8 izgalmas jelenet, ami kimaradt a Batman-filmekből

Batman nyomoz, Joker unatkozik, Bane-t kiképzik.

Minden filmben akad olyan jelenet, ami vágószoba padlóján végzi, sőt, olyan is, ami még a scriptben benne van, de végül le sem forgatják. Nem kivétel ez alól a számtalan, hullámzó minőségű Batman-film sem, rendezze Tim Burton, Joel Schumacher, Christopher Nolan vagy Matt Reeves. Nyolc olyan kivágott vagy le sem forgatott jelenetet szedtünk össze, amit valamilyen módon azért sajnálunk, hogy nem kerültek bele a végleges Batman-filmbe.

 

1. Késpárbaj Bobbal (Batman, 1989)

Joker (Jack Nicholson) jobbkeze, a bőrdzsekis, kalapos Bob (Tracey Walter) mikor szemtől szembe kerül Batmannel (Michael Keaton) gyáván megfutamodik. Ám a forgatásról készült fotók tanúsága szerint ez egy hosszabb jelent lett volna, melyben Bob kést ránt, és ráront a Denevéremberre. Kár érte, mert valószínűleg fontos harc volt, ami előkészíti az epikus küzdelmet Jokerrel.


2. Relikvia üzlet Gothamben (Batman visszatér, 1992)

Tim Burton második Batman-filmje sötétebb, alantasabb, mint az első, amit mára nyitány is előrevetít: a Cobblepot rezidencián megszületik a rém, Oswald, akit aztán a szülei bölcsőstűl a csatornába hajítanak. A főcím alatt a szennyvízben sordródó mózeskosarat követjük, majd partot ér, és jönnek a pingvinek. Ám az eredeti forgatókönyv szerint egy másik jelenettel indult volna a film: heroikus zene szól és a sárga-fekete Batman-jelet látjuk, majd kiszélesedik a kép, és kiderül, hogy az embléma egy üzlet bejárata felett lóg, ahol különféle denevéremberes cuccokat lehet kapni. Burton ezzel egy olyan önreflexivitást kívánt belevinni a Batman visszatér-be, ami jóval megelőzte volna korát, hiszen ez a fajta metahumor korunk szuperhősfilmjeire jellemző.


3. Bruce Wayne és az órásdenevér (Mindörökké Batman, 1995)

Joel Schumacher első Batman-filmjében Bruce (Val Kilmer) egy lövést kap a Wayne-birtokon, és leesik a lépcsőn. Egy törölt jelent ezt tovább viszi: Bruce amnéziás lesz, és nem emlékszik arra, hogy ő Batman. Hűséges komornyikja, Alfred (Michael Gough) megpróbálja visszahozni az emlékeit. Bruce a Batbarlangban apja naplóját olvassa, amikor megjelenik előtte egy órás denevér, ami egyértelműen a tudatalatti kivetülése. A gigászi bőregér széttárja a szárnyát, mire Wayne is a karjait és így egymás tükörképei lesznek.


4. Batgirl családfája (Batman és Robin, 1997)

Schumacher második kalandozása Gothamben talán minden idők legkínosabb Batman-filmje, szóval bőven lett volna mit kinyesni belőle. Ám érdekes módon épp egy olyan szál került ki a végső változatból, ami talán dobott volna rajta valamicskét. Barbara Wilson (Alicia Silverstone), aki később Batgirl jelmezét ölti magára, Alfred (Michael Gough) unokahúgaként szerepel. A forgatókönyv fejlesztésének korai szakaszában volt egy olyan verzió, hogy kiderül, Barbara nem a vérszerinti rokona Alfrednek, az igazi szülei a család barátai voltak. Ezzel egy kicsit közelebb került volna Batgirl karaktere az eredeti történetéhez (a legismertebb verzióban Gordon lánya).


5. A Denevérember nyomoz (Batman: Kezdődik, 2005)

Bár a képregényekben sokszor hangsúlyozzák, hogy Batman a világ egyik legjobb nyomozója, a filmekben szinte mindig csak akció közben látjuk. Christopher Nolan első Batman-filmjében lett volna egy ilyen szál, ám végül teljesen törölték a végső változatból. Ebben Bruce Wayne (Christian Bale) hajléktalannak álcázza magát, és Carmine Falcone (Tom Wilkinson) klubjának vendégei után nyomoz.


6. Joker unatkozik (A sötét lovag, 2008)

A film egyik legemlékezetesebb jelenete, mikor Joker (Heath Ledger) nővérnek öltözve felrobbant egy kórházat. A teljes káosz közepette felpattan egy iskolabuszra, ami épp akkor indul. A jelenet eredetileg tovább tartott: még látjuk, ahogy Joker unottan ül a buszon, miközben a pusztító robbantás részleteit vágják be.


7. Bane eredettörténete (A sötét lovag – Felemelkedés, 2012)

Nolan utolsó Batmanje eredetileg több teret adott Bane (Tom Hardy) karakterének. Egy kimaradt jelenetben láttuk volna, ahogy az Árnyak Ligája őt is kiképzi: többen is rátámadnak, miközben gúnyolják. Ez a jelenet egyfelől emberibbé teszi a figurát, másfelől jobban összekapcsolja Bruce Wayne-el, hiszen mindkettőjüknek ugyanaz a háttere.


8. Batman és Joker az Arkhamban (Batman, 2022)

Matt Reeves filmje egy igazi éjsötét, realista Batman-sztori, ráadásul a végén feltűnik egy pillanatra Joker is az Arkham Asylumban. Ám a bűnöző bohóc eredetileg egy hosszabb jelenetet is kapott volna: ebben Batman (Robert Pattinson) meglátogatja Jokert (Barry Keoghan) az Arkhamban, és egy vérfagyasztó beszélgetés zajlik le köztük Rébusz gyilkosságairól, amelyet nem véletlenül az első Hannibal Lecter-film, Az embervadász ihletett, ami A vörös sárkány első feldolgozása.


(via Screen Rant)