7 dolog, amit nem tudtál a ma 83 éves Sophia Lorenről

Ma 83 éves, de máig ő az egyik leghíresebb olasz filmsztár. Sophia Loren ennek ellenére nem ment el a díjátadóra, ahol Oscart nyert, mert esélytelennek hitte magát, és még a pályája csúcsán is szégyenlősnek érezte magát a forgatásokon.

1. 1962-ben megkapta az Oscar-díjat a Two Women című filmért, de nem ment el a díjátadóra, mivel úgy érezte, hogy semmi esélye Audrey Hepburnnel szemben, akit abban az évben az Álom luxuskivitelben című filmért jelöltek. Ehelyett otthon maradt és paradicsomszószt főzött. A díjról úgy értesült, hogy Cary Grant hívta az éjszaka közepén, és azt kiabálta a telefonba, hogy “Sophia, nyertél, nyertél!”. A filmet egyébként Vittorio De Sica rendezte Albert Moravia regénye alapján, és egy anyáról szól, aki a lányát szeretné megvédeni a háború szörnyűségeitől.

 

2. A Reklámőrültek című film egyik emlékezetes jelenete, amikor Donald Draper, a menő reklámguru fialal kis felesége egy erotikusan előadott francia dallal köszönti fel a férjét a náluk vendégeskedő férfikollégák szeme láttára. A Zoo Be Zoo Be Zoo című számot eredetileg Sophia Loren énekelte angolul a The Millionairess című filmben, és a színésznőnek az ötvenes évektől kezdve rengeteg száma és több saját albuma is megjelent.

3. A tömény nőiesség megtestesüléseként maga is több számot ihletett, az 1969-es Sophiát, az 1991-es, szintialapokra épülő Sophiát és a 2002-es Donna Sofi-t.

4. Sophia Loren és férje, Carlo Ponti majdnem hat évtizedig éltek együtt, és ez idő alatt szép műgyűjteményt vásároltak össze. Matisse, Cezanne, Picasso, Dalí, Renoir, Magritte és Kokoschka művei mellett régészeti különlegességek is kerültek a gyűjteményükbe.

 

5. Hogy még 80 felett is csodálatosan néz ki, azt saját bevallása szerint az édesanyjának köszönheti, aki szintén gyönyörű nő volt. Meg is nyert egy szépségversenyt, amit az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer stúdió rendezett, akik szerződést ajánlottak neki, de Sophia Loren nagymamája nem engedte el a tengerentúlra. Így Sophián maradt a sor, hogy beteljesítse édesanyja álmát, és híres színésznő legyen.

 

6. Legutóbb 2014-ben szerepelt egy rövidfilmben, Jean Cocteau ikonikus egyszemélyes drámájában, az Emberi hangban. A darab egy idősödő nőről szól, akit éppen elhagy a szerelme egy másik nőért. A legutolsó ismertebb filmje több mint húsz évvel ezelőtt a Szomszéd nője mindig zöldebb folytatása, amiben olasz étteremtulajdonosként gyűlik meg a baja Walter Matthauval és Jack Lemonnal.

 

7. Annak ellenére, hogy a legnagyobb világsztárok között tartják számon, még a hetvenes években, a karrierje csúcsán is arról beszélt, mennyire szégyenlős. “A forgatások mindig feszültté tesznek. Ezért az első dolgom mindig az, hogy igyekszem egy kellemes, pozitív és barátságos atmoszférát megteremteni, mert ha valami nem stimmel, és nem bízom a stábban, akkor rögtön visszahúzódóvá válok. Azt szeretem, ha meleg és gondoskodó légkör vesz körül, ha barátok között vagyok. Amikor egy színésznő megmutatja magát a kamerák előtt, teljesen kiszolgáltatottá válik. Mivel én alapvetően szégyenlős ember vagyok, a forgatás első hete kész rémálom számomra, ha nem ismerem az embereket.”