9 dolog, amit nem tudtál a 118 éve született Humphrey Bogartról

Hollywood legnagyobb ikonja volt, bár karrierje nagy részében ittas volt, híres volt botrányos házasságairól, de a kutyáihoz mindig hű maradt.

Mikor is?

Humphrey Bogart 118 éve született Karácsony napján, vagyis 1899. december 25-én – az angolszász kultúrában ez az igazi ünnepnap -, ám ez a dátum gyakran változott. Bogart ugyanis kemény pasasokat, maffiózókat, magándetektíveket és másokat játszva futott be Hollywoodban, ahol nagyon ügyelnek az image-re. Éppen ezért publicistái rendszeresen kerülték ezt a dátumot, nehogy „puhának” tűnjön a sztárjuk, és rendszeresen a december 23-at adták meg vagy teljesen más dátumokat. Igazi születési dátuma miatt egyébként „The Last Century Man", vagyis Múlt századi férfi volt a beceneve.

Honnan a név?

Humphrey DeForest Bogart édesanyja, Maud Humphrey híres magazin illusztrátor volt, illetve neves szüfrazsett – vagyis női polgárjogi aktivista –, édesapja pedig szintén jónevű szívsebész, Belmont DeForest Bogart, aki mellesleg titokban ópiumfüggő és kevésbé titokban alkoholista volt, nevét pedig rém egyszerű módon az ő nevük összevonásával kapta. Így senki sem felejtette el a családban. Édesapja részéről holland vér is csörgedezett az ereiben, de büszkélkedhet angol, holland, német, valamint távolról francia és belga ősökkel is. Családneve is egy holland szóból ered, ami eredetileg boomgard, vagyis gyümölcsös. Első „szereplését” egyébként édesanyjának köszönhette: Maud a kisbaba képét rajzolta meg a Mellin's bébieledel országos reklámkampányához. Egyébként távoli leszármazottja a tragikus körülmények között elhunyt Diana walesi hercegnő, a család amerikai ágán..

Egy kis pia nem árt…

Édesapjától örökölte a hajózáshoz és az erős akaratú nőkhöz való vonzódást, illetve az alkoholizmust. Már diákként erősen ivott, kezdő színészként mindent lehajtott, ami csak a keze ügyébe akadt: whiskey, gin, koktélok, bot, gin-martini, sör. Emiatt aztán jó pár forgatásról kirúgták, mert másnapos volt, bűzlött a piától és nem tudta a szövegét. Ironikus módon ez azonban pont a kemény piálás adta meg a lökést stagnáló karrierjének. A Megkövült erdő című Broadway darabba kerestek színészt egy cinikus gengszter szerepére, Bogart pedig másnaposan, borostásan, felpuffadt arccal és gyűrött ruhában jelent meg a meghallgatáson, pont úgy, ahogy a rendező elképzelte ezt a figurát. Ez a szerep volt Bogart első igazi sikere a színházban, és a remek kritikákra még Jack Warner, a Warner Bros. filmstúdió vezetője is felfigyelt, aki New Yorkba ment, hogy megnézze magának Bogartot, majd az előadás után egy éves szerződést ajánlott az ekkor már 36 éves színésznek.

Egy nagy játékos

Kezdő színészként Bogart gyakran maradt egy fillér nélkül, de ha volt is pénze, azt gyakran elitta, ám volt egy biztos pénzkereseti forrása. Ha elfogyott a pénze, akkor sakkozással kereste meg a piára valót, általában 1 dolláros tétben játszott a kocsma többi vendégével – ami egyébként bevett szokás volt akkoriban a legtöbb helyen. Amikor nem volt munkája, akár napi 40 játszmát is lezavart, aminek meg is lett az eredménye – már azon kívül, hogy volt pénze piára –, és 1955-ben még Samuel Reshevsky nagymester ellen is ki tudott hozni egy döntetlent. A II. világháború alatt több, a fronton lévő katonával is levélben folytatott le sakkjátszmákat – amúgy is szívügye volt a harcoló katonák szórakoztatása, akkori feleségével turnézott is és fellépett az észak-afrikai és olasz fronton szolgálók előtt.

