7 dolog, amit nem tudtál a világ első zombifilmjéről

1932. július 28-án volt a díszbemutatója A fehér zombi című horrorfilmnek, a filmtörténelem első olyan filmjének, amelyben élőhalottak voltak a főgonoszok. Ennek kapcsán íme néhány érdekesség a műről!

A Victor Halperin által Lugosi Béla főszereplésével rendezett film sztorija szerint Madeleine és Neil az esküvőjükre készülnek, amikor az egyik ismerősük, Monsieur Beaumont váratlanul felajánlja nekik, hogy házasodjanak össze az ő haiti ültetvényén. Beaumont-t azonban nem a jó szándék vezérli: arra készül, hogy bármi áron elnyerje a fiatal ara kegyeit. A tervéhez segítséget kér a fondorlatos Legendre-től (Lugosi), aki a malmában dolgozó embereket érzéketlen zombikká hipnotizálta. Beaumont-nak a Legendre-től kapott itallal sikerül megszereznie a lányt, de kis idő múlva rájön, hogy az érzelmek nélküli test nem azt nyújtja neki, amire számított, ezért szeretne mindent visszacsinálni. Ezalatt a helyi lelkész meggyőzi a gyászoló Neilt, hogy keresse meg kedvesét, aki talán még mindig életben van..

 



  • Fia szerint ez volt Lugosi Béla személyes kedvence saját filmjei közül.
  • Ifjabb Lugosi Béla azt is elárulta, hogy a rendezői munka egy részét a forgatáson Halperin mellett apja végezte.
  • A fehér zombit mindössze 11 nap alatt forgatták.
  • A filmben Lugosi tökéletes franciasággal szólal meg, anélkül, hogy érezhető lenne a beszédén a magyar akcentus. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a színész folyékonyan beszélt volna franciául, vagy csak azt a pár szót sikerült ilyen tökéletes kiejtéssel elsajátítania.
  • Barátai szerint Lugosi Béla rettenetesen megbánta, hogy mindössze 800 dollárért vállalta A fehér zombi főszerepét. Senki sem számított ugyanis rá, de a film nagy siker lett a mozikban, így ha részesedést kért volna a bevételből, sokkal jobban járt volna. Egyes értesülések szerint később juttattak még némi pénzt a sztárnak, de közel sem annyit, hogy elégedett legyen, így mindig keserű szájízzel gondolt vissza a forgatásra.
  • A később rendezőként is bemutatkozott Rob Zombie (Az 1000 halott háza, Halloween-remake, Halloween 2.) A fehér zombi után nevezte el első metálegyüttesét White Zombie-nak.
  • Tobe Hooper, A texasi láncfűrészes mészárlás rendezője 2009-ben remake-et akart készíteni A fehér zombiból, de hiába volt már megírva a forgatókönyv is, a produkció végül jogi akadályok miatt nem valósult meg.


(via IMDb, Wikipedia)