6 meglepő tény Alan Rickmanről

Az eredeti szakmája tervezőgrafikus volt, majdnem bekerült A Jedi visszatérbe és már az első Harry Potter-filmek idején elmondta neki J. K. Rowling, mi lesz a grandiózus varázslómese legvége.

Hat évvel ezelőtt, 2016. január 14-én hunyt el a Harry Potter-filmek Piton professzora, az első Die Hard és a Robin Hood - A tolvajok fejedelme főgonosza, a Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas Alan Rickman. A Mentalfloss összeállítása alapján most mi is megosztunk hat érdekességet minden idők egyik legkiválóbb brit színészének eseménydús életéből.

Forrás: RTL Klub

 

1. Az eredeti szakmája tervezőgrafikus volt. Bár Alan Rickmant már tinédzserként is érdekelte a színjátszás, végül a Chelsea College of Art & Designban tanult grafikai tervezést, majd a Royal College of Artban diplomázott le, és néhány barátjával együtt rögtön el is indította saját grafikai stúdióját Graphitti néven. A számítógépek előtti korszakban magazinok layoutjain és illusztrációin, könyvborítókon, lemezborítókon és reklámokon dolgoztak, de ez Rickman szerint folyamatos pénzügyi kötéltánc volt, ezért inkább úgy döntött, színész lesz.

Alan Rickman, Marcus Antonius szerepében /Forrás: robbie jack/Corbis via Getty Images

 

2. Majdnem bekerült a Star Wars-kánonba. J.W. Rinzler a The Making of The Return of the Jedi című könyvében írt arról, hogy Alan Rickman is jelentkezett egy meghallgatáson Jerjerrod admirális szerepére, aki a második Halálcsillag építését felügyelte A Jedi visszatérben. A karaktert végül nem ő, hanem Michael Pennington játszotta a filmben.

Hamlet szerepében / Forrás: robbie jack/Corbis via Getty Images

 

3. Díjhalmozó színházi színész volt a Die Hard előtt. Alan Rickmannek a nagy áttörést nem a filmek világa, hanem végül a színház hozta meg a '80-as években. 1985-ben a Royal Shakespeare Company Veszedelmes viszonyok című előadásában ő játszotta Valmont vikomtot. Amikor a darab 1987-ben átkerült a Broadwayre, Rickman is vele tartott – és rögtön a színházi világ Oscarjának számító Tony- és Drama Desk-díjakra is jelölték ezért a szerepéért.

4. Azért lett ő a Die Hard főgonosza, mert Sam Neill nem ért rá. Eredetileg ugyanis őt keresték meg, de elutasította a szerepet. Aztán 1987 tavaszán a film casting directora meglátta Rickmant, amint épp a Broadway-on játszotta hallatlan átéléssel az aljas Valmontot, és azonnal őt akarta a produkció a gonosz terroristavezér Hans Gruber szerepére. Bár a Die Hard Rickmant azonnal Hollywoodban élvonalába repítette, később bevallotta, hogy Sam Neillhez hasonlóan kis híján ő is visszautasította a szerepet:

Semmit sem tudtam Los Angelesről, semmit sem tudtam a filmszakmáról... Még sosem forgattam mozifilmet, de rendkívül olcsón dolgoztam. És amikor elolvastam a forgatókönyvet, azt gondoltam: mi a fene ez? Én nem csinálok akciófilmet! Szerencsére alaposabban átolvasva rájöttem, hogy ez egy elég forradalmi, és elég jó film.
Forrás: Cambridge Jones/Getty Images

 

5. Végig tudta, mi lesz az utolsó Harry Potter-regény nagy fináléja. A fiatalabb PORT.hu olvasók alighanem Perselus Pitonként (eredeti nevén: Severus Snape) ismerik Alan Rickmant a Harry Potter-filmekből. Amikor elvállalta ezt a szerepet, J. K Rowling bestseller könyvsorozata még csak negyedik köteténél tartott, így még nagyon sok mindent sejteni sem lehetett arról, mi is a rigorózus Piton szerepe ebben a varázslatos történetben. Annak érdekében viszont, hogy Alan Rickman elejétől a végéig minél hitelesebben eljátszhassa ezt a karaktert a vásznon, az írónő megosztott vele néhány olyan információt is Piton múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban, amit a rajongók csak sokkal-sokkal később tudhattak meg hivatalosan.

Forrás: InterCom

 

6. Tinédzserkorában ismerkedett meg a későbbi feleségével. Rickman 1965-ben, a Chelsea College of Art & Design hallgatójaként, 19 évesen találkozott első és egyetlen szerelmével, a 18 éves Rima Hortonnal, aki 1986 és 2006 között a londoni Kensington és Chelsea kerület tanácsának munkáspárti képviselője volt, de közgazdaságtan tanárként is dolgozott a Kingston Egyetemen. Bár Hortonnak egészen 2012-ig kellett várnia arra, hogy Rickman egy New Yorkban rendezett magánceremónia keretében feleségül vegye, lényegében több mint 50 éven át, a színész 2016-os haláláig boldog pár voltak.

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.