9 dolog, amit nem tudtál Chaplinről

Nem is ez volt a neve, ki tudja, mikor és hol született, vagy azt, hogy miért szerette annyira a fiatal lányokat? Chaplin újraforgalmazott nagy klasszikusa, a Modern idők kapcsán pár érdekességet szedtünk elő.

Hol is született?

Mivel a születési anyakönyvi kivonata sosem került elő, nem tudni, Charles Chaplin hol és pontosan mikor született, és eséllyel azt se, hogy valóban ez volt-e a neve. Ő maga azt híresztelte, hogy egy cigánykaraván egyik szekerének hátuljában született – még cifrább verzió szerint a szekér a cigánykirálynőé volt -, egy Smethwick nevű kisvárosban, Birmingham közelében. Az életrajzírói viszont úgy gondolják, London déli részén, a Walworth-i East Lane-en látta meg a napvilágot, egy későbbi könyvében maga Chaplin is ezt állítja, a saját verziója pedig a dátum 1889. április 16 volt. Amikor elindult a kommunista ellenes hisztéria, a brit titkosszolgálat, az MI5 amerikai felkérésre kutakodni kezdett ez ügyben, és az égvilágon semmit sem találtak. Egyesek szerint Karl vagy Israel Thorstein az eredeti neve, bár erre sincsen semmiféle bizonyíték.

Forrás: Hulton Deutsch/Getty Images

 

Furcsa kezdetek

Chaplin szülei, az idősebb Charles és Hannah Hill kabaréénekesek voltak, így adta magát, hogy Charlie is a szórakoztatóiparban érvényesüljön. Első színpadi szereplése 5 éves korában volt, egy táncteremben lépett fel, majd 7 évesen egy klumpatáncos társulat tagja lett állandó keresettel. A facipő számos angol, wales-i, amerikai és persze holland néptánc alapja, jó nagy zajt lehet vele csapni a táncparkettán, Chaplin pedig született tánctehetség volt, és számos komikus elemet szőtt bele az előadásokba, és imádta a társulat gyakran kaotikus, de mindig színes életét. 10 éves korában már apró vígjátéki szerepekben játszott pantomim társulatokkal. 12 és fél éves korában felkereste a Blackmore színházi ügynökséget, ahol 14 évesnek adta ki magát és hamarosan szerepet kínáltak neki, ő alakította Billyt, az inast William Gilette Sherlock Holmes című darabjában, majd hamarosan Amerikába utazott, hogy sztár legyen.

Charlie Chaplin 1910 körül
Forrás: Pictorila Parade/Getty Images

 

Megszületik a karakter

Chaplin 1912. szeptember 2-án érkezett az Egyesült Államokba egy mutatványos társulat főszereplőjeként. A cég a Karno Company, Arthur Stanley Jefferson tulajdonában volt, aki később Stan Laurel néven vált ismertté. 1913 novemberében Chaplin szerződése lejárt és ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól, 150 dollár volt a kezdő fizetése, ami nagy összegnek számított. Első filmje, a Making a Living után bújt Charlie az ismert figura bőrébe a Chaplin az autóversenyen című filmben. A toprongyos csavargó figurájának születése 1914. január 5-én történt, amikor belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és az ismert felszerelésben, sminkben, mozgással, ruhában és pálcával jött ki onnan. Neve rövid idő alatt ismertté vált az egész világon.

Chaplin az Aranylázban (1925)
Forrás: Bettmann/Getty Images

 

 

Játszik, rendez, vág, zenél

1914 júniusától már minden filmjét maga rendezte, majd szerződése lejártával, 1917-től független producerként folytatta munkáját, hogy nagyobb szabadsággal és kényelmesebben készíthesse el filmjeit. Ezeket ő rendezte, írta és vágta is. Utóbbi költséges vállalkozás volt, mert híres volt arról, hogy mindig jóval többet vett fel, mint amire végül szükség volt, és rengeteg drága celluloid ment pocsékba. A Nagyvárosi fényekhez például 314,256 láb filmet vett fel, amiből végül alig 8,092 láb maradt. Bár nem ismerte a kottát, a legtöbb filmjéhez mégis ő szerezte a zenét. Remek hallása volt ugyanis, és magától tanult meg a csellón és a zongorán játszani, és úgy nevezett zenei asszisztensekkel dolgozott, akik lejegyezték azt, ami eldúdolt, és később több szerzeménye is ismert lett. A Modern időkhöz komponált Smile-t például Nat King Cole dolgozta fel, az 1952-ben készült, de Amerikában csak jóval később bemutatott Rivaldafényért pedig megkapta a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscart.

