9 dolog, amit nem tudtál az Az: Második fejezetről

Furcsa rekordot tart az új Stephen King adaptáció, de az is kiderül, ki könyörögte be magát a produkcióba, meg az, hogy még ennél is lehet hosszabb a film!

Hú, de hosszú!

A horrorfilmeket nem szokás bő lére ereszteni, rendszerint letudják a gyilkolást és ijesztgetést 90 perc alatt, de nem így az új Stephen King feldolgozás. Az Az: Második fejezet a maga két óra 49 percével pont 34 perccel hosszabb, mint az első rész, az Az (2017), ami két óra és 15 percével ma már oly rövidnek tűnik. A két film összesen 5 óra és 4 perc játékidővel dicsekedhet, ami pont egy órával hosszabb, mint a regény “eredeti” 1990-es tévés feldolgozása. Andy Muschietti rendező mentségére mondva az eredeti könyv is 1000 oldalas, és még így is sok mindent kihagyott az új filmből, ami hivatalosan is a leghosszabb valaha készült horrorfilm!

Ki legyen az?

A filmesek voltak olyan rendesek, és megkérdezték az első rész gyerekszínészeit, hogy ők kit választanának a felnőtt verziójuk eljátszására a Vesztesek Klubjában. Finn Wolfhard (Richie Tozier) Bill Hadert nevezte meg, Sophia Lillis (Beverly Marsh) Jessica Chastaint választotta, Chosen Jacobs (Mike Hanlon) azt szerette volna, ha Chadwick Bosemant kérik fel. Jack Dylan Grazer (Eddie Kaspbrak) Jake Gyllenhaalra szavazott, Wyatt Oleff (Stanley Uris) Joseph Gordon-Levittet látta volna szívesen a szerepben, Jeremy Ray Taylor (Ben Hanscom) Chris Prattet választotta, Jaeden Martell (Bill Denbrough) pedig Christian Bale-t. Vagyis Wolfhard és Lillis kívánsága vált valóra, a többieknek másokkal kellett beérniük.

Hű, de megijedt

Bill Hader nem tudta, hogy Bill Skarsgard képes mindkét szemgolyóját egymástól függetlenül mozgatni – pedig ezt mi is megírtuk az első rész kapcsán -, és amikor találkozott a Pennywise-t alakító színésszel, megkérdezte, hogy milyen fajta speciális effektussal csinálták meg a szemmozgását a vágás során. Skarsgård, aki ekkor már bohócruhában volt és az arca is teljesen ki volt pingálva, azt válaszolta: „Erre gondolsz?”, és vadul forgatni kezdte a szemeit, mire a frászt kapó Hader helyből magasra ugrott. Pedig ő pont azért nem akarta elvállalni Richie szerepét, mert még nem játszott horrorban, és attól tartott, nem tud hitelesen megijedni, merthogy a legrosszabb helyzetre is ideges vihogással szokott reagálni.

Kicsit más volt|

A Pennywise-t alakító Bill Skarsgårdnak a második rész forgatása egész másfajta élmény volt, mint az elsőé. Ott ugyanis végig távol tartották a többi szereplőtől, akik szinte mind gyerekek voltak, hogy azok tényleg hihetően játsszák el, hogy félnek tőle – féltek is, szegények. A második részen viszont kortársaival dolgozott, akik ráadásul tapasztalt színészek egytől egyig, így nem volt szükség arra, hogy az öltözőkocsijában rejtegessék, hanem együtt lóghatott a többiekkel, amit nagyon élvezett. Más kérdés, hogy a második rész forgatása után sokáig rémálmai voltak Pennywise-ról, akit álmaiban már nem ő játszott – ott már ő maga volt a potenciális áldozat.

