5 sztár, aki megtapasztalta az elmebeteg rajongást

A celebrity worship syndrome, azaz híresség-imádat szindróma immár önálló mentális rendellenességként szerepel a pszichológiában. Következzék öt sztár, aki közvetlen közelről találkozhatott a rajongói téboly ezen formájával!

Jodie Foster

Jodie Foster jóval az előtt szert tett egy piszchopata rajongóra, hogy Clarice Starling álnéven látogatást tett volna egy előkelő baltimore-i elmegyógyintézetben. John Hinckley Jr. már azt követően a színésznő megszállottjává vált, hogy a tinédzser Foster a Taxisofőrben megadta a kezdő lökést karrierjének. Mikor pár év múlva jelentkezett a Yale-re, Hinckley az egyetem közelébe költözött, és rendszeresen levelekkel és telefonokkal bombázta, sőt, az utcán is követte Fostert. Mikor 1981-ben felismerte, hogy ezekkel aligha ért célt, egy olyan lépésre szánta el magát, amit nem véletlenül nem oktatnak azóta sem a PUA-tanfolyamokon: egyik levelében leírta Fosternek, hogy ezúttal valami katartikus dologra készül.

„Az elmúlt hét hónapban megannyi verset és szerelmes levelet írtam annak reményében, hogy felfigyelsz majd rám. És bár telefonon is beszéltünk, sosem volt bátorságom, hogy eléd álljak és bemutatkozzam. Talán végre tudok tenni valamit, amivel tényleg lenyűgözlek majd.”

– írta üzenetében Hinckley, aki 1981. március 30-án sikertelen merényletet hajtott végre az akkori elnök, Ronald Reagan ellen. (Ugyanakkor a lövöldözés során három embert súlyosan megsebesített az elnöki stábból.) Hinckleyt végül a bírósági szakértők beszámíthatatlannak ítélték, és 2016-ig a washingtoni St. Elizabeth kórház pszichiátriai osztályának vendégszeretetét élvezte. Ma már papíron – a Reagan család felháborodására - a társadalom gyógyult és hasznos tagja, többnyire festőként és zenészként tevékenykedik.

 

Catherine-Zeta Jones

Michael Douglasnek könnyen lehetett dejavu-je, mikor a korai 2000-esekben a súlyosan zakkant Dawnette Knight a színész megszállottjává vált. Bár a nő szerencsére nem került olyan helyzetbe, hogy nyers nyúlpörköltet főzhessen a színészpár konyhájában, folyamatosan fenyegető levelekkel és telefonokkal zaklatta Catherine-Zeta Jonest.

Knight egyebek között kilátásba helyezte, hogy felkockázza apró darabokra, és a kutyáival fogja megetetni őt.

A rendőrség több alkalommal is látogatást tett a nőnél, aki azt állította, viszonya volt Michael Douglasszel. Knightot a bíróság 2005-ben három évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítélte, a színésznő a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy egy életre traumatizálta az eset.

 

Steven Spielberg

1998-ban a rendőrség közölte a Ryan közlegény megmentésén dolgozó Steven Spielberggel, hogy otthona előtt őrizetbe vettek egy gyanúsan viselkedő férfit. Jonathan Normannél – akit már figyeltek egy ideje – a járőrök tapétavágó kést, bilincseket és ragasztószalagot találtak, a közelben parkoló autójában pedig még több bilincs és megannyi borotvapenge hevert, valamint egy térkép, melyen bejelölték a direktor házát. Mint kiderült, a rendőrök valóban egy feketeöves elmebeteget vontak ki a forgalomból: kihallgatása során Norman bevallotta, hogy jó ideje vonzódik Spielberghez, és azt tervezte, hogy megerőszakolja őt. A bíróságon Spielberg Norman ellen vallott, és elmondta: korábban senki nem közeledett hozzá ártó szándékkal, így komolyan megijesztette az incidens, és kötelességének érzi, hogy megvédje családját.

 

Michael J. Fox

A 80-as évek végén Michael J. Fox népszerűsége csúcsán volt, ami egyszerre áldás és átok is volt számára. Ekkor tett szert ugyanis egy rajongóra Tina Marie Ledbetter személyében, aki nem kevesebb, mint 6000 levelet postázott neki. Az irományok eleinte ártalmatlannak bizonyultak, amikor azonban már nyúlszar is került a küldeményekbe, az már okot adott némi aggodalomra. Amikor azonban Fox feleségül vette barátnőjét, Tracyt, Ledbetter pszichéje óhatatlanul katasztrófa sújtotta övezetté vált, és hasonló üzenetekkel bombázta a színészt:

„Megvetlek ezért a házasságért. Váljatok el, különben halott ember vagy. Utánad megyek egy fegyverrel, és megöllek, ha nem válsz el azonnal.”

Mikor felesége és újszülött gyerekük is életveszélyes fenyegetéseket kapott a nőtől, Fox testőröket fogadott, és minden egyes utazása során álnevet használt. Ledbettert végül kényszergyógykezelésre és három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

 

Andy Lau

Hongkong talán legnevesebb akciószínésze az eddigieknél is fényévekkel bizarrabb rajongói horrorsztori részesévé vált 2007-ben. Ekkor találkozott először egy bizonyos Yang Lijuannal, aki 13 éven át volt Lau megszállottja, a lány apja pedig ez idő alatt teljes mellszélességgel támogatta fanatizmusát. Amellett, hogy vagyonokat költött rá, még lakását is eladta azért, hogy Yang minél többször találkozhasson a színésszel, sőt, a szervkereskedelemtől sem riadt volna vissza a „szent cél” érdekében. Mikor mindez Lau tudomására jutott, - érthető módon - minden kapcsolatot beszüntetett a lánnyal. Yang apja a hír hallatán öngyilkosságot követett el, és egy 12 oldalas búcsúlevelet hagyott hátra, melyben Laut hibáztatta a történekért.