9 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Harrison Fordról

Sokáig nem is ő volt az igazi Harrison Ford, de tényleg, és egy időben ácsként jobban keresett, mint színészként, és ha rajta múlik, sosem lesz híres, Han Solót pedig igen hamar kinyírják.

Ez a név!

Azt gondolnánk, csak egyetlen egy igazi Harrison Ford létezik, ám ez nem teljesen van így. Merthogy a némafilm korszakában ugyanis élt egy másik Harrison Ford, jóképű, sikeres színész, akinek filmes adatlapján 86 alakítás szerepel, és aki volt annyira híres, hogy saját csillagot kapjon a hollywoodi Hírességek Sétányán, ami még ma is elég nagy szó. És az a Harrison volt annyira ismert, hogy a mi Harrisonunk pályafutása elején ne ebben a formában használja a nevét, hanem Harrison J. Ford. Egészen 1970-ig használta ezt a formátumot, amiben a J az égvilágon semmit sem jelölt, csak úgy ott volt, és ekkorra lett annyi önbizalma – és ismertsége -, hogy rendes nevén szerepeljen.

Bántották!

A „felnőttként” 185 centi magas, kisportolt, jó testalkatú Ford gyerekkora jelentős részét azzal töltötte, hogy elviseli, hogy a többi gyerek piszkálja, sőt, megveri. Bár odahaza alapvetően boldog gyerekkora volt, köszönhetően a reklámszakmában jó beosztásban dolgozó apja és rádiós színésznőként dolgozó édesanyja által biztosított egzisztenciának, az iskolai élet kemény volt számára. Csendes és sokszor rendkívül szégyellős gyerek volt, más fiúk rendszeresen bántották, kirángatták az iskolaudvarra, rugdosták és arcon vágták. „Aprócska gyerek voltam, és nem volt elég erőm vagy bátorságom ahhoz, hogy megvédjem magam”, emlékezett vissza Ford, majd hozzátette: „De mennyivel többre vittem náluk!”

Egy rendes szakma!

1964-ben Los Angelesbe utazott, hogy rádiós bemondóként dolgozzon, de nem sikerült munkát találnia. Ennek ellenére Kaliforniában maradt, és leszerződött a Columbia Pictures Új Tehetség-programjába, ami kisebb filmes statisztaszerepeket biztosított neki. Első szöveges szerepét 1966-ban, az Agyafúrt kasszafúróban kapta, ahol egy londinert alakított (bár neve nem került fel a stáblistára), majd egy évvel később A Time For Killing című westernben is szerepelt – ekkor már név szerint. Ebből viszont nem tudott megélni, és pénzszűkében áccsá képezte ki magát, hogy el tudja tartani akkori feleségét, aki főiskolai szerelme, Mary Marquardt volt, illetve két kisfiát. A helyi könyvtárból kölcsönzött könyvekből tanult szakmájának köszönhetően ismerkedett meg George Lucassal is, akinek otthonában szekrényeket készített.

A Graffiti

Mára közismert, hogy Ford George Lucas otthonában dolgozva kapta meg élete első fontos szerepét, amikor már elmúlt 30 az American Graffitiben. Az kevésbé ismert, hogy majdnem kútba esett az őt híressé tevő alakítás, amikor kiderült, le kéne hozzá vágni a haját, amire ő nemet mondott, azzal indokolva, hogy kicsi a szerep, nem éri meg. Végül abban egyeztek ki, hogy karaktere, az autóversenyző Bob Falfa végig sapkában lesz. Ford így is majdnem kirúgatta magát a forgatásról, mert többször is ittasan jelent meg, egyszer pedig letartóztatták kocsmai verekedésért. A filmet számos Oscar-díjra jelölték, és több mint 140 millió dollár bevételt hozott, George Lucas pedig megjegyezte magának az ekkor már nem annyira fiatal színészt.

