7 ígéretes animáció az idei Anilogue filmfesztiválról

Az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait mutatják be november 28. és december 2. között a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Kiszemezgettük az idei év legérdekesebb filmjeit.

Dilili Párizsban

 

Kirikou, a gonosz boszorkánnyal szembeszálló afrikai kisfiú figuráját sokan ismerik és szeretik. A róla szóló rajzfilmeket megalkotó Michel Ocelot idén személyesen nyitja meg a fesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezúttal a legújabb filmjét, a Dilili Párizsbant vetítik, ami a századfordulós francia művészvilág izgalmas karikatúráját rajzolja fel, miközben a fiatal főhősnő elrabolt kislányok után nyomoz. Ezután közönségtalálkozón lehet közelebb kerülni az ismert francia animációsfilmeshez. Aki a rendező korábbi darabjait szeretné szélesvásznon látni, annak az Esti mesék és a Kirikou és a boszorkány vetítéseit ajánljuk.

 

 



Mirai - Lány a jövőből

 

Az animerajongók idei kedvence lehet a Mirai - a lány a jövőből című egészestés animáció Az idő fölött járó lány rendezőjétől. A rendező korábbi filmjét sokan a kétezres évek egyik legjobb animéjeként tartják számon. Mamoru Hosoda azóta saját animációs stúdiót alapított, és három sikeres animét rendezett. Ezek közül a legújabbat játsszák most a fesztiválon, ami hasonló témákat boncolgat, mint Az idő fölött járó lány. A főszereplője a négyéves Kun, aki nehezen barátkozik meg a kishugával, de aztán egy mesebeli világot talál a kertjükben, ahol egy nagylány segíti az útját, aki nem más, mint a kistestvére a jövőből.

 

 

Trópusi vírus

 

Az Anilogue több egészestés filmje mutatja be valós válságzónákban élő emberek életét. Ilyen például a kolumbiai-ecuadori Trópusi vírus, ami az Iránban játszódó Persepolisra emlékeztet. A fekete-fehér animáció egy Paola nevű lányról szól, aki egy hagyományosnak a legkevésbé sem nevezhető családban nő fel, és egyedi, női világlátása miatt számos előítélettel szembesülve küzd a függetlenségért. A filmet a kolumbiai-ecuadori Power Paola képregénye ihlette, és idén februárban a berlini filmfesztiválon is bemutatták.

 

 

Még egy nap élet című

 

A cannes-i filmfesztiválon mutatták be versenyen kívül ezt az animációt, ami az 1975 és 2002 közt zajló angolai polgárháború borzalmait tárja elénk, mely a becslések szerint félmillió halálos áldozatot követelt. A film egy ismert lengyel riporter valós történetén keresztül mutatja be az eseményeket, és stílusban Richard Linklater Kamera által homályosan című animációjára hasonlít. Magyar vonatkozása, hogy lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukcióban jött létre, így a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió is részt vett a film elkészítésében.

 



Kaspar Jancis Morten kapitány és a pókkirálynő

 

Jóval könnyedebb műfajt képvisel a Kaspar Jancis Morten kapitány és a pókkirálynő, a gyönyörűen animált családi bábfilmben egy fiú képes rovar méretűvé zsugorítani önmagát. A film a világ legrégebbi, ma is működő stop motion animációs stúdiójában készült Tallinban, és a főszereplő kisfiú matróz édesapa Brendan Gleeson hangján szólal meg.

 





Solar Walk

 

Az elmúlt években többször elbűvölte az animációs filmekre fogékony felnőtteket Bucsi Réka, akinek most újabb Oscar-esélyes kisfilmje járja a világ filmfesztiváljait és gyűjti a díjakat. A Symphony No. 42. és a Love című kisfilmek után a Solar Walk a fiatal alkotó harmadik kisfilmje, ami most 30 rövidfilm között versenyez az Anilogue filmfesztiválon, és ezzel esélyes a 2000 eurós fődíjra is.

 




Bűbáj tábor



Idén októberben ért véget a Cartoon Network leghosszabb ideje futó animációs sorozata, a Kalandra fel! (Adventure Time). Szerencsére hamarosan érkezik az utánpótlás, a Bűbáj tábor, amit a Kalandra fel! egyik társalkotója jegyez. Az új rajzfilmsorozatot pedig itt láthatja majd először a hazai közönség. A mesében két jóbarát, egy elefánt és egy süni egy varázslatos nyári táborba mennek, ahol semmi sem az, aminek látszik. Boszorkányokkal, kísértetekkel és más furcsa lényekkel találkoznak, miközben az olyan hétköznapi tárgyak is életre kelnek, mint a kövek, a pizsamák és az elemózsiák.

 

 



A 2018-as Anilogie Filmfesztiválról még több információt itt találsz!