8 dolog, amit nem tudtál a Ready Player One-ról

Minden geek álma lett Steven Spielberg új filmje, ami egy az egyben megidézi a szépemlékű '80-as évek popkultúráját, és amiről most megosztunk pár érdekességet.

Egy igazi sikerkönyv!

Ernest Cline nem csak íróként, de slam költőként és forgatókönyvíróként is ismert – költőként számos díjat is nyert. Legfontosabb munkája mégis a legelső regénye, a Ready Player One, amelyért 2010 júniusában valóságos licitháború tört ki. A kiadási jogokat végül a Crown Publishing Group nyerte el (a Random House gigakiadó egyik leányvállalata), a megfilmesítési jogokat pedig már másnap eladták a Warner Brosnak, azzal a kitétellel, hogy Cline is részt vesz majd a forgatókönyv megírásában. A könyv – mind a keményfedeles, mind a puhafedeles verzió tíz hónappal később jelent meg, és egy rendkívül jól elrejtett húsvéti tojást is tartalmazott. Cline erről a blogján írt, és rögtön azt is kihirdette, hogy a tojás megtalálója jutalomban részesül – akárcsak a történetben -, ami egy 1981-es DeLorean autó volt, amit meg is nyert egy szerencsés játékos/olvasó. A könyv jelenleg a 17. kiadásnál tart.

Jó, de ki legyen a rendező?

A Warner több rendezővel is tárgyalt a film kapcsán, köztük volt Christopher Nolan, Robert Zemeckis, Matthew Vaughn, Peter Jackson és Edgar Wright is, akik közül többen nemet mondtak, vagy, mert nem tetszett nekik a könyv, vagy, mert megfilmesíthetetlennek tartották, esetleg távol állt tőlük ez a világ. Persze Steven Spielberg neve is szóba került, de vele az volt a gond, hogy mind személye, mind filmjei markáns szerepet játszanak a könyvben. Végül úgy mondott igent, hogy életműve egy kivétellel kikerült a forgatókönyvből. Az egy kivétel a főhős, Wade/Parzival által vezetett DeLorean, ami ugyebár a Vissza a jövőbe (1985) egyik legfontosabb kelléke volt – annak a filmnek Spielberg volt a producere.

Főhős kerestetik!

Kisebbfajta botrány tört ki, amikor kiderült, hogy a készülő film főszerepét Tye Sheridan (Joe, X-Men - Apokalipszis) kapta meg. Ezúttal nem arról volt szó, hogy a rajongók nem tartották a fiatal színészt alkalmasnak, hanem arról, hogy a neves Cast It Talent egy nappal korábban tett közzé egy hirdetést, amelyben „ismeretlen tehetséget” kerestek kifejezetten ennek a karakternek az eljátszására, és több tízezren jelentkeztek a szerepre. Ők aztán méltán voltak dühösek, hiszen sokan komolyan azt érezték, hogy ez lehet életük legnagyobb lehetősége, és bár Sheridan ugyan nem világsztár, de ismeretlennek aligha nevezhető.

Ki a mester?

A filmbeli James Donovan Halliday, az OASIS megalkotója, forradalmi gondolkodó, aki még halála után is uralja és irányítja a játékot, hiszen a megkeresendő húsvéti tojást – és a hozzá vezető kulcsokat – csakis az ő élete ismeretében lehet megtalálni. A karaktert elsősorban Road Dahl mesehőse, Willy Wonka ihlette – sőt, a hírek szerint a szerepre felkérte az egykor Wonkát is eljátszó, akkor még élő Gene Wildert, aki nemet mondott -, de mintaként szolgált a szintén excentrikus, a hobbijainak élő Howard Hughes és a legendás játékfejlesztő Richard Garriott is. Cline Halliday születési dátumát nagyjából a sajátjához igazította, hogy saját popkulturális ízlését tudja ráaggatni. A szerepet végül az a Mark Rylance kapta, aki a Kémek hídján és a Barátságos óriásban már dolgozott Spielberggel – sőt, előbbi szerepéért Oscart is kapott.

Nini, egy új arc!

A film nyilvánvalóan nem lehet a könyv pontos mása, bizonyos dolgokat az elmesélhetőség kedvéért rövidíteni, egyszerűsíteni kellett, de egy bővítés mégis akad. A film ugyanis új karaktert vezet be, a neve F'Nale Zandor, és ő Nolan Sorrento jobbkeze, a gonosz óriáscég, az IOI valós világban ténykedő végrehajtója és behajtója, egy kegyetlen, céltudatos nő, aki még a munkaadóját is megveti, és ezt többször a tudomására is juttatja. Annyira két lábon jár a földön, hogy ő a film egyetlen karaktere, akinek nincs virtuális megfelelője, avatárja. F’Nale-t Hannah John-Kamen játssza, akit a napokban a Tomb Raiderben is láthattunk, és fontos szereplő lesz A Hangya és a Darázs szuperhősfilmben is.

A muzsika hangja

A filmzenét eredetileg Steven Spielberg régi munkatársa, barátja és állandó szerzője, John Williams szerezte volna, de az a furcsaság történt, hogy Williams nem ért rá – mert egy másik Spielberg filmen, a korábban leforgatott A Pentagon titkain (2017) dolgozott. Bár részt vett az előkészületekben, végül nem ő készítette el a zenét, hanem Alan Silvestri, aki mindössze annyi iránymutatást kapott, hogy a filmzenében NE jelenjen meg a 80-as évek hangulata, hiszen a képi világ teljes mértékben arról szól, akárcsak a felhasznált dalok. Utóbbiak közül egy kis ízelítő: Van Halen „Jump”, Twisted Sister „We’re not Gonna Take it”, Blondie „One Way or Another”, A-ha „Take on Me”.

Nehézségi fokozat

Steven Spielberg egy interjúban elárulta, hogy a Ready Player One ott van a három legnehezebben elkészített filmje között. A másik kettő A cápa (1975) és természetesen az embertelenül sok munkával elkészült Ryan közlegény megmentése (1998). A 3D-ben készült új film irdatlan mennyiségű speciális effektust tartalmaz, különösen azok a részek, amik az OASIS virtuális valóságában játszódnak, ami valósággal kisüti az ember szemét. A 71 éves rendező/producernek szerencsére nem kellett kapkodnia, mert a film eredeti, 2017. decemberi bemutatóját elhalasztották 2018. március 30-ra, hogy ne ütközzön a Star Wars: Az utolsó Jedik premierjével.

És egy kis popkultúra

A könyv, és így maga a film is a '80-as évek popkultúrájára, filmekre, zenére, technikára és persze videojátékokra épül. A zenéről már volt szó, a videojátékok közül az Atari viszi a prímet, a filmek közül pedig íme egy kis összeállítás. Megidézésre kerül itt a Szuper haver (1999), a Tron, avagy a számítógép lázadása (1982), az Akira (1988), A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (2001), a Vissza a jövőbe (1985), a Rémálom az Elm utcában (1984), a Tomb Raider (1996) és a Duke Nukem (1991). Stanley Kubrick felejthetetlen filmje, a Ragyogás pedig kiemelten fontos szerepet kap, ráadásul nagyon vicces módon, de megjelenik King Kong és Chucky, a gyilkos baba is.