9 dolog, amit nem tudtál a Halálos iramban: Hobbs & Shaw-ról

Vajon ki volt az, aki nagyon nem örült a film elkészültének, mit nem volt hajlandó kimondani Idris Elba, ki a „másik” pankrátor, és ki a nagy hiányzó?

Honnan az ötlet?

Luke Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat ügynöke és az egykori brit elit kommandós, Deckard Shaw még 2015-ben, a Halálos iramban 7-ben találkoztak, és nem annyira szerették egymást, az őket játszó Dwayne Johnson és Jason Statham viszont remekül kijött mind a kamera előtt, mind a forgatás szüneteiben, és több producer is felfigyelt arra, milyen lelkesen osztják egymást, és innen jött az ötlet, mi lenne, ha saját filmet kapnának. Aminek nem mindenki örült, a széria alapembere és immár executive producere, Vin Diesel például óriási hisztit csapott, a 8. részből kiírta Johnson jeleneteinek jelentős részét, és sokszor be sem ment a forgatásra, de a Halálos iramban: Hobbs & Shaw elkészülte ellen nem tehetett semmit.

Nem is az első, de nem az utolsó

Szigorúan véve nem ez az első spinoff film a Halálos iramban szériában: Halálos iramban: Tokiói hajsza (2006) is egy teljesen új történetszálat és új főhőst mutatott be, csak akkor még nem volt olyan divatos a kifejezés. A Hobbs & Shaw viszont egy tudatos építkezés része, és a példa természetesen a Marvel moziverzum. Vagyis lesz egy fősodor, amibe a készülő kilencedik rész tartozik, majd jönnek az egyes, más műfajokba belekóstoló, más képi világú spinoff filmek és azok folytatásai a megfelelő eredmények esetén, így a Hobbs & Shaw is folytatódhat, és ennek megfelelően némileg lezáratlanul is hagyták a történetet. A jelenlegi tervek szerint legalább 3 spinoff film és két „rendes” film készül, de ez még csak az eleje.

Egy kicsit más

Az eredeti Halálos iramban filmek rém egyszerű recept alapján készültek, a bankrablós ún. heist filmek receptjét turbózták fel, szó szerint egy rakás spéci autóval, kigyúrt fickóval és dögös csajjal, oszt annyi. A Hobbs & Shaw, bár maga sem sokkal bonyolultabb, máshonnan dolgozik, például a Mission: Impossible franchise formulájával mindenféle titkos szervezettel, árulással, beépüléssel, leleplezéssel, rettentő vírusokkal, vagyis kémes akciófilmként működik egy kis science-fiction beütéssel, hiszen a főgonosza, a volt kommandós Brixton emberfeletti képességekkel rendelkezik, hála egy beépített fémgerincnek és pár más kibergenetikai módosításnak. És tegyük hozzá azt is, hogy ez picit viccesebbre is sikerült a többinél.

Ebben is más

Ez a spinoff nem csak műfajában és történetében akar különbözni a „fősodor” Halálos iram filmjeitől, de külsejében is. Egyrészt több és többfajta helyszínen játszódik az akció – a csodás Kalifornia után jön az esős Anglia, majd a fagyos Oroszország, végül a napfényes Szamoa szigete – másrészt másfajta a formátum is. A korábbi, összesen nyolc Halálos iramban filmet Super 35-os filmre vagy digitális kópiára forgatták, ezt a filmet viszont teljesen más felbontást biztosító, anamorfikus lencsékkel vették fel. Szebben is mutat, mint a korábbi darabok, de ez valójában csak akkor működik igazán, ha nem belső térben és önmagában is szép helyen vagyunk, mondjuk Szamoán.

