8 érdekesség, amit már most tudni lehet a Star Wars 8-ról

Kiderül, mit csinált Luke 30 évig, de kapunk egy jó kis városi üldözést is. Vigyázat, spoilerveszély!

Vigyázat, spoilerveszély!

Hétfőn a két Halálcsillagnál (és a Starkiller bázisnál) is nagyobbat robbant a hír, miszerint The Last Jedi lesz a Star Wars 8 hivatalos címe. Természetesen a rajongók azonnal spekulálni kezdtek (Mark Hamill-lal együtt) hogy ez most egyetlen élő Jedit jelent-e, ha igen, akkor Luke meghal-e a nyolcadik részben, vagy még a kilencedikben is élni fog, és tanítani fogja Rey-t, hiszen ugye a Jedi többes számban is Jedi. Van viszont egy rakás dolog, ami már korábban is kiszivárgott az idén decemberben mozikba kerülő filmről, csak elsikkadt tavaly a nagy Zsivány Egyes-őrületben. Ezek közül gyűjtöttük össze a nyolc legizgalmasabbat:

1. Mégsem ez lesz az új trilógia Birodalom visszavágja

A Lucasfilmnél kötelező elem, hogy az itt készülő trilógiák második részei sokkal komorabbak, borongósabbak, mint az első film. A Birodalom visszavág lefagyasztós, kézlevágós fináléja után ugyanebben a szellemben készült el a Végzet temploma, és A klónok támadása sem volt egy sétagalopp a vidáman száguldozó, cuki kisfiús Baljós árnyak után, hiszen kitört a klónháború, a Geonosis bogarai már megtervezték a Halálcsillagot, Obi-Wan pedig szakadó esőben párbajozott Jangóval!

Na, a Star Wars 8 rendezője, Rian Johnson egyáltalán nem ilyen folytatást akar, hanem inkább az 1977-es Csillagok háborúja és Az ébredő Erő könnyedebb, űrkalandos stílusát vinné tovább.

2. Luke Skywalker az új Obi-Wan Kenobi

Rian Johnson egyfelől hagyománytisztelő rendező, másfelől viszont gyökeresen szakít a korábbi Star Wars-filmekkel. A nyolcadik rész ugyanis közvetlen folytatása lesz a hetedik résznek, míg a két korábbi trilógiában évek teltek el egy-egy epizód között.

Forrás: The Walt Disney Company / Lucasfilm

 

Még a nyitójelenet helyszíne is ugyanaz, ami Az ébredő Erő vége volt: a sziklasziget, ahol Rey (Daisy Ridley) rátalált Luke-ra, a koszos köpenyes, agg mesterre. A szakállas, ősz Luke egyébként most már pont ugyanúgy néz ki, mint amilyen Obi-Wan volt a fiatal Luke kiképzése idején. Ebből természetesen nagyon sok rajongó azt szűrte le, hogy Luke-ot is lekaszabolja egy gonosz Sith, mielőtt befejezhetné az új padawanja tanítását - így Rey marad a címbéli utolsó Jedi a galaxisban.

3. Megtudjuk, mit csinált Luke 30 éven keresztül 

Míg Az ébredő Erőnek J.J. Abrams szerint az volt a központi kérdése, hogy hová tűnt Luke, Rian Johnson a folytatásban nemcsak részletesen bemutatja a sziklasziget titkait, de arra a kérdésre is választ fog adni, hogy mégis, mi a fenét csinált 30 éven át a Darth Vader fia azután, hogy az apja, az egykori Darth Vader végül visszatért a jó oldalra, és megölte Palpatine császárt? A 8. rész rendezője egy korábbi interjújában már megerősítette a pletykákat: tényleg az idős Luke Skywalker múltja, jelene és jövője lesz a film fókuszában, és ezek mind nagyon érzelmes jelenetek lesznek. Ráadásul az idős Jedi mester és a fiatal tanítványa között nagyon szoros kötelék alakul majd ki.

Forrás: The Walt Disney Company / Lucasfilm

 

Egyesek persze ezt már úgy dekódolták, hogy lám, itt a bizonyíték arra, hogy Rey-nek nem is Han az apja (holott végig ebben reménykedett a 7. részben), hanem Luke. Hiszen ugye a Star Wars-trilógiák mindig egy Skywalker-leszármazott körül kell, hogy forogjanak (persze ez a kitétel igaz a Kylo Renné vált Ben Solóra is). Talán itt is lesz egy

Rey! Én vagyok az apád!

coming out? Nem tudjuk, az viszont biztos, hogy a készítők sokkal részletesebben be akarják mutatni az új trilógia szereplőinek múltját annál, ahogyan azt Abrams tette a hetedik részben.

4. A dezertőr rohamosztagos lesz az új főhős

A nyolcadik rész központi szereplője Rey és Luke mellett Finn (John Boyega) lesz, aki dezertőr rohamosztagosból lett az Ellenállás hőse, és akinek sokkal jobban elmélyítik majd a karakterét. Akárcsak az új haverjának, Poe-nak (Oscar Isaac), aki egész egyszerűen eltűnt Az ébredő Erő felénél, és csak a nagy fináléban tért vissza az X-szárnyújával egy kis lövöldözésre.

Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

Finnről sok dolgot nem tudunk még, például azt sem, mi az igazi neve (a Finn becenevet Poe ragasztja rá, az azonosítóként használt FN-2187 helyett). De vajon kik voltak a sráci igazi szülei? Ő lenne Lando Calrissian fia? És ki volt az a titokzatos haverja, aki a saját vérével festett vörös csíkot Finn sisakjára, nem sokkal az Első Rendben csalódott katona dezertálás előtt? Talán némi kapaszkodót nyújthat, hogy Finn és a cimborája a Birodalomnál korábban festett arcú, törzsi harcosként szerepeltek a látványterveken és a korai forgatókönyv-vázlatokban.

