8 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Rachel Weiszről

A félig magyar színésznő nem csak arról híres, hogy ő James Bond, vagyis Daniel Craig felesége, hiszen van neki saját Oscar-díja és rengeteg szerep a háta mögött.

Napvilágot lát

Rachel Hannah Weisz 1970. március 7-én született Londonban, egész pontosan Westmisterben, majd a szintén meglehetősen elegáns Hampstead Gardenben nőtt fel, abszolút jómódban, nyitott, művészetkedvelő családban. Aztán szülei 15 évesen elváltak, ő pedig megkezdte az ilyenkor szokásos tinilázadást, rosszul tanult, többször is új, persze méregdrága iskolába kellett átiratni, míg végül a neves St. Paul’s lányiskolában elvégezte a középiskolát, de ekkora már felfedezték modellként és a színészkedésbe is belekóstolt. Rachelnek van egy húga, Minnie, aki elismert fotósként dolgozik, és valamiért építészeti detektívként szereti magát jellemezni.

 

Persze, hogy magyar!

Rachel édesapja a magyar születésű George Weisz, vagyis Weisz György világszerte elismert és nagyra becsült feltaláló, aki elsősorban egészségügyi eszközük fejlesztésével foglalkozik, de hozott már létre aknakeresőt és fejőgépet is. Osztrák zsidó származású édesanyja, Edith neves pszichiáter, számos könyve jelent meg, de az anyai ágról némi olasz vér is került az ereibe. Amikor nekivágott a színészkedésnek, azonnal megpróbálták rábeszélni, hogy találjon magának egy szebben csengő, angolszász nevet, de apja iránti tiszteletből ragaszkodott a Weiszhoz – igaz, egy egyben gesztus is lehetett apuka felé, aki eleinte nem támogatta karrierjében.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images

 

A szerény kezdetek

Már 14 évesen sztár lehetett volna belőle, ha igent mond a David király című, bibliai ihletésű filmre, ahol Richard Gere lett volna a partnere és a történet szerint a szeretője is. Csakhogy a szülei rábeszélésére végül nemet mondott, de a neve így ismertté vált szakmai körökben – a film pedig szép nagyot bukott. Az egyetemen aztán lelkesen vetette bele magát a színjátszásba, sőt, a Cambridge Talking Tongues avantgárd színtársulat egyik alapítója volt, amivel számos fesztiválon is részt vett, sőt, a híres Edinburgh Fringe Fesztiválon 1991.ben elnyerték a legjobb diáktársulat díját is egy improvizált darabbal. A társulat két évvel később feloszlott, ahogy mindenki elvégezte az egyetemet, de Rachel csípőjén egy „emléktetkó” díszeleg, amit egy létrát ábrázol, és mindig erre az időszakra emlékezeti.

 

Beindul az üzlet

Weisz számára a kitörési lehetőséget a walesi rendező, Sean Mathias 1995-ös Design For Living című Noel Coward–színdarabja jelentette, és bár továbbra is bőszen vállalt egy sor színházi szerepet, egyre több tévés és filmes felkérést kapott, amikre végül rá is bólintott. Kisebb televíziós szerepek után az első moziszerepét a Láncreakció című filmben kapta Keanu Reeves és Morgan Freeman oldalán. Ezután Miranda Fox szerepét kapta meg a Lopott szépség, amelyet az olasz Oscar-díjas, Bernardo Bertolucci rendezett. Felfigyeltek rá a Három nő háborúban és szerelemben című kosztümös drámában, majd kisebb szerepet kapott Szabó István A napfény íze című nemzetközi produkciójában, de ekkor már csak egy lépésre volt a világhírtől.

 

A hírnév felé

Azt még a kellemesen idétlen Indiana Jones koppintás készítői sem gondolták, hogy A múmia (1999) komolyan sikeres lesz, akkor pedig álmodni sem mertek, hogy olyan sok pénzt hozzon, amennyit hozott vagy, hogy egyfajta kultfilmmé váljon – a remake lehetősége pedig nyilván meg sem fordult a fejükben. Csakhogy a Stephen Sommers rendezte régész-kalandfilm azonban minden generáció kedvence lett és szupersztárrá tette Rachelt, aki a második részben, a két évre rá készült A múmia visszatérben már kettős szerepet játszott, az okos és szép Evelyn Carnahan mellett egy másik idősíkban ő volt Nefertiri egyiptomi hercegnő is. Érdekes módon Brendan Fraser jött ki a legrosszabban a Múmia filmekben, mivel igazán komoly szerepet ezek után már nem kapott.

 

És az Oscar!

Rachel 2006-ben nyerte el a az egyik legnagyobb szakmai elismerést, amit egy színész kaphat, az Oscar-díjat Az elszánt diplomata című thrillerben nyújtott alakításáért, igaz, „csak” a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Ami azért furcsa, mert tulajdonképpen ő volt az amúgy nem kiemelkedő film női főszereplője. Azt nem mondhatnám, hogy a mezőny nem volt túl erős. Amy Adams, a most frissen Oscar-díjas Frances McDormand, Michelle Williams és Katherine Keener voltak a vetélytársai, mind nagyszerű színésznők. A John Le Carré regényéből készült mű rendezője Fernando Meirelles, Rachel karakterét pedig Yvette Pierpaoliról mintázták, aki Le Carré közeli ismerőse volt, számos harmadik világbeli országban dolgozott humanitárius segédmunkásként, majd egy tragikus balesetben hunyt el  - a filmet is az ő emlékének dedikálták. Érdekesség, hogy a film kenyai forgatásán asszisztensként dolgozott Lupita Nyong'o, aki csak később kezdett színészkedni, és ő is elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart a 12 év rabszolgaságért.

 

A boldogság!

Ő és leendő férje, Daniel Craig, noha már korábban is többször találkoztak, az Álmok otthona című horrorfilm 2010-es forgatásán ismerkedtek meg közelebbről, és nyilván sok közös van bennük, hiszen mindketten Hollywoodban dolgozó angolok. Csak rövid ideig tudták titokban tartani, hogy összejöttek, de addigra mindketten elegánsan elvarrtak minden szálat, ami előző kapcsolataikhoz kötötte őket. Aztán hat hónapra rá már el is jegyezték egymást, az esküvőre pedig mindössze négy vendéget hívtak, olyan diszkrétek. Később együtt játszottak egy Broadway darabban, az Árulás című Harold Pinter drámában, amelyet a legendás Mike Nichols rendezett, akinek ez volt halála előtt az utolsó rendezése.

Mennyit ér?

A TheRichest elnevezésű honlap foglakozik azzal, hogy felbecsülje az egyes filmsztárok „valós” értékét azok filmes és reklámbevételei, ingatlanai és ingóságai alapján, és nyilván azt is vizsgálják, mennyire kelendő az illető a piacon. Becsléseik szerint Rachel Weisz ma nettó $30 milliót ér, amiben benne van egy méregdrága ingatlan is, amit New Yorkban vett közösen férjével nem kevesebb, mint 11 és fél millió dollárért. És ne feledjük, Rachel közös háztartásban él az egyik legértékesebb filmes franchise arcával, Daniel Craiggal, aki csak a James Bond filmek révén is szupergazdag. Az ő nettő piaci értékét több mint $45 millióra becslik, így együtt elég szép summáról beszélünk.