A fekete Superman

A Hobbs & Shaw készítői merészek voltak, és a negatív főszerepet egy fekete bőrű színészre bízták két fehérbőrű pozitív főhőssel szemben – na jó, Dwayne Johnson szamoai, vagyis polinéz. A lényeg, hogy Idris Elba a Briyton nevű egykori elitkatona, aki egy titkos háttérhatalom szolgálatában akar megszerezni egy gyilkos vírust, amivel a Föld megmentése érdekében ritkítani lehetne az emberiséget. Ő egy gonosz szuperhős, kibergenetikusan felturbózott anarchista, a rossz útra tért Fekete Párduc, és Elba, aki amúgy is sebességbolond, saját autósműsora is volt, remek választás a szerepre, és tényleg megdolgozott a pénzéért. Egy dologra nem volt hajlandó: a forgatókönyvbe, nyilván viccből, a korábbi pletykákra reagálva beleírták azt a sort, hogy „Én vagyok a fekete James Bond” – Idris ezt nem volt hajlandó elmondani, de kompromisszumként felajánlotta, hogy az „Én vagyok a fekete Superman!” sort bemondja, és ez is lett a vége, és jobb is így.

Ki ez a lány?

A film harmadik – vagy negyedik? – főszereplőjét, Hattie Shaw-t, vagyis Deckard Shaw kishúgát alakító Vanessa Kirby sok helyről lehet ismerős, noha nagy hollywoodi sztárnak még messze nem számít. A Wimbledonban, közvetlen a teniszpályák szomszédságában felnőtt angol színésznő első szerepeit a 2010-es évek elején kapta, de az ismertséget a The Crown című sorozat hozta el neki, ahol Margaret hercegnőt játszotta. Az alakításért BAFTA díjat kapott a legjobb tévés mellékszereplő kategóriában, de Emmy-re is jelölték, majd a Mission: Impossible - Utóhatásban kapott egy kisebb, de fontos szerepet, sokan mégis úgy ismerik, mint a neves urológus és világhírű prosztataspecialista, Roger Kirby kislánya.

Nahát, még egy pankrátor

Mint tudjuk, Dwayne Johnson a Szikla művésznéven lett a pankráció szupersztárja, majd onnan nyergelt át a színészetre, amire mostanában elég sok példa van. Annyira sok, hogy a filmben a WWE egy másik szupersztárja, a Roman Reigns néven futó Joe Anoa'i is szerepel, aki Luke Hobbs, vagyis Johnson egyik testvérét játssza a kb. négyből. És Anoa'i valóban a Szikla rokona, de nem a testvére, hanem az unokatestvére, és olyan nagyon jó színész nem lehet, mert szöveges részt nem kapott – azt a nem szamoai, hanem maori Cliff Curtisre bízták -, viszont verekedhetett egy sort, és két jellegzetes mutatványát is előadja, a „dárdát”, és a „szamoa ejtést”.

Még egy izmos férfi?

Dwayne Johnson nagyon erős, és Jason Statham sem túl cingár, Idris Elba is szépen ki van gyúrva, de a készítők úgy gondolták, az izmos férfiakkal nem lehet hibázni, sosem elég belőlük, így nagyon, de nagyon szerették volna elhívni a filmbe Jason Momoát is, és Hobbs egyik testvérének a szerepét ajánlották fel neki. Mivel két testvér szerepét, mint a fentiekben láthattuk, már kiadták, neki olyan sok lapot már nem nagyon oszthattak volna, csak jól nézett volna ki a promóciós anyagokban a neve. A hawaii születésű, tehát szintén polinéz Momoa végül nemet mondott, a forgatási elkötelezettségeire hivatkozva, de a Szikla ígéretet tett rá, hogy ha lesz második rész, arra mindenképpen meg fogja szerezni.

A kabalapasi

David Leitch (Deadpool 2, Atomszőke, John Wick) rendezőnek van egy kabalaszínésze, a vicces képű Eddie Marsan, aki mindig hasonló figurát játszik, és hasonló véget ér. Igaz, a John Wickben még nem szerepel, de Leitch nem hivatalosan volt a film társrendezője. Marsan ezúttal a sokak által keresett vírus kifejlesztőjét alakítja, egy orosz tudóst nem egy, hanem KÉT Nobel-díjjal, aki végül a titkos szervezet ellen fordul, amikor nagyon feldühítik.