5. Antigravitációs siklóval a fura űrló ellen

A nyolcadik részben valószínűleg ketté válik a csapat: amíg Rey Jedi-leckéket vesz egy távoli bolygón, addig a többi főhős mindenféle izgalmas kalandba keveredik egy veszélyes űrvárosban (m ismerős dramaturgia ez A Birodalom visszavágból). Tavaly márciusban a lelkes Star Wars-rajongó kiszúrták, hogy a horvátországi Dubrovnikot egy futurisztikus kütyükkel felturbózott, elegáns űrlényekkel teli, óvárosi bazárnak rendezték be.

Ezt a helyszínt Star Wars 7-ből kimaradt vázlatrajzok alapján építették fel, és nagyjából úgy fog kinézni a vásznon, mintha a Naboo palotái közé beköltöztek volna be a Tatooine és a Jakku gyanús külsejű, sivatagi zsibvásárosai. Itt egy izgalmas üldözésbe keverednek hőseink, erre utal legalábbis, hogy a stáb látványosan összetört egy szűk utcákon száguldozó antigravitációs siklót. Boyegát pedig egy furcsa lény hátán lovagolva látták. Érdekesség, hogy Az ébredő Erőben is lett volna egy ehhez hasonló, nyaktörő járműves üldözés, de ezt a jelenetet végül kivágták a filmből.

6. Leia is fontos szereplővé lép elő a Star Wars 8-ban

Carrie Fisher tavalyi tragikus halálakor a Lucasfilm a részvétnyilvánítás mellett hivatalosan is elébe ment a rajongói pletykáknak: Leia hercegnő összes fontos jelenetét időben felvették a filmhez, nem kell CGI-vel életre kelteni a színésznőt. Az biztos, hogy Leiát az új filmek idején már nem hercegnőként, hanem Organa tábornokként emlegetik, aki az Új Köztársaságtól független, erősen militáns csoport, az Ellenállás vezére.

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

A harcias Leiának persze most már nemcsak azt kell feldolgoznia, hogy Ben Solo átállt a sötét oldalra, de azt is, hogy a saját fia ölte meg a férjét, Hant. A rajongók szerint lesz egy temetési jelenet is a nyolcadik részben, ahol az Ellenállás ünnepélyesen elbúcsúztatja majd a galaxis legvagányabb teherpilótáját, a csempészből lett polgárháborús hőst.

7. Csubakka és Rey lesznek az új dinamikus duó?

Han halála után jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lesz szegény Csubival? Ő ugye a kánon szerint azért maradt örök életére Solo adósa, és követte őt szó nélkül (na jó, negy kis morgás után) mindenféle őrült kalandokba, mert annak idején a fiatal csempész mentette ki a birodalmi rabszolgasorból. De vajon Az ébredő Erő idején már 230(!!!) éves vuki megszerette annyira az új Star Wars-szereplőket is, hogy továbbra is az Ellenállás kötelékében maradjon? Nem kéne már végre szögre akasztani a lézernyílpuskát, és hazamenni a Kashyyykra a Star Wars Holiday Special című mozgóképes merényletben megismert, fura családjához?

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

Vagy inkább továbbra is navigátor marad a jó öreg Millennium Falconon, ahol most már Rey ül a pilótafülkében? Muszáj, hogy ezekre a kérdésekre is választ kapjunk a 8. részben, annál is inkább, mivel Csubakka is elutazott Rey-jel és R2D2-vel Luke szigetére, hogy viszontláthassa régi harcostársát. Csubit ráadásul azért sem érdemes kiírni az új sagából, mivel az ő szőrjelmeze és C3PO aranyborítása alatt bárki lehet majd, ezzel is erősítve a kontinuitást George Lucas őstrilógiájával.

8. Benicio del Toro lesz az új főgonosz?

Az biztos, hogy a nyolcadik részben jobban meg fogjuk ismerni Kylo Ren feketepáncélos, maszkos barátait, a magukat Ren Lovagjanak nevező harcosokat. Ők voltak azok, akik Rey látomásában lekaszaboltak egy rakás Jedi-tanoncot, és a pletykák szerint a lányt és Luke-ot is meg fogják támadni a sziklaszigeten.

Így nézett ki del Toro A galaxis őrzőiben (forrás: The Walt Disney Company)

 

Ren lovagjai mellett Hux táboronok is visszatér majd a 7. rész gonosztevői közül (ő volt ugye az, aki a szétlőtt Starkiller bázisról visszavitte Kylo Rent Snoke fővezér színe elé, hogy a főgézengúz befejezhesse a fiú kiképzését), akárcsak Phasma kapitány, aki a pletykák szerint megúszta a kalandját a szemétzúzóban. Az is biztos, hogy Benicio del Toro is főszerepet kapott az új filmben, de azon túl, hogy az Első Rend valamilyen magas rangú vezetője lesz, egyelőre nemigen tudni, konkrétan kit fog alakítani. 

+1. Az új trilógia címei egy értelmes mondattá fognak összeállni?

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

A legújabb rajongói konteó szerint a három új Star Wars-film címe szorosan összefügg, és a plakátokat egymás mellé téve valami olyasmit mondat fog kikerekedni, hogy Az Erő felébreszti az utolsó Jedit, aki... csinál valamit. Például legyőzi a gonoszt, békét hoz a galaxis népének vagy ahogy a 9gag Daisy Ridley-ért rajongó kommentelői írják: pokolian szexi.