9 dolog, amit nem tudtál a Thor filmekről!

Azt például lejött, hogy az első két részt Shakespeare drámákból rakták össze? Vagy az, hogy majdnem Jim Carrey lett Loki, és Sir Anthony Hopkins utálta az egészet, de a pénzre nem mondott nemet?

A külső számít!

Sok jelentkező és kiszemelt volt annak idején Thor szerepére, és Alexander Skarsgård fizikuma miatt az egyik legnagyobb esélyesnek számított – végül az apja, Stellan került be a filmbe, mint Erik Selvig professzor. Brad Pitt és Channing Tatum is szóba került, csakúgy, mint Paul Levesque pankrátor és Daniel Craig, illetve Charlie Hunnam, Joel Kinnaman és Liam Hemsworth. Aki ugyebár a szerepet végül megkapó Chris Hemsworth öcsikéje. Hemsworth hat hónapon át mást sem csinált, csak gyúrt és zabált, hogy meglegyen a külseje, egész nap tojást, steaket, csirkehúst és barna rizst tömött magába, amit proteinturmixszal öblített le – és ezt minden egyes Thor film kedvéért ismételhette meg.

Mit mondott Sir Anthony?

Amikor Chris Hemsworth és az apját, a főisten Odint alakító Sir Anthony Hopkins először meglátta egymást teljes kosztümben és páncélzatban, Hopkins csak felsóhajtott, és azt mondta: „Ó, istenkém, itt aztán nem is kell színésznek lenni, igaz?". A veterán színész ugyan  sokszor finnyáskodott a szereppel kapcsolatban, de magát szerette az igazi Odinhoz hasonítani: „Kicsit én is olyan vagyok, mint Odin. Ő is egyenes ember, aki csak egy célt lát maga előtt. Azt az istent játszom, aki kitagadja a fiát Asgardból, mert az komoly hibát vétett. Forrófejű, temperamentumos fiatal férfi, aki talán ebben az apjára is ütött, de mégis úgy döntök, hogy még nincs készen arra, hogy a királyság élére álljon, így hát száműzöm. Kemény vagyok vele, és amikor a nejem ezért panaszkodik, azt mondtam »Hát ezért vagyok én a király«". A szerepet a Thort még 1962-ben megalkotó Stan Lee állítólag eredetileg magának szánta, de amikor kiderült, hogy Hopkins igent mondana, boldogan mondott le róla.

Hajrá, Loki!

Tom Hiddleston Loki karakterét úgy írta le, mint a Lear király Edmundjának képregényes és még undokabb verziója – ami nem csoda, hiszen a brit színész Shakespeare darabokon nevelkedett, az említett drámában Edmund féltékeny a bátyjára, Edgarra, és ügyeskedésével eléri, hogy apjuk száműzze őt. A szerepre fogyókúrával készült, hogy szó szerint „hatalomra éhesnek” tűnjön, és amikor kiderült, hogy sisakja baromi kényelmetlen és nehéz, nem panaszkodott vagy kért újat, hanem az ebből fakadó frusztrációt beleépítette a karakterbe, amit egyébként három különböző legendás színész, Peter O'Toole, Jack Nicholson és Clint Eastwood nagy alakításából rakott össze. Érdekes módon hosszú ideig Jim Carrey volt a legfőbb jelölt erre a szerepre – érdekesen alakult volna a történet, ha ő végül igent mond.

Mindig az a kalapács!

Mjölnir, Thor kalapácsa a főhős legfőbb attribútuma, egyfajta társa, nélküle nehéz őt elképzelni – igaz, a harmadik rész pont azzal formálja át főhősét, hogy elveszíti a fegyverét. A pörölyről azt mondják, hogy egy halódó csillag belsejében alkották meg, és ennek furcsa módon lehet némi tudományos alapja. Ha ugyanis egy nagyméretű csillag huny ki egy szupernovában, akkor megesik, hogy megmarad összeomlott állapotában, és egy „neutroncsillag" nevű maradványcsillag lesz belőle. Ezeknek a bolygóknak olyan tömege van, mint a Napnak, ám méretük csak egy kisebb városnak felel meg, mivel egy újfajta anyagból a neutroniumból állnak. Ebből egy teáskanálnyi mennyiség több milliárd tonnát nyomhat, és , ha Mjölnirt ilyen anyagból kovácsolták, az megmagyarázza órási súlyát. A Mjölnir név egyébként „darálót” jelent.

 

Szegény gonosz!

