5 sztár, akiket direkt eltiltottak a kultikus filmjük többi szereplőjétől

Kubrick nem engedte be Tom Cruise-t Nicole Kidman szexjelenetének hatnapos forgatására, de Bill Skarsgård bohócjelmezét sem láthatták az Az gyerekszínészei, hogy hitelesebb legyen, amikor megijednek tőle.

1. Roger Jackson és a Sikoly stábja

A Sikoly franchise vonzereje kétség kívül a Szellempofát övező rejtély, vagyis a nagy kérdés: ki szórakozik eltorzított hangon a kaliforniai kisváros, Woodsboro lakóival? Az első, 1996-os film forgatásán a színészek maguk is be voltak kissé tojva, mivel nem tudták, hogy Wes Craven rendező elhívta Roger Jacksont, Szellempofa ikonikus hangját, de a többi színésztől teljesen elszeparálta őt. Így az ikonikus nyitójelenetben, amikor a gyilkos megleckézteti Drew Barrymore-t, a stáb tudta, hogy valaki fel fogja olvasni a gyilkos mondatait a kamerán kívül,

de azt nem tudták, hogy a telefonból hallatszó hang ennyire hitelesen rémisztő lesz.

Az ilyen jeleneteknél ugyanis, ahol nem látszik a szereplő beszélgetőpartnere, az a szokás, hogy a színész a forgatókönyvfelelős által felolvasott sorokra reagál. Roger Jackson bevonásával azonban Craven bebiztosította, hogy a telefonhívásos jelenet „valódinak” hasson, anélkül, hogy elveszett volna a jelenet fenyegető titokzatossága.

 

 

2. Matt Damon és a Ryan közlegény megmentése stábja

Spielberg kultikus népszerűségnek örvendő háborús eposzában Matt Damon alakította a címbéli Ryan közlegényt, akinek a megmentéséért annyian a vérüket adták. A színész elszeparálása azonban már jóval a forgatás előtt elkezdődött azzal, hogy Spielberg nem engedte meg Damonnak a részvételt a stáb „kiképzőtáborában”. Vagyis azon a hatnapos, kimerítő tortúrán, amit annak érdekében kellett bevállalniuk, hogy teljes mértékben átélhessék a második világháborús katonák fizikai és szellemi megterhelését. A színészeknek több kilométer kellett futniuk, aztán szimulált támadásokat hajtottak végre, megtanulták, hogyan kell tartani és elsütni egy lőfegyvert, és minden éjjel csak három órát alhattak – mindezt szakadó esőben. Az akkoriban még viszonylag ismeretlen Matt Damon alig várta, hogy részt vehessen ezen a kiképzésen, és egy csapattá kovácsolódhasson a kollégáival.

Spielberg azonban megtiltotta neki a részvételt, mert azt akarta, hogy a színészek valódi ellenszenvet érezzenek Damon iránt,

hasonlóan ahhoz, ahogyan a filmben a Tom Hanks vezette szakasz is neheztelt Ryanre, amiért annyi megpróbáltatáson kellett átesniük miatta.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

3. Tom Cruise és Nicole Kidman

Stanley Kubrick a Tágra zárt szemekhez azért igazolta le pont Nicole Kidmant és Tom Cruise-t, mert úgy érezte, hogy a film, amelynek középpontjában egy, a felesége képzelt hűtlensége miatt paranoiás férfi áll, még hatásosabb lenne, ha egy valódi, a bulvársajtó által üldözött hírességekből álló pár lenne a főszereplő. Kidman és Cruise természetesen kapva kapott az alkalmon, hogy a szakma egyik nagymesterével dolgozhasson, de egyikük sem tudta előre, hogy Kubrick milyen messzire fog elmenni, hogy kihajtsa belőlük a maximumot. Andrew Morton a Tom Cruise: An Unauthorized Biography című könyvében arról írt, hogy Kubrick külön-külön rendezte Kidmant és Cruise-t, és nem engedte, hogy megosszák egymással a forgatáson telt napjaikat. Már emiatt is puskaporos lett a levegő, de a húr akkor feszült pattanásig, amikor sorra került Nicole Kidman meztelen jelenete, amelyben a karaktere arról álmodik, hogy viszonya van egy tengerésztiszttel.

A forgatás 6 napig tartott, de Cruise-nak tilos volt jelen lennie. Kidman és a partnere, Gary Goba modell ezalatt több mint 50 szexpózt, valamint imitált orális közösülést mutattak be, ám ezeknek a nagy része végül be sem került a végső verzióba.

Tom Cruise pedig csak azután értesült ezekről a jelenetekről, hogy megnézte a már összevágott, kész filmet. Bár sem Kidman, sem Cruise nem mondott olyat hivatalosan, hogy a Tágra zárt szemek forgatása megterhelte volna a házasságukat, sokan feltételezik, hogy nagyon is szerepet játszott a két évvel későbbi válásukban.

 

Forrás: InterCom

 

4. Bill Skarsgård és az Az gyerekszínészei

Andy Muschietti rendező az Az remake-jének elkészítése során azt a döntést hozta, hogy megalkotja a modern horror egyik legfélelmetesebb gonosztevőjét. Bill Skarsgård tényleg sokkal ijesztőbb lett Pennywise-ként, mint a korábbi tévéfilmes verzióban Tim Curry, de ehhez az kellett, hogy Muschietti ne engedje találkozni Skarsgårdot a gyerekszínészek csapatával, hogy majd a lehető leghitelesebben ijedhessenek meg tőle, amikor felbukkant a csatornában. Egy interjújában Skarsgård maga is elmesélte, mennyire fontos volt, hogy a gyerekek ne lássák őt horrorbohóc-sminkben a forgatás első napjáig, és hogy Pennywise új fizimiskája titokban maradjon. Amikor a tinicsapat először pillantotta meg a rémséges bohócot a diavetítéses jelenet forgatása közben, Muschietti visszaemlékezése szerint

a gyerekek „k*rvára kiakadtak”.

De az Eddie-t alakító Jack Dylan Grazer is azt nyilatkozta utóbb, hogy „őszintén rettegett” Skarsgårdtól:

Az egyik percben megkérdezi, hogy jól vagyok-e... a következőben pedig megpróbál megfojtani.
Forrás: InterCom

 

5. Kevin Costner és Josh Lucas

A filmek után következzen egy tévésorozat. Amikor a színészeket egy produkcióban elkülönítik egymástól, az általában azért történik, hogy nagyobbat üssön az a jelenetet, amelyben találkoznak.

De mi van akkor, ha a szereplők soha sem találkoznak, mert ugyanannak a karakternek a különböző változatait alakítják?

A Yellowstone-ban a veterán színész, Kevin Costner alakítja John Duttont, a címbéli Yellowstone Ranch tulajdonosát. Bizonyos epizódokban azonban flashbackeket láthatunk, amelyekben Josh Lucas alakítja a fiatal John Duttont. A széria showrunnere, Taylor Sheridan azonban nem engedte, hogy Costner és Lucas találkozzon a forgatáson, hogy ne befolyásolja egyikük se a másik játékát (A keresztapa 2-ben egyébként a fiatal Don Corleonét alakító Robert De Niro sem akarta utánozni Marlon Brandót, így nem is találkoztak).

 

Forrás: Paramount Network

 

(via Slashfilm.com)