Egy új arc

Xavier Dolan művészfilmes körökben nagy név: a színész-rendező az olyan filmjeivel vált ismertté, mint a Képzelt szerelmek vagy a Tom a farmon, amik közül egyik sem horror. Mégis, Dolan imádta az első AZ filmet, és amikor egy rendezvényen összefutott Andy Muschietti rendezővel, azonnal megragadta a lehetőséget. Elmondta, mennyire imádta az első részt, és, hogy mennyire szívesen játszana a folytatásban: “Bármilyen szerepet eljátszanák, ha más nem jut, akkor leszek ajtókilincs, ajtókeret vagy függöny, bármit eljátszanék a filmben" - mondta a rendezőnek. És elég meggyőző lehetett, mert megkapta egy Adrian Mellon nevű srác szerepét, és a film konkrétan vele nyit.

Ismerték egymást

Jessica Chastain, Bill Skarsgård és James McAvoy mind játszottak már X-Men filmekben, Chastain és McAvoy például együtt szerepelt az X-Men: Sötét Főnixben (2019), Skarsgård pedig a Deadpool 2-ben (2018) szerepelt. Skarsgård és McAvoy az Atomszőkében (2017) játszott együtt, míg McAvoy és Chastain korábbról is jól ismerik egymást, hiszen egy párt alkottak a három verzióban elkészült szerelmesfilmben, az Egy szerelem története: A férfiben (2013), az Egy szerelem története: A nőben (2013) és az Egy szerelem története: Őkben (2014), amikben az Az: Második fejezetben McAvoy feleségét játszó Jess Weixler is szerepelt. Kicsi ez a Hollywood, nem igaz?

Honnan olyan ismerősek?

A Vesztesek Klubjának hét tagjából három – Jessica Chastain, James McAvoy és Bill Hader – jókora sztár, de a többieket hol láthattuk korábban? A Derryben maradt Mike Hanlont játszó Isaiah Mustafát csak az Old Spice-os fickóként emlegetik reklámszereplése miatt, pedig egy rakás sorozatban és filmben láthattuk, igaz, egyikben sem volt fontos karakter. Az egykor dagi, a második részben jóképű Ben Hanscomot az az új-zélandi Jay Ryan alakítja, akit egykor a Xena, a harcos hercegnőben láthattunk, és azóta is főleg epizodista. A kényszeresen tisztaságmániás Eddie Kaspbrakot James Ransone alakítja, akit a Sinister-filmekből vagy a Generation Kill sorozatból ismerhetünk. A félénk Stanley Urist alakító Andy Bean lehet a legkevésbé ismerős: ő az Itt és most tévésorozat visszatérő szereplője, de egy pici jelenése volt ügyvédként a Transformers: Az utolsó lovagban és A beavatott-sorozat: A hűségesben is láthatta az, aki nagyon figyelt.

Kimaradt, és nem véletlen

A második rész megjelenése előtt kapott lábra a hír, hogy a filmben szerepelni fog egy, az első filmből a durvasága miatt kivágott jelenet. A jól értesültek szerint ebben a jelenetben Pennywise még jóval a történet idősíkja előtt, valamikor az 1600-as években felfal egy kisbabát, de annyira durva a jelenet, hogy nem merték betenni a filmbe, ám az új részben láthatjuk, mert ugyebár itt már felnőtt szereplők vannak. Nos, arra sincs bizonyíték, hogy valaha leforgattak egy ilyen jelenetet, azt pedig bátran állíthatjuk, ha valaha is elkészült, rögtön ment a kukába, mert az új filmben nincs benne.

Még hosszabb lesz

Az Az: Második fejezet irtó hosszú., ahogy azt fentebb kifejtettük, de Andy Muschiettinek és producer feleségének, Barbarának más a véleménye, ők mindenképpen szeretnének egy, ún. kibővített változatot is bemutatni. Abban még nem biztosak, hogy ez milyen formában kivitelezhető és hol mutatható be. A logikus verzió egy DVD-n és/vagy Blu-ray lemezen megjelentetett, kihagyott jeleneteket is tartalmazó rendezői változat lenne, de szóba került egy, a két részt összefogó és új jeneteket is tartalmazó „supercut” is, és arról is beszélnek, hogy ha jól teljesít a film a mozikban, akkor valamivel később korlátozott kópiaszámban levetíthetik a mozis bővített változatot, ami akár a négy órás játékidőhöz is közelíthet.