A védjegye

A Szárnyas fejvadász sztárjának egyik védjegyévé vált az állán található sebhely, amit az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban azzal magyaráznak, hogy a fiatal Jones állon csapta magát, amikor először próbálja ki, milyen egy ostorral hadonászni. Ford karaktere az 1988-as Dolgozó lány című filmjében viszont azt állítja, a vágást egy küzdelem során szerezte, mikor késsel rá támadtak, de később bevallja, hogy mikor kilőtték a fülét, elájult és akkor szakadt fel az álla! A valóságban 1965-ben a színész autóbalesetet szenvedett, amit szerencsére ezzel a sokat emlegetett karcolással sikerült megúsznia!

És mi van Solóval?

Egy ponton jó esély volt rá, hogy a filmtörténet legvagányabb űrcsempésze mindössze egy filmben szerepel, a Star Wars: Egy új reményben. Harrison Ford ugyanis nem akarta többször eljátszani Solo karakterét, szerinte úgy lett volna értelme, ha az eleinte cinikus, kételkedő férfi a nagy ütközet során feláldozza magát az ügyért. George Lucas másként vélekedett, ő csak annyit mondott, „A halott Han Soló figuráit elég nehéz lenne eladni” - ezzel egyben szépen reflektálva a franchise lényegére is. És bár Mark Hamill és Carrie Fisher két további filmre írtak alá, a még mindig szkeptikus Ford csak egy további Csillagok háborúja filmre írt alá – és pontosan ezért fagyasztják le a Star Wars: A Birodalom visszavág végén, hogy a története attól függően legyen folytatható, hogy visszatér-e vagy sem.

És hogy lett Indiana Jones?

Első körben Spielberg Harrison Fordot képzelte el Indiana Jones szerepére, de mivel Lucas már több alkalommal is dolgozott vele, attól tartott, hogy a közönség hamar rájuk un, ezért inkább Tom Selleckre osztották a halálosan menő régészprofesszor szerepét, csakhogy a bajszos színésznek egy másik projektje is futott párhuzamosan, a Magnum. Aminek a pilotja olyan jó lett, hogy Selleck és a CBS egyből alá is írták a szerződést az egész évadra – majd mint tudjuk, még egy csomóra -, a csatorna ezek után nem is volt hajlandó elengedi a színészt. Így formálhatta meg a szereplőválogatás után minden idők egyik legismertebb popkulturális ikonját Harrison Ford.

Jó kis hobbi!

A színész legdrágább hobbija a repülés, és a kiváló pilóta hírében áll – igaz, kétszer is majdnem életét veszítette a levegőben! Szenvedélye az 1960-as évek óta tart, amikor is megszerezte vezetői engedélyét, azóta pedig saját gyűjteménye van repülőgépekből – ha minden igaz, jelenleg 11 gépe van, köztük helikopterek is, a legdrágább darab pedig egy kétfedelű, 1929-es nyitott Waco Taperwing. És pilótaként kétszer is életet mentett, egyszer egy középkorú nőt talált meg a Wyoming-i hegyekben, aki fel sem ismerte őt, egyszer pedig egy, a Yellowstone nemzeti parkban eltévedt kiscserkészt!

Igazi kasszasiker

Az elmúlt 40 évben Ford bizonyult az egyik legrentábilisabb színésznek. Minden idők legnagyobb kasszasikerének számító 10 filmjéből 8-ban szerepelt, ebből 4-nek ő volt a főszereplője. 6 milliárd dollárt hoztak a filmjei, és ebből Ford sem járt rosszul, a legjobban kereső színészek között tartják számon. „Számomra a filmezés mindig munka volt”, mondta egyszer viccesen. Vagyis, ha valaki pénzt akar keresni Hollywoodban, akkor egyszerű a képlet: szerződtetnie kell Harrison Fordot, és lehetőleg egy teljes franchise-ban kell gondolkodnia – igaz, ehhez ki kell pengetnie a színész 10-20 millió dolláros honoráriumát is.