6 káprázatos filmtrükk, amihez nem használtak CGI-t

Manapság mindig meglepődünk, amikor egy nagyszerű trükk láttán kiderül, hogy nem utólag, számítógéppel varázsolták a képre, hanem ott helyben oldották meg a szakemberek.

Dinoszauruszok - Jurassic World

A hagyományos trükkök - még ha látszik is, hogy nem valódiak - gyakran átélhetőbbé tesznek egy filmet, míg a CGI-nak van valami elidegenítő hatása. Utóbbinál persze az a jó, ha észre sem vesszük, hogy ott van, és ez sokkal többször fordul elő mintsem sejtenénk. A CGI rossz használatára tökéletes példa a Star Wars előzménytrilógiája. Gondolná bárki, hogy telis-tele van valódi effektekkel? A trükkmesterek ugyanúgy megépítették a számtalan, hihetetlenül aprólékos modellt és makettet, mint a klasszikus filmeknél, aztán nyakon öntötték az egészet CGI-jal. És a varázs egyszeriben elveszett. De a Jurassic World is ilyen, bár szerencsére ennél olykor látszik, hogy jó öreg animatronic dinoszauruszokat is használtak.

Súlytalanság - Apolló 13

A legtöbb, űrben játszódó filmben huzalokkal függesztik fel a szereplőket, úgy imitálják a súlytalanságot, majd utólag kiretusálják az oda nem illő dolgokat. Az Apolló 13 bizonyos jeleneteit azonban tényleg nulla gravitációban forgatták: Ron Howard rendező és stábja használhatta a NASA KC-135-ös repülőgépét, amit az űrhajósok kiképzésénél a súlytalanság szimulálására használnak. Egy repülés alkalmával mindössze 25 másodpercre szűnik meg a gravitáció, így több mint 600 repülést kellett végrehajtani a forgatáshoz.

Christopher Nolan Batman-filmjei

Christopher Nolan ódzkodik a CGI túlzásba vitt használatától, és amit csak lehet, praktikus effektekkel old meg filmjeiben. Ahogy A sötét lovag egyik üldözéses jelenetében Joker kamionja tényleg fejre állt.

A sötét lovag - Felemelkedés elején látható repülőgépes akciójelenetet is szintén élesben rögzítették - valódi repülővel, odafent, a magasban.

Bunyó a falakon - Eredet

Az Eredet egyik legjobb jelenete, amikor a szereplők a falakon, a plafonon ugrándozva verekszenek. Ehhez egy óriási, forgó szerkezetet építettek - hasonlót ahhoz, amit a 2001. Űrodüsszeia kocogós futós jelenetében használtak -, és a színészek egy tökéletesen megkomponált koreográfia mentén mozogtak, miközben alattuk forgott a díszlet, azt az illúziót keltve, mintha dacolnának a gravitációval. A végeredmény valóban elképesztő.

A feneketlen fürdőkád - Mary Poppins visszatér

Ez igazán jó móka lehetett: a fürdőkád aljában volt egy csúszda, így amikor a színészek belecsobbantak a kádba, valójában lecsusszantak alá. A csúszda száját úgy alakították ki, hogy ne potyogjon le a hab. Ez a kád minden gyerek álma!

A porból lett kenyér - Star Wars: Az ébredő Erő

Köztudott, hogy az új Star Wars-trilógiában rengeteg valódi effektet alkalmaznak - és tulajdonképpen ezek adják a filmek varázsát. Ráadásul olyan apróságokat is megvalósítottak, mint Ray kenyere: a lány valami port old fel vízben, ami szempillantás alatt kis cipóvá dagad. A trükkmesterek három hónapig agyaltak, míg rájöttek, hogyan csinálhatják meg.

(Forrás: DigitalSpy)