9 dolog, amit nem tudtál A Hangya és a Darázsról

A Marvel moziverzum darabjai mindig rengeteg érdekességet tartogatnak, még akkor is, ha hősei olyan icipicik, hogy konkrétan egy bőröndben dolgoznak.

Amikor bejelentették!

A Hangya és a Darázs premierjét három hónappal a 2015-ös A Hangya bemutatása után jelentették be, ami a hollywoodi folytatások esetében szokatlanul hosszú idő – ha jók a kritikák és az első hétvégi bevétel, megesik, hogy azonnal előállnak a bejelentéssel. A Marvel eredeti tervei szerint 2018 júliusában mutatta volna be a Captain Marvelt, azonban végül A Hangya és a Darázs kapta meg a júliusi premierdátumot, míg a Brie Larson nevével fémjelzett film bemutatóját 2019-re halasztották. Így lett ez a Marvel moziverzumának 20. filmje.

Autóznak is!

2018. januárjában a Hyundai Motor America közleményben jelentette be, hogy a 2019-ben piacra kerülő Hyundai Velosternek komoly 'szerep' jut majd a filmben. „Marvel Studio alkotta Hangya rajongói hamarosan megismerhetik a vadonatúj Hyundai Veloster stílusos kivitelezését és kivételes teljesítményét, mivel a gépjárműnek jelentős szerep jut majd A Hangya és a Darázsban” – állt a közleményben, és így is történt, a Veloster lett hőseink menekülő autója, amely a méretétől függetlenül képes lerázni minden üldözőt.

Nehéz szereposztás

Janet van Dyne szerepére Evangeline Lilly (Janet lánya, Hope) Michelle Pfeiffert szerette volna, míg Michael Douglas (Janet férje, Hank) inkább feleségét, Catherine-Zeta Jonest látta volna a szerepben, de Sharon Stone neve is szóba került. Peyton Reed kicsit habozott, elsőre nem tudott dönteni, és, hogy tiszta legyen a lelkiismerete, leült, és végignézte Michelle Pfeiffer összes korábbi filmjét – az ÖSSZESET! – mielőtt mellette döntött volna.

Ó, Michelle!

Ez Michelle Pfeiffer második képregényfilmje az 1992-es Batman visszatér után, amelyben Macskanő karakterét alakította, megjegyzem, olyan jól, hogy Halle Berry később labdába sem rúghatott ugyanennek a karakternek a bőrében. A most 60 éves Pfeiffer és a 49 éves Paul Rudd szerelmespárt alakított az Anyád lehetnékben, ami pont a köztük lévő korkülönbségre épült, A Hangya és a Darázsban a színésznő ezúttal Rudd barátnőjének édesanyját játssza.

Gonosz nők!

Az idők szavára hallgatva ez már zsinórban a második olyan film a Marvel moziverzumában, ahol női főgonosszal találkozhatunk a Thor: Ragnarök (2017) után. Csakhogy a képregényekben a Szellem nem nő, hanem férfi volt. Mi több, ő és a másik gonosz, Sonny Burch elsősorban a Vasember ellenségei voltak, a Hangya és a Szellem sosem ütközött meg egymással.

Mikor is?

A Hangya és a Darázs cselekménye az Amerika kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború között zajlik, ami ugyebár elég fontos időszak minden szuperhős életében. Mint tudjuk, a Hangya az Amerika kapitány: Polgárháborúban a kapitány mellé áll, és ezért a történetünk elején házi őrizetben van, így négy korábbi film kalandjait kellett kibekkelnie, és mint tudjuk, a Végtelen háborúban sem tűnik fel, de nem Marvel filmről lenne szó, ha a stáblista után még egy jelenettel nem csavarná meg ezt az egészet. Mert megcsavarják!

Milyen praktikus!

Az első részben jókora munkával és nem kevés pénzből digitálisan fiatalították meg vagy 30 évvel Michael Douglast és Martin Donovant, de erre a technológiára most nem volt égető szükség. A  Laurence Fishburne által játszott Bill Fostert, aki ugyebár Hank Pym szakmai riválisa, és a képregényekben belőle lesz a Fekete Góliát, ugyanis fiatalon is látjuk, de a trükk egyszerű, őt a színész fia, Langston Fishburne alakítja. így nem véletlen a hasonlóság.

Az az álca nem álca

A Marvel filmek viccesek, a DC filmek kevésbé. és ha egy Marvel film címszereplője az önmagában is vicces Paul Rudd, akkor az alaptézis még inkább igaz  ráadásul ő a forgatókönyvírásba is besegített. Karaktere például azon morgolódik az egyik jelenetben, hogy attól, ha valaki felvesz egy kalapot és egy napszemüveget, az még nem rejti el a személyazonosságát. Ezzel a korábbi Marvel hősöknek ad fricskát: Amerika Kapitány, Vasember, Thor, a Fekete Özvegy, a Tél Katonája, a Skarlát Boszorkány, Nick Fury és a Sólyom.

Nem nagy, kicsi!

A látszat csal: doktor Pym laboratóriumának épülete nem egy igazi épület, amit nem egy bőrönd méretére lehet zsugorítani, éppen ellenkezőleg. A táska méret az eredeti dimenzió, ezt lehet felnagyítani egy ház méretére, és olyan apró elemekből rakták össze, amik a valóságban is nagyon aprócskák, de használhatók. A bizonyíték a kihúzható fogantyú, amit képtelenség lenne elkészíteni és odailleszteni, ha a laboratórium egy igazi épület lenne.