A második rész negatív főgonosza a sötét elfek vezére, Malekith volt, akit az őt alakító Christopher Eccleston tragikus hősként jellemez, hiszen ő is Shakespeare-en nevelkedett: „A bosszúval kapcsolatban a kedvenc idézetem az: Ha a bosszút keresed, két sírt kell megásnod előre. Végig az járt a fejemben, hogyan lehet alaki egyszerre teljes mértékben a bosszú monomániás megszállottja, miközben képes teljesen céltudatosan haladni előre,hogy elérje azt, amit akar." A színésznek napi hat órát kellett a maszkmesterek kezei között töltenie, hogy elérjék Malekith kívánt külsejét, sőt egy nyelvet is kitaláltak az elfek számára, amit a színészeknek memorizálniuk kellett. Ennek ellenére Malekith nem lett emlékezetes gonosz - és bizony a maszk végig csak maszknak látszik, szegény Eccleston pedig megélte azt a csúfságot, hogy bár magán a filmplakáton is látható, neve már nem került el rá.

Anyu, vállald be!

Cate Blanchett azért fogadta el Hela, a negatív főhős szerepét a Thor: Ragnarökban, hogy a gyerekei kedvében járjon, akik természetesen nagy Marvel rajongók. Legnagyobb fia, a hangzatos nevű Dashiell John Upton azzal biztatta az Oscar-díjas színésznőt ráadásként, hogy ez a lépés nagyon jót tenne a karrierjének, amire már nem lehetett mit mondani, és így lett a Marvel moziverzum első női főgonosza. A szerep aztán a vártnál jóval megerőltetőbbnek bizonyult, elsősorban a kosztümök miatt, ráadásul Blanchettnek capoeirát kellett tanulnia, hogy meggyőzően harcolhasson. Legkisebb fia, Ignatius Martin Upton ráadásul kikunyerált magának egy kisebb szerepert is, még rá is figyelni kellett.

Ki van élezve

A Thor: Ragnarök bemutatóját kifejezetten évfordulókra időzítették: Thor ugyanis 55 éve, 1962 augusztusában debütált, míg a filmben jókora szerepet kapó Hihetetlen Hulk majdnem ugyanekkor, 1962 májusában jelent meg először, a két karaktert Stan Lee-vel közösen megalkotó Jack Kirby pedig kereken 100 éve született. Az új film azonban rengeteg dologban szakít a hagyományokkal, a párbeszédek 80 százaléka például a rögtönzés, vagyis az új rendező, Taika Waititi kifejezetten laza, spontán sztorit szeretett volna összehozni. Példaként a nyolcvanas évek akcióvígjátékait hozta fel, mint például az 1986-os Nagy zűr kis Kínában, és így írta le az alapkoncepciót: „Ez egy szórakoztató kalandfilm, ahol nagyon nagy a tét, a sebesség pedig nyaktörő és teljesen őrült benne mindenki”. Ehhez persze szükség volt Chris Hemsworth alig ismert komikusi képességeinek teljes kiaknázására, amire a rendező egy rakás vicces kisfilmmel gyúrt. 

Mindig más...

A Thor az egyetlen olyan Marvel Studió franchise, amelynek minden részét különböző rendező készítette. Kenneth Branagh volt a 2011-es Thor rendezője, a Thor: Sötét világ Alan Taylor munkája volt, míg a Thor: Ragnarökot az új-zélandi Taika Waititi jegyezte. Ezen túl Waititi a második olyan Marvel filmrendező, akinek fontos szerepe van a saját rendezésében -  a másik Jon Favreau, az első két Vasember film rendezője, aki "Happy" Hogan a Marvel moziverzumban. Ráadásként mindhárom Thor filmnek más a zeneszerzője is, az elsőnek Patrick Doyle, a másodiknak Brian Tyler, a Ragnarok zeneszerzője pedig Mark Mothersbaugh- Azért persze van folytonosság is: Thor az egyetlen Bosszúálló. Aki mindhárom szóló filmjében megjelenik félmeztelenül, amit egyébként a 2015-ös Bosszúállók: Ultron korában is hajlandó megtenni.

Lee bácsi is itt van!

A Marvel alapítója és a legnépszerűbb képregényfigurák megalkotója, Stan Lee minden egyes filmes adaptációban megjelenik egy kisebb vicces jelenet erejéig, amit a rajongók kifejezetten várnak és díjaznak. Erre tudomásom szerint külön szerződés hatalmazza fel Lee bácsit. Az első részben ő annak a teherautónak a vezetője, amely megkísérli  - sikertelenül - kihúzni a Földre zuhant Mjölnirt egy kráterből. A második részben ő a páciens, aki a kórházban visszakéri a cipőjét Dr. Selvigtől, aki éppen a konvergencia elméletet magyarázza. A harmadik részben Lee bácsi az a borbély, aki Thor új frizurájáért felelős, és aki a Nagymesternek dolgozik Sakaar bolygón. A rövid frizura a fogságba ejtett Thor gladiátorrá válásának része, a borbélynak pedig kibernetikus karjai vannak forgó pengékkel. A három közül talán ez a legjobb cameo!