6 film, amiről talán nem is tudtad, hogy Tarantino írta

A Tiszta románc, az Alkonyattól pirkadatig és A szikla is kultikus alkotássá érett az elmúlt évtizedekben.

Vitán felül áll, hogy Quentin Tarantino egy élő hollywoodi legenda: a nem lineáris történetmesélési stílusa, az ütős párbeszédei, a fekete humora és a történelmi események sajátos feldolgozása eddig már két Oscar-díjat hoztak neki, a nézők pedig olyan kultfilmeket köszönhetnek neki, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill, a Volt egyszer egy... Hollywood, a Django elszabadul vagy épp a Becstelen brigantyk. Tarantino azonban nemcsak egy zseniális filmrendező, hanem mesteri forgatókönyvíró is – számos olyan produkció viseli a keze nyomát, amelyekről valószínűleg nem is tudják a legtöbben, hogy ő volt a forgatókönyvíró. Alábbi listánkban ilyen alkotásokat szedtünk össze.

 

Éjféli őrjöngés (1991)

Jóllehet, Tarantino első nagy dobása az 1992-es Kutyaszorítóban volt, forgatókönyvíróként már 1991-ben átdolgozta az Éjféli őrjöngés sztoriját. Forgatókönyvírói kreditet ugyan nem kapott, de mint társproducert feltüntették a stáblistán. Bár a Tarantinóra jellemző popkulturális utalások már itt is tetten érhetőek voltak a dialógusokban, a kritikusok és a közönség is rosszul fogadta a filmet, amelyben Rutger Hauer alakítja Bent, a 15 év börtön után feltételesen szabadlábra került feleséggyilkost, akinek a bűnösségével kapcsolatban kétségek támadnak, ezért ismét elindul a nyomozás...

Rutger Hauer akcióban (forrás: RTL Klub)

 

Tiszta románc (1993)

Tarantino a Kutyaszorítóban sikerének köszönhetően összeállhatott egy igazi hollywoodi nagyágyúval, Tony Scott-tal, akivel összehozták a máig emlékezetes Tiszta románcot, amit Scott rendezett meg Tarantino forgatókönyve alapján (bár az eredetihez képest némi változáson esett át a sztori). A Christian Slater, Patricia Arquette, Val Kilmer, Brad Pitt, Christopher Walken, James Gandolfini és még egy rakás másik sztár főszereplésével készült produkcióról a nézőknek és a kritikusoknak is jó véleménye volt anno, mivel mindenki szerint „vicces és erőszakos” volt. Sokan máig ezt tartják az egyik legjobb Tony Scott-filmnek, sőt, egyesek a '90-es évek legjobb romantikus krimijének is kikiáltották már.

Forrás: Flamex

 

Négy szoba (1995)

A Négy szoba lényegében egy szkeccsfilm, amelynek a négy különálló története ugyanabban a szállodában játszódik szilveszter éjjelén, és igazából csak annyi a közös bennük, hogy mindegyikben felbukkan Tim Roth, mint a legelső munkanapján különféle életveszélyes kalamajkákba belekeveredő londiner. A különálló kisfilmeket Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez valamint Tarantino írta és rendezte. Annak ellenére, hogy az egyes szkeccsekben olyan sztárok bukkantak fel különc vendégként, mint Madonna, Antonio Banderas, Bruce Willis és maga Quentin Tarantino, a film megbukott a maga idejében, és a kritikusok is úgy jellemezték, mint egy „igen hullámzó színvonalú és elszomorítóan ötlettelen antológia”.

Forrás: Mokép

 

Az utolsó esély (1995)

Tony Scott mára kissé talán elfeledett akcióthrillere a Szovjetunió felbomlása utáni zűrzavaros időkben játszódik, amikor is az orosz felségvizeken cirkáló USS Alabama tengeralattjáró kapitánya (Gene Hackman) szakmai rivalizálásba kezd a helyettesével (Denzel Washington), miközben küszöbön a harmadik világháború. Bár a film forgatókönyvét Michael Schiffer írta, Tony Scott, akire óriási hatással volt Tarantino eredeti Tiszta románca, őt ajánlotta be a stúdiónak, amikor szóba került a forgatókönyv módosítása. Tarantino számos jelenetbe be is építette a védjegyét, vagyis a popkultúrára való utalások cunamiját – például amikor a legénység a Star Trekről, az Ezüst utazó képregényekről vagy a tengeralattjárós filmekről beszél. Végül azonban ezekért a betoldásokért sem kapott írói kreditet a stáblistán.

Forrás: InterCom

 

Alkonyattól pirkadatig (1996)

Ez a vérbő akcióhorror a '90-es évek számos emlékezetes klasszikusának egyike. Robert Rodriguez volt a rendezője, George Clooney és Quentin Tarantino pedig a mexikói vámpírtanyára keveredő gengszter párost, a Gecko testvéreket alakította benne. A film anyagi és kritikai siker lett, amely számos folytatás előtt nyitotta meg a kaput (készült hozzá egyebek között videójáték és tévésorozat is). Tarantino viszont nemcsak Richard Geckót alakította, ő írta a forgatókönyvet is, és executive producerként is feltüntették a stáblistán.

Forrás: Mokép

 

A szikla (1996)

A Michael Bay által levezényelt kultikus Nicolas Cage-akciófilmről valószínűleg csak a fanatikus rajongók tudják, hogy Aaron Sorkin (a Social Network – A közösségi háló írója) mellett maga Quentin Tarantino is segédkezett a forgatókönyv átdolgozásában. Igaz, hivatalosan nem került fel egyikük sem a stáblistára.

Forrás: InterCom

 

(via Movieweb)