6 film a 60 éves Kenneth Branagh-tól!

Az északír színész-rendező december 10-én töltötte be a hatvanat. Ha vele akartok ünnepelni, mi az alábbi hat alkotást ajánljuk tőle, amelyeket a következő napokban nézhetünk meg a tévében, vagy akár azonnal streamelhetünk.

Sok hűhó semmiért (1993)

A napsütötte Dél-Itáliában, míg szünetelnek a csaták, lángra lobbannak a szívek. Don Pedro, Aragónia hercege és csapata megjött a csatából, hogy Leonato vidéki kúriáján töltsön egy felhőtlen hónapot. Egyik kísérője, Claudio rögtön szerelmes lesz Leonato szépséges lányába. Elválaszthatatlan cimborája, Benedek viszont megveszekedett nőgyűlölő: legújabb célpontja a makrancos Beatrice, aki hasonlóképpen érez a férfinem iránt. S ha ez még nem lenne elég, Don Juan, a herceg öccse álnok terveket szövöget… Shakespeare komédiájának adaptációját Branagh nemcsak írta és rendezte, de ő formálja meg benne Benedeket is, olyan kollégái oldalán, mint Denzel Washington, Emma Thompson, Keanu Reeves vagy a hamvasan fiatal Kate Beckinsale.

A filmet december 12-én, 23:30-kor és 16-án, 0:35-kor tűzi műsorára a SuperTV2.


Harry Potter és a titkok kamrája (2002)

A Harry Potter filmes franchise második részében a címszereplő nyári vakációja nem épp a legjobban sikerül. Mindezt tetézi, hogy megjelenik nála Dobby, a házimanó, hogy figyelmeztesse: nagy veszély leselkedik rá a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola falai között. Harry és Ron lekési a Roxfort Expresszt, ami visszavinné őket az iskolába, így egy repülő autóval indulnak útnak, nehogy lecsússzanak az új tanév kezdetéről. Főhősünk csakhamar megint az érdeklődés középpontjában találja magát, ugyanis az iskolában új rajongói akadnak, köztük a Feketemágia-ellenes Liga professzora, Gilderoy Lockhart (őt alakítja Branagh), aki különös módon egyre gyakrabban mutatkozik Harry társaságában…

A filmet december 19-én este 9-es, 20-án 17:45-ös, 24-én pedig 14:55-ös kezdettel adja a VIASAT3, de aki nem tud addig várni, akár azonnal megnézheti az HBO GO-n vagy a Netflixen.


Valkűr (2008)

Claus von Stauffenberg ezredes tudja: a II. világháború kimenetele nem kétséges. Csak idő kérdése Németország veresége, amelynek sorsa egy őrült kezében van. Kapcsolatba kerül összeesküvők egy csoportjával, majd kidolgozza a Valkűr fedőnevű hadműveletet, melynek célja a hatalom átvétele, kulcspontja pedig a Führer meggyilkolása. Egy váratlan fordulat azonban felborítja az aprólékosan kitervelt akciót, a résztvevőknek rögtönözniük kell. A megváltozott helyzetben Stauffenberg magára vállalja a Hitler elleni merénylet elkövetését. A filmben Kenneth Branagh Tom Cruise Stauffenbergje oldalán az összeesküvésben szintén fontos szerepet játszó Henning von Tresckow tábornokot hozza.

A Valkűrt december 13-án 20:50-től, 14-én pedig 12:50-től sugározza a Cinemax.


Hamupipőke (2015)

A klasszikus mese élőszereplős feldolgozása a fiatal Ella történetét meséli el, akinek kereskedő apja újból megnősül a lány édesanyjának halála után. Ella szeretettel fogadja új mostohaanyját és lányait, de amikor édesapja is váratlanul meghal, hősnőnk hirtelen egy féltékeny és kegyetlen családban találja magát, kiszolgáltatva új rokonai kénye-kedvének. Bár a legmegalázóbb feladatokat bízzák rá, és cselédként tartják a háznál, Ella nem adja fel a reményt, és mindig édesanyja utolsó szavai lebegnek a szemei előtt: „légy bátor és kedves!” Amikor találkozik egy jóképű idegennel az erdőben, a lány nem is tudja, hogy egy álruhás herceggel sodorta össze a sors… A filmet (ami az egyik legjobb az élőszereplős Disney feldolgozások sorában) Branagh „csak” rendezte, színészként ezúttal nem jelenik meg.

A Hamupipőkét december 15-én reggel 6-kor, 24-én pedig délután 3-kor tűzte műsorára az HBO. Az HBO GO-n viszont azonnal streamelhető.


Gyilkosság az Orient-expresszen (2017)

Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap: a híres-neves Hercule Poirot, a kis belga detektív a nagy kackiás bajusszal. A film színvonalát Agatha Christie világhírű bűnügyi regénye garantálja, amin a Gyilkosság az Orient-expresszen alapul. Kenneth Branagh pedig nemcsak rendezte a művet, de alakításával egy egészen újfajta Poirot-t is adott a világnak.

A filmet december 11-én, 9:45-kor vetíti a Mozi+.


Színház a világ (2018)

Úgyszintén Branagh rendezése a Színház a világ című Shakespeare-életrajz, amiben – a sok-sok adaptáció után, amelyben szerepelt és amit rendezett – szülinaposunk formálja meg az angol bárdot magát. „1613-ban William Shakespeare kora legnagyobb írója. Ám katasztrófa történik: a híres Globe Színházban tűz üt ki, és az építmény leég. Shakespeare visszatér Stratfordba, ahol szembe kell néznie zaklatott múltjával és elhagyott családjával. Miközben egyetlen fiának halála kísérti, azért küzd, hogy rendezze kapcsolatát a feleségével és lányaival is – ennek során kénytelen megvizsgálni hibáit, amit mint férj és apa követett el. Személyes igazságkeresése családon belüli hazugságokat és titkokat fed fel” – olvasható a filmről az HBO GO oldalán, ahol bármikor megnézhetjük.

A Színház a világ ezenkívül látható lesz a Cinemax műsorán is, december 17-én, 10:35-kor és 18-án, hajnali 4:20-kor.