9 dolog, amit nem tudtál A galaxis őrzői filmekről

Tudtad, hogy mennyi fogyásba kerül egy jó szerep, mivel jutalmazta a rendező a jó munkát és hányszor hangzott el, hogy „Én vagyok Groot! mondat?” Na látod, hogy nem tudtad!

Esküszöm, leadom!

A rendező James Gunn először még meghallgatásra sem akarta behívni Chris Prattet A galaxis őrzői főszerepére, csak az asszisztense hosszú rábeszélésére engedett, de miután a színész vagy harminc másodpercnyit felolvasott a forgatókönyvből, már tudta, hogy ő a legjobb választás. A gond csak az volt, hogy a mackós alkatú Pratten vagy 25 kilónyi súlyfelesleg volt. Gunn szerint a meghallgatás annyira jól sikerült, hogy így is hajlandó lett volna ráosztani a szerepet, majd utólag, digitálisan karcsúsítani a főhőst, Pratt azonban hat hónapot kért, hogy tökéletes formába kerüljön, és a végén összesen harminc kilót adott le. Igaz, ebben már volt gyakorlata, hiszen a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza forgatására egyszer már megtette ezt, pedig ott nem is főszerepet játszott. Peter Quill, vagyis Űrlord szerepét egyébként részben Han Solóról, részben Marty McFlyról mintázta a Vissza a jövőbe filmekből, a kosztümjét pedig állítólag kilopta a stúdióból, és időről időre beteg gyerekeket látogat meg benne.

Csupa erő, csupa izom

Amikor az expankrátor Dave Bautista megtudta, hogy ő kapta meg Drax a Pusztító szerepét a filmben, elsírta magát, hogy egy Marvel képregény feldolgozásban játszhat. Felkészülésként azonnal beiratkozott néhány drámaórára, pedig a nagy kihívást nem a színjátszás jelentette végül. A zöld „bőrt” és a testét díszítő térhatású tetoválásokat ugyanis nagyjából négy óra volt felvinni a testére, amit ő állva tűrt végig, egy vaskorlátba kapaszkodva, aminek a két végére egy-egy teniszlabdát erősített, hogy legyen mit gyúrnia közben, így a vérkeringése sem lassult le. A nap végén további 90 perc volt a megtisztítása, de a második részre ez az egész a folyamat jócskán leegyszerűsödött. Ekkor már csak 90 perc lett a felvitel és Bautista a forgatás végén egyszerűen beült a szaunába és addig volt ott, amíg a ráhordott festék teljesen fel nem lazult. Drax egyébként a képregényekben élénkzöld színű, a filmben viszont csak szürkészöld, hiszen egyrészt már volt egy világosabb zöld árnyalatú karakter, Gamora, másrészt nem akarták, hogy a jóval ismertebb Hulkra hasonlítson.

Én vagyok Groot!

Az élő és beszélő fa, Groot eredeti angol hangját szolgáltató Vin Diesel saját bevallása szerint a karakter egyetlen mondatát, az I am Grootot, vagyis a Én vagyok Grootot az első részben több mint ezerszer mondta fel. Egyrészt mindenféle hangulatot próbált visszaadni, másrészt rengeteg nyelven adta elő a roppant rövid mondatocskát, többek között oroszul, mandarin nyelven, spanyolul, portugálul, németül és franciául, hogy a lehető legtöbb helyen az eredeti hanganyagot használhassák. A művész úr magyarul elfelejtette felvenni az anyagot, de, hogy megnehezítse a saját dolgát, minden alkalommal gólyalábon állva beszélt a mikrofonba, hogy átélhesse, milyen érzés egy nagyon magas, folyton mérges fának lennie. Egyébként érdekes módon ez a színész egyik kedvenc „alakítása”, ráadásul sokat segített neki abban, hogy fel tudja dolgozni jó barátja, Paul Walker elvesztését.

Zenei füleinknek

Az első rész zenei anyaga, vagyis az Awesome Mix, Vol. 1 – avagy a Király Válogatáskazi 1. - az amerikai Billboard 200-as listán eljutott az első helyre, így ez lett az első olyan első helyezett soundtrack, ami úgy jutott a csúcsra, hogy egyetlen saját szerzemény sem szerepel rajta, sőt, a lemezt még Grammy-díjra is jelölték. A számok az 1970-es, 80-as évekből valók, így Peter Quill földi emlékeit tükrözik. Quill egyébként egy Sony TPS-L2 walkmant hallgat – ami komoly kihívást jelentett a készítőknek, ugyanis egyetlen működőképes példányt sem találtak ebből a nagyon korai klasszikus készülékből, ami először 1979-ben jelent meg, és amit először Soundabout néven akartak piacra dobni, de az utolsó pillanatban a Walkman mellett döntöttek. A filmesek még magát a Sonyt is megkeresték, de nekik sem volt ilyenjük, így a film technikusai hat különböző példány így vagy úgy működő alkatrészeiből raktak össze egy újat. A lemezt jófejségből limitált példányszámban egyébként igazi kazettán is kiadták – ez volt a Walt Disney első kazetta kiadása 2003 óta. A második rész teljes zenei anyaga már valamivel a bemutató előtt, április 21-én megjelent – és az is nagyon jó!  

