8 színész, akinek tuti ismered az arcát a filmekből, csak nem tudod a nevét

A 80 éves Gary Busey, a szintén 80 éves Kurtwood Smith, valamint Clancy Brown, Brion James és Cary-Hiroyuki Tagawa nélkül elképzelhetetlenek voltak a jó filmek és tévésorozatok a '80-as és a '90-es években.

1944. június 29-én született, azaz most lett 80 éves Gary Busey, az egyik legkarakteresebb arcú amerikai filmsztár, akinek ráadásul a fia, Jake Busey is meghódította Hollywoodot. Bár egyikőjükből sem lett díjhalmozó színészóriás, rendre feltűntek mindketten a '80-as és a '90-es évek legnagyobb kasszasikereiben, hasonlóan ahhoz a hat másik kollégájukhoz, akiket az alábbi cikkünkben bemutatunk:

ők a nagy blockbusterek örök mellékszereplői!

Forrás: Michael Tullberg/Getty Images

 

1. Gary Busey

A Halálos fegyver, a Holtpont, az Úszó erőd, a Predátor 2, A cég, a Lost Highway és a Félelem és reszketés Las Vegasban sztárja 1988-ban súlyos motorbalesetet szenvedett. Mivel nem viselt sisakot, betört a koponyája, és maradandó agykárosodása lett. Részben ez a trauma vezetett oda, hogy a '90-es években rászokott a kokainra, és végül csak a keresztény hithez való fordulás segített a függőségén. A Gary Busey nevéhez kötődő, kiváló blockbusterek és a kultfilmek mellett érdemes egy pillantást vetni arra a tengernyi B-kategóriás csihi-puhira is, amiket a '80-as és a '90-es években forgatott, és amelyek az alábbi ütős címeken futnak:

Golyófogó, Krómkommandó, Sztriptízgyilkos, Mestercsapda, Halálugrás, Acélcápák, Ölni a múltért, A gyötrelem világa, Piszkos zsaruk, G-Men from Hell, Tökéletes katona 2: Újra fegyverben, Sharknado 4...

Leondardo DiCaprio és Gary Busey a Kapj el, ha tudsz! díszbemutatóján (forrás: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty)

 

2. Jake Busey

Az 1971-es születésű Jake Busey a '90-es években olyan ismert filmekben szerepelt, mint a Twister, A közellenség, a Kapcsolat című sci-fi Jodie Fosterrel, a Törjön ki a frász!, amiben Michael J. Fox hadakozott a kísértetekkel, vagy a Csillagközi invázió, aminek a kedvéért még hegedülni is megtanult.

Sajnos azonban később ő is ugyanúgy lecsúszott a B-filmes kategóriába, mint az apja,

és a Stranger Things-sorozatbéli 2019-es nagy visszatérése előtt (egy Bruce nevű, suttyó újságírót alakított a 3. évadban) kizárólag csak csupa olyan mulatságosan béna című produkcióban szerepelt, mint a Csuklónyiszálók, Az országút fantomja 2, az Országúti diszkó 2, a Döglesztő palack, A Kereszt - Ha eljön a vég, a Mutáns mutánsok támadása vagy a Nazis at the Center of the Earth.

 

3. Kurtwood Smith

Nemcsak Gary Busey tölti be idén nyáron a 80-at, de egy másik jellegzetes arc is a '80-as és a '90-es évek filmjeiből: Kurtwood Smith, aki

olyan kultikus akciófilmekben alakította kiválóan a főgonoszt, mint a Robotzsaru és Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban.

De szerepelt a Holt költők társaságában, az Oscarban, a Rambo 3-ban, a Star Trek 6-ban (plusz két Star Trek-tévésorozatban, a Rés a pajzson-ban, a Ha ölni kellben, a Deep Impactben és az Angelina Jolie-nak Oscar-díjat hozó Észvesztőben is.

 

4. Clancy Brown

Vajon a PORT.hu-olvasók közül hányan tudnák kapásból megmondani, ki játszotta Kurgant a Hegylakóban, Zim őrmestert a Csillagközi invázióban, a fősmasszer Bryon Hadleyt A remény rabjaiban  vagy a gonosz papot a nyomasztóan zseniális Carnivale - A vándorcirkusz című tévé sorozatban? Hát Clancy Brown! A jellegzetes arcú, 65 éves amerikai sztár azonban hiába zseniális színész és sűrűn foglalkoztatott rajzfilmhang,

sajnos ugyanúgy megmaradt a másodvonalban, ahogy a jobb sorsra érdemes Mark Hamill...

