6 gigantikus baki, ami máig dühíti a rajongókat a Star Wars-filmekben

Leia kislány korában látta Amidalát, Kenobi Yodát tartotta a mesterének, Palpatine „valahogy” feltámadt... Se szeri, se száma a furcsa ellentmondásoknak a Csillagok háborúja franchise-ban.

1. A Birodalom csak a hús-vér bűnözőket keresi

A Galaktikus Birodalom bénaságának iskolapéldája, hogy az 1977-es Csillagok háborúja nyitányában, amikor a félelmetes Darth Vader elfoglalja a rohamosztagosiaval az apró lázadó hajót, a katonái csak azt vizsgálják, hogy ülnek-e élőlények a mentőkapszulákban, ami enyhén szólva amatőr húzás akkor, amikor Halálcsillag ellopott terveinek megtalálása a tét. Köztudott tény, hogy a galaxisban millió számra szaladgálnak az intelligens droidok, így a Birodalom könnyelműsége végül a gonoszok vesztét okozta. Pedig ha tüzet nyitnak a mentőkapszulára, a Lázadók története is biztosan máshogy alakul.

 

2. A Birodalom kutatócsapata nem áll a helyzet magaslatán

A Birodalom ellenőrző protokolljával kapcsolatban később is merülnek fel kérdések az Egy új reményben: a Halálcsillagon ugyan átnézi egy csapat a Millennium Falcont, de megelégszenek azzal, amit a szemükkel látnak és a hajónaplóban találnak – így Han, Csubi, Luke és Kenobi vígan el tud rejtőzni a hajó titkos csempészkamrájában. Pedig a Falcon gyors műszeres szkennelése gyorsan megmutatta volna az űrjárgány gyomrában kucorgó gyanús létformákat, nem?

 

3. Miért titkolta Obi-Wan Luke előtt, hogy Qui-Gon volt a mestere?

Mint ismeretes, Qui-Gon Jinn volt Obi-Wan mestere a Baljós árnyakban. Bár Liam Neeson karakterét a rajongók nagyon szerették, már a puszta létezése is szembemegy a Star Wars-kánonnal: A Birodalom visszavágban ugyanis Obi-Wan elég egyértelműen kijelentette Luke előtt, hogy Yoda mester volt az a Jedi, aki őt annak idején az Erő használatára oktatta – Qui-Gonról egyetlen szót sem ejtett. Ugyanakkor az előzménytrilógiában (iker)napnál is világosabban látszott, hogy Yoda legfeljebb csak totyogós korában oktathatta Obi-Want pár egyszerű trükkre, a személyes Jedi-mentorálásokban a kis zöld űrlény egészen biztosan nem evett részt. Persze lehet, hogy ez az egész hablaty csak Kenobi trükkje volt, hogy Luke megbízzon a Dagobah bolygón bújkákó, ismeretlen mesterben... De inkább egy átgondolatlan elem volt George Lucas részéről az előzményfilmek írása során.

Forrás: InterCom

 

4. Leia hercegnő emlékszik az édesanyjára

Az 1983-as A Jedi visszatérben az endori csata után, amikor a Lázadó Szövetség hősei az intergalaktikus polgárháború lezárását ünneplik, Luke és Leia egy komor jelenetben arról beszélgetnek, hogy Leia emlékszik-e az igazi édesanyjára. Erre ő azt válaszolja, hogy igen: nagyon szép volt és kedves, de szomorú. Holott Leia nyilvánvalóan nem láthatta az anyját, hiszen A Sith-ek bosszújában a Skywalker-ikreket a születésük után Obi-Wan és Bail Organa azonnal elszakították a haldokló Amidalától, hogy elrejthessék őket Vader elől a galaxis két különböző pontján. Leia emlékeit persze meg lehet magyarázni az Erő-érzékenységével, de akkor Luke, aki sokkal járatosabb volt a Jedi praktikákban, miért nem látta ugyanígy a szomorú Amidalát?

 

5. Rey minimális kiképzéssel válik a legerősebb Jedivé

Sok rajongó értetlenül állt az előtt is, hogy Rey (Daisy Ridley) milyen gyorsan letudta a Jedi-kiképzést. Hiszen a Star Wars-filmek mindig is úgy ábrázolták a tanulási folyamatot, mint egy fáradságos elfoglaltságot, ami sok időt és elszántságot igényel (lásd A Birodalom visszavág tikkasztó mocsárban futkározását és kőemelgetését Yodával), és az is világosan kiderült, hogy a fénykardpárbajokba való idő előtti fejesugrásért ha nem is az életével fizet a fiatal Jedi, gyakran egy levágott keze bánhatja a meggondolatlan hősködést. Így aztán sokakban felmerült a kérdés, hogy Rey minimalista edzésprogramja hogyan hozhatott annyira látványos eredményt, hogy Az ébredő Erőben végül legyőzte a nála sokkal régebb óta fénykardozgató Kylo Rent (Adam Driver).

Forrás: Fórum Hungary

 

6. Palpatine „valahogy” feltámadt

A Skywalker korának eseményei előtt a közönség utoljára akkor látta Palpatine császárt, amikor A Jedi visszatérben Vader áthajította őt a második Halálcsillag korlátján, egyenesen bele a reaktormaggba. Tekintettel arra, hogy a bolygópusztító gépezetet pár perccel később a hős Lázadók anyacsavarokká robbantották, sok rajongónak furcsának tűnhetett, amikor Star Wars IX-ben híres-hírhedt kámzsás gézengúz mégis visszatért. Sok Star Wars-rajongó várt volna a történtekre valami épkézláb magyarázatot, de csak annyit tudtunk meg a hős pilótától, Poe Damerontól (Oscar Isaac), hogy Palpatine „valahogy feltámadt”. Ráadásul nem sokkal később kiderült, hogy Rey nem más, mint a Császár unokája, amit szintén nagyon nehezen vett be jó néhány rajongó gyomra...

 

(via Collider)