatása az amerikai sivatagban zajlott, ahol a stábtagok számára elég nehéz volt elviselni a rekkenő hőséget, pláne a csatajelenetek közben. Amikor a hőmérő higanyszála elérte a 46 fokot, Busey szervezete felmondta a szolgálatot, és olyan súlyos napszúrást kapott, hogy egy teljes hétre le kellett állítani miatta a forgatást, ami naponta másfél millió dollárjába került a produkciónak.

„Én egy elég világos bőrű, északi típus vagyok. Egyszerűen nem bírom az ilyen erős napot”

– panaszkodott később a színész az Esquire-nek.


Star Trek

Az eredeti, 1966-os Star Trek sorozat 18., Arena című epizódjában a William Shatner által játszott Kirk kapitány egy sivatagos, sziklás bolygóra kerül, amit egy Gorn nevű hüllőszerű lény lakik. A Gorn és Kirk küzdelme a mai néző számára minimum megmosolyogtató a korabeli jelmezek és effektek miatt, ám a pirotechnikával megvalósított robbanás nagyon is komoly volt – így Jennifer Lawrence-hez hasonlóan Shatnernek is alaposan megsínylette a hallása a dolgot. A színész az Amerikai Tinnitus Társaságnak számolt be róla, hogy az akciójelenet forgatása miatt fülzúgásban szenved.

„Túl közel álltam egy speciális effekttel megvalósított robbantáshoz, és emiatt tinnitusom lett”

– panaszkodott a sztár, aki azóta is szenved attól, hogy folyamatosan zajt hall a fülében.


(via SlashFilm)

 

Ez is érdekelhet

Sci-fik, amelyek majdnem kikészítették a bennük szereplő színészeket

Egy sci-fi forgatása elég sok veszéllyel jár, hiszen gyakran nem mindennapi körülmények között zajlik a munka; és persze az sem ritka, hogy akciójelenetekre kerül a sor. Íme öt sztár, aki nagyon megsínylett egy-egy ilyen kalandot!

Tovább