Szerencsére a rajongói számos filmben és tévésorozatban láthatták Clancy Brownt az elmúlt évtizedekben és a közelmúltban, többek között a Halálos igézetben (ezt az elfeledett szörnyes noirt nemrég újranéztük) a Vészhelyzetben, a Lostban, a Cowboyok és űrlényekben, a John Wick: 4-ben, A Mandalóriban és az Ahsokában is.

Sztárparádéval a Necronomicon nyomában – ismét nézhető az HBO kultfilmje!

Az 1991-es Halálos igézetben Julianne Moore, Fred Ward és Clancy Brown keveredik bele egy szövevényes bűnügybe a szörnyekkel teli, mágikus-misztikus Los Angelesben.

Tovább
Forrás: InterCom

 

5. Cary-Hiroyuki Tagawa

A 73 éves, tokiói születésű Tagawa egyértelműen Hollywood legfoglalkoztatottabb B-kategóriás gonosztevője, hiszen megszámlálhatatlan sok sorozat és film van már a háta mögött. Bár A magányos ügynök című 1989-es Bond-filmben is szerepelt,

a legemlékezetesebb általa alakított karakter azonban egyértelműen a Mortal Kombat gonosz varázslója, Shang Tsung, akiből mára mém lett.

A '80-as és a '90-es években Cary-Hiroyuki Tagawa volt az, akinek először szóltak a producerek, ha egy rosszarcú ázsiai szereplőt kellett eljátszani. Láthattuk A simlis és a szendében, a Miami Vice-ban, a Baywatch-ban és a Hawaii Five-0-ban, de azért néha a jófiúk csapatában is megfordult olykor-olykor: egyszer zsarut alakított a Nash Bridges - Trükkös hekusban, és képzett harcművészként Wesley Snipes és Dolph Lundgren akciófilmjében is ő volt a szigorú tekintetű tanítómester.

 

6. Pete Postlethwaite

Pete Postlethwaite neve a fanatikus filmrajongókon kívül aligha mond bárkinek is valamit. De ha azt mondom,

ő volt az 1997-es Jurassic Park 2 Indiana Jones-kalapos fővadásza, akkor máris mindenkinek beugrik, hogy kiről van szó.

A 2011-ben, 64 évesen elhunyt brit színészt Oscar-díjra jelölték az Apám nevében című drámáért, de főleg inkább a '90-es évek kultfilmjeiben és blockbustereiben volt ő a kötelező karakteres fizimiskájú mellékszereplő. Láthattuk többek között Az utolsó mohikánban, A végső megoldás: Halálban, az Őrült Stone-ban, a Közönséges bűnözőkben, a Sárkányszívben, de később még Christopher Nolan Eredetében is.

 

7. Brian Thompson

Ugye mindenki emlékszik a '90-es évek legmenőbb tévésorozatára, az X-aktákra, benne a nagydarab, ellenszenves űrlény fejvadászra, aki képes volt alakot váltani, és folyton nyakon szúrta a nagy kötőtűjével a Földön rejtőzködő többi földönkívülit? A 64 éves Brian Thompson 

sosem tudott kitörni a B-kategóriás filmek világából, de így is elég emlékezetes szerepekben tűnt fel az elmúlt évtizedekben.

Ő volt többek között a baltás szektavezér a Kobrában, az egyik punk, aki belekötött a Terminátorba, és Shao Kahn a Mortal Kombat 2-ben, de játszott több Star Trek-produkcióban is, és feltűnt a Buffyban, a Knigth Riderben, az NCIS-ben és a Bűbájos boszorkákban is.

Forrás: 20th Century Fox / Disney+

 

8. Brion James

Listánk végére hagytuk a jó öreg Brion Jamest, aki az 1999-es halálát megelőzően számos kiváló (és persze kevésbé kiváló) filmben játszott. A teljes életművének bemutatása szétfeszítené jelen cikkünk kereteit, így legyen elég most csak annyi róla, hogy

nemigen volt olyan akciófilm és sci-fi a '80-as és a '90-es években, amiben ne szerepelt volna.

Láthattuk többek között a 48 órában, a Megint 48 órában, a Szárnyas fejvadászban, a Vörös zsaruban, aTango és Cashben, a Kedves ellenségem-ben, a Hús és vérben, az Árral szemben-ben és Az ötödik elemben, de szerepelt két kiváló Mad Max-koppintásban, Patrick Swayze Puszta acéljában és a Frogtown 2-ben is.