8 ok, amiért imádjuk a Terminátor 2-t

26 évvel minden idők egyik legnagyszerűbb sci-fi-akciófilmjének bemutatója után ezen a héten visszatér a mozivásznakra, mégpedig felújított verzióban és 3D-ben. Itt az ideje felidézni, miért is szerettük Arnold Schwarzenegger és a félelmetes T-1000-es egyenlőtlen küzdelmét, amit a Port.hu olvasói 9.6 pontosra értékeltek.

 1. Mert megmutatja, hogy a folytatás lehet jobb, mint az első rész. A Terminátor 3.: a gépek lázadása később sajnos megtörte a tendenciát.

2. A Terminátor 2 számtalan ikonikus jelenettel gazdagította a filmtörténelmet. Az egyik, amikor Arnold Schwarzenegger a reszkető Dyson előtt egy bicskával felnyitja a karját, hogy láthatóvá tegye a bőr alatt rejtőző robotkart.

3. “Hárommilliárd emberi élet ért véget 1997. augusztus 29-én. A nukleáris tüzet a kevés túlélő úgy emlegette: az Ítélet Napja” - ezekkel a barátságos világot felvázoló sorokkal indítja a Terminátor második részét Sarah Connor narrációja, miközben az apokaliptikus jövő sötét képei peregnek előttünk. Ez a hatásos nyitójelenet sokat segít abban, hogy végig érezzük, mekkora a tét.

4. A második rész rögtön egy remek csavarral megy szembe a várakozásokkal. Amikor Sarah Connor a film elején megszökik az elmegyógyintézetből, szembetalálja magát az előző rész rettegett T-800-asával, és megfagy az ereiben a vér. Csakhogy Arnold T-800-asa mégsem a rossz fiú, és Sarah Connornak hozzá kell szoknia, hogy az emberek oldalán áll. Sőt, egyfajta apafiguraként kezd el működni.

 5. Edward Furlong soha nem volt olyan menő, mint amikor gyerekként a Terminátorral motorozott, és rajta múlott az emberiség jövője.

 6. Zseniális húzás az is, ahogy Sarah Connor védtelen szőke nőből harcos amazonná alakul.

 7. A T-800-as gyenge kezdő az itt megjelenő T-1000 mellett, aki teljességgel megállíthatatlannak és elpusztíthatatlannak tűnik. Így a film végéig lehet rettegni, hogyan fordítanak a lehetetlen helyzeten az előle menekülő emberek. A 1991-ben különösen menőnek számító speciális effektek pedig még félelmetesebbé tették a rendőrruhás gyilkológépet.

8. A Terminátor 2. nem létezhetne Arnold Schwarzenegger nélkül, aki annyira tökéletesen játszotta el az emberek oldalára átállt ormótlan robotot, hogy teljesen eggyé vált ezzel a szereppel.