Ha harc, hát legyen harc

Van egy nagyon látványos harcjelenet Zoe Saldana karaktere, Gamora és Peter Quill között, ami azért is olyan látványos, mert nagyjából igazi. A két színész nagyon sokat próbálta el a mozgássort, miközben védőfelszerelést viseltek, így teljes erőből gyepálhatták egymást. Aztán eljött a nap, amikor az egészet élesben vették fel, Chris Pratt pedig elfelejtette felvenni a védőfelszerelését, de nem szólt erről senkinek, attól félve, hogy Saldana emiatt túlságosan visszafogja majd magát és hiteltelen lesz a jelenet – amit aztán ezért újra és újra fel kell vennie. A sportos színésznő ezek után úgy rúgta bordán kevésbé harcedzett kollégáját, hogy annak majdnem csontja törött, a fájdalmas zúzódást pedig a forgatás hátralévő résében is „viselte”. Prattnek amúgy sem szerencséje az ilyen jelenetekkel: ő és Dave Bautista két és fél hónapig gyakoroltak egy összecsapást, majd a rendező a felvétel előtti napon meggondolta magát és kihagyta az egészet.

Hajtsatok, hajtsatok!

A színészek is emberek, őket is dicsérni és ösztönözni kell, ha jól teljesítenek, és erre James Gunn rendező egészen különleges módszert választott mindkét résznél. A kisgyerekes szülőknek biztosan ismerős a Play-Doh név: a kis műanyag dobozban árult gyurma volt Gunn jutalma eszköze. Ha valaki kiválóan teljesített az adott forgatási napon, akkor egy doboz Play-Doh volt a jutalma, és ez nemcsak a színészekre vonatkozott, hanem mindenkire, kaszkadőrökre, technikusokra és másokra is. A jelek szerint kevesen múlták felül önmagukat, mivel az első rész 85 napos forgatása alatt mindössze 40 doboz került kiosztásra a 200 fős stábon belül – igaz, nem mindenki volt végig jelen. „Imádom a friss gyurma illatát, és ha kinyitok egy új dobozt, attól gyerekes, rendkívül kreatív állapotba kerülök” – nyilatkozta a rendező, és az is lehet, hogy sokan teljesítettek jól, de ő a kelleténél jobban ragaszkodott a gyurmáihoz.

Unatkozik, vásároljon mosómedvét!

Az első film legizgalmasabb karaktere kétségkívül Rocket, magyar fordításban Mordály, a mosómedve volt – más kérdés, hogy végül Groot lett a nagy közönségkedvenc. A filmesek szerint a kicsi, de mérges állat egy kegyetlen kísérletsorozat eredménye: „Ezt a kicsi állatot elrabolták a szabadból és kísérleteztek rajta, felszabdalták majd újra összerakták és mindenféle kibernetikai kütyüt ültette bele, így már inkább félig gép, félig mosómedve. Egy kifacsart, nyomorúságos és dühös lényt csináltak belőle, akihez fogható nem létezik a világon. És nem könnyű ilyennek lenni." – állítja James Gunn, aki többször is elmondta, hogy elsősorban a mosómedve miatt vállalta el a rendezést, amikor pedig kiderült, mekkora siker lett az első rész, egy online köszönőlevelet tett közzé a rajongók számára. A kis állat hangját adó Bradley Cooper sem lehetett elégedetlen, hiszen több helyen is nyilatkozta, hogy ezzel a nem túl megerőltető szinkronszerepért több pénzt kapott, mint az első Másnaposok és Az élet napos oldala főszerepéért együtt.

Az új Groot

Ahogy azt fentebb megírtuk, Vin Diesel rengeteg energiát ölt az első rész hatalmas faszörnye, Groot hangjának megjelenítésébe. Erre A galaxis őrzői vol. 2.-ben nem volt szükség, hiszen az előző rész végső összecsapásában önmagát feláldozó fa kis hajtásként tér vissza. Baby Groot még népszerűbb, mint az eredeti Groot, már csak azért is, mert nemcsak méretében babaszerű, de gondolkodásában is. Naiv, csak keveset tud a világról, így mindent újra kell tanulnia, kivéve a híres Groot vagyok! mondatot, hiszen csak ezzel tud kommunikálni. Diesel már nem használta az első rész gólyalábait, viszont hajlandó volt beállni egy kis motion capture felvételre, vagyis a testére erősített szenzorokkal játszotta el a pici Groot mozgását, amit aztán a digitális animációval egészítettek ki. Hogy a többi színész könnyen dolgozhasson a pici Groottal, a kellékesek legyártottak egy méretarányos, 25 centi magas bábut, amit rendszerint be is tettek arra a helyre, ahová később a végleges, digitális verzió került, ami a bevilágítók munkáját is nagyban megkönnyítette

Kurt Russell

A szuperego

A második rész nagy újdonsága természetesen Peter Quill már az előző részben is emlegetett apja, Ego – és itt a készítők nagyban eltértek a képregény történetétől. A fontos szerepre a következő nevek kerültek megfontolásra:  Gary Oldman, Viggo Mortensen, Christoph Waltz, Christopher Plummer és Liam Neeson. Matthew McConaugheyt fel is kérték, de ő nemet mondott. Kurt Russellt végül nem más, mint Chris Pratt javasolta, és ő igent is mondott, ám akadt egy picike probléma. Ego filmes jogai ugyanis meglepő módon nem a Marvelnél voltak, hanem a 20th Century Fox birtokolta őket még a Fantasztikus négyes miatt. Meg is indult a tárgyalás, és a Fox végül „kölcsönadta” a karaktert, cserébe pedig azt kérték, nagyobb alkotói szabadságot kaphassanak a Deadpool filmben a Megasonic Teenage Warhead nevű karakterrel, aki viszont a Marvelnél volt. Gunn később bevallotta, nagyon meg lett volna lőve, ha nem jön össze az alku, mert nem volt B terve Ego helyett.