Sokat olvasott is

Bár minden életrajza megemlíti, hogy Bogartot több iskolából is kicsapták és rossz tanuló volt. a színész valójában rendkívül művelt és olvasott ember volt. Fejből idézte kedvenceit, Platont, Alexander Pope-ot és Ralph Waldo Emersont, és több ezer sornyi Shakespeare drámát volt képes idézni bármikor. Nagy álma volt, hogy színpadon léphessen fel egy Shakespeare darabban, de rettegett, hogy filmszínészként nem venné komolyan a közönség. Rajongott az írókért, és baráti körének jelentős része forgatókönyvírókból állt.

Más a hangja

Bogart védjegye volt jellegzetes selypítése, amit mi a magyar szinkron miatt nem ismerhetünk, és ami egy baleset miatt veszélybe került. Az Ördögi kör (Afrika kincse) forgatása vége felé ugyanis súlyos autóbaleset szenvedett és több elülső foga is kitört. Amiatt nehezen tudott csak beszélni, és az sem igazán hasonlított önmagára, ezért John Huston rendező, aki mellesleg Bogie egyik legjobb barátja és ivócimborája volt, felbérelt egy fiatal angol színészt, aki híres volt arról, hogy bárkit képes utánozni, hogy ő csinálja végig az utószinkront. Az eredmény tökéletes lett, még maga Bogart sem tudta megmondani, melyik az ő hangja és melyik az angolé – akit mellesleg Peter Sellersnek hívtak, és hamarosan ő maga is hatalmas sztár lett.

Az elsők között

Bogart volt az első színész, aki saját produkciós céget alapított. Először csak társként szállt be 1947-ben producer barátja, Mark Hellinger cégébe, a Mark Hellinger Productionsba. Akkor jelentős összegnek számító $25,000-et invesztált, és két filmre szóló szerződést írt alá, amivel sikerült feldühítenie a nagyhatalmú stúdiófőnököt, Jack Warnert, akihez ekkor még szintén szerződés kötötte. Csakhogy Hellinger még az év végén elhunyt, és az általa felvásárolt megfilmesítési jogok automatikusan átszálltak a partnerre, Bogartra. Aki átszervezte és átnevezte a céget Santana Pictures Corporationre – rajongva szeretett hajója után -, és megfilmesítette Willard Motley bestseller könyvét – ez volt a Knock on Any Door. A Santana összesen hét film elkészítésében vett részt, köztük volt Bogart talán legjobb munkája, a Magányos helyen (1950).  

A nagy kutyás

Bogart mindig is imádta a kutyákat, és ebben rendszerint aktuális feleségei is osztoztak. Eleinte többféle terrierrel is próbálkozott, több skót terrierje is volt, tartott Sealyham terriert, aki együtt szerepelt vele a Magas-Sierra című filmjében, majd sokáig egy hatalmas, Cappy nevű újfundlandi volt a kedvence. Amikor összeházasodott negyedik és egyben utolsó feleségével, a csodaszép Lauren Bacallal – akik addig a cocker spánielekre esküdött -, együtt áttértek a boxerekre, amikor egy barátjuktól esküvői ajándékként egy párhetes kölyköt kaptak. Innentől csak ezt a fajtát tartották, néha olyan sokat, hogy a szomszédok bírósághoz fordultak, hogy az állatok hangszálait eltávolítsák.

 

Védjük a macikat!

Mielőtt megismerkedett a nála 25 évvel fiatalabb Lauren Bacallal, Bogart háromszor volt házas. Első feleségével, a Broadway színésznő Helen Menkennel alig egy évig voltak házasok, majd jött Mary Philips, akivel majdnem tíz évig, 1928 és 1937 között voltak együtt, és a közös nevező az alkohol volt. Ezután jött össze Mayo Methot színésznővel, akivel rettenetes párt alkottak. Rendszerint együtt ittak, és az esték hamar elvadultak, mert ittasan a nő rendkívül agresszívvá vált, gúnynevük is volt, a Battling Bogarts, azaz Csatázó Bogartékként ismerték őket, és számos kocsmából ki voltak tiltva, igaz, a színésznek hosszú listája volt azokról a helyekről, ahová soha többé nem léphetett be. Az egyik legismertebb esetben fel is jelentették, amikor két hatalmas játék pandamacival ült be valahová, amiket a gyerekeinek vett, és két, szintén ittas nő el akarta vinni a plüssmacikat, mire ő összeakaszkodott velük. A bíróság szerint jogosan védte magántulajdonát.