 

Az a sok lány

Chaplin magánélete botrányoktól volt zajos, mivel nagyon szerette a nőket – saját bevallása szerint 2000 nővel volt szexuális kapcsolata -, amivel még nem lett volna baj, de vonzották a nála jóval fiatalabb lányok. Első feleségét, az akkor 16 éves Mildred Harrist 29 évesen vette el, a házasság két évig tartott. 35 volt, amikor összeházasodott a szintén 16 éves Lillita McMurry-vel, és mivel ez Amerikában törvénytelen lett volna, a házasságot Mexikóban kötötték meg. Harmadik felesége, Pauline Levy a maga 20 évével már viszonylag korosnak nevezhető, bár Chaplin ekkor már 47 volt, és a dolog hat évig tartott. Chaplin utolsó felesége, Oona O’Neill, a neves drámaíró Eugene O’Neill lánya 18 volt a frigy kimondásakor, Charlie pedig már 54, és ez már tartós házasságnak bizonyult. Mindvégig együtt maradtak és nyolc gyerekük született.

Chaplin és Oona O'Neill
Forrás: Bettmann/Getty Images

 

A lányok nem angyalok

Chaplin válásai és kapcsolatai sokszor értek csúnya véget. Második feleségével, Lillita MacMurray-vel, akiből Chaplin Lita Grey néven színésznőt akart csinálni, és aki két gyereket szült neki, az Aranyláz forgatásán jött össze. Mivel az akkor 15 éves lány teherbe esett, a botrány és jó eséllyel a börtönbüntetés elkerülése végett összeházasodtak, ám a frigy boldogtalan volt. A válási keresetben Lita hűtlenséggel és fukarsággal vádolta, valamint azzal, hogy rendszeresen orális szexre kényszerítette. A prűd korszellem számára ez megbotránkoztató volt, és a színész-rendező emiatt volt kénytelen rekordösszegű végkielégítést fizetni. Egy másik kapcsolatának végébe konkrétan beleőszült: a vörös hajú Joan Barry-vel csak futó kapcsolata volt, majd a nő egy évvel később gyereket szült és apasági keresetet indított Charles ellen, aki vérvizsgálatot végeztetett, amiből kiderült, hogy nem ő az apa, ám sikerült a közhangulatot ellene fordítani, a bíró pedig nem fogadta el a tesztet bizonyítékként, és gyerektartásra kötelezte.

Chaplin, Lita Grey és első fiuk, Charles Chaplin Jr.
Forrás: Bettmann/Getty Images

 

 

Kiutasítva

Chaplin széles körben hangoztatta liberális és baloldali nézeteit, a kormány által felajánlott amerikai állampolgárságot pedig folyamatosan visszautasította, amivel gyanús figurává vált sokak szemében. Az FBI rágalomhadjáratot indított ellene, kommunista szimpátiával vádolta meg és becitálták a hírhedt Amerika Ellenes Tevékenységet vizsgál Bizottság elé is. Az 1952-ben készült Rivaldafény londoni bemutatójáról már nem tudott visszatérni az Államokba, mivel a legfőbb ügyész érvénytelenítette a beutazási engedélyét, erkölcsi és politikai nézeteire hivatkozva nem kapta meg a szükséges vízumot. Ezután telepedett le utolsó feleségével, Oonával Svájcban, ahol boldogan éltek, míg meg nem halt.

A 80 éves Chaplin svájci  házának udvarán üldögél
Forrás: Bettmann/Getty Images

 

Nem is hasonlít önmagára

1975-ben, már idősen és rozogán Charlie Chaplin úgy döntött, benevez egy franciaországi Charlie Chaplin hasonmásversenybe. Nyilván úgy gondolta, ennél könnyebb dolog aligha lehet a világon, ám csalódnia kellett, mert más vitte el a fődíjat. Igaz, sikerült dobogós helyezést elérnie, harmadik lett a versenyben – azt nem tudjuk, végül felfedte-e kilétét a bírák előtt. Őket Chaplin korán kívül még egy dolog vezethette félre: kevesen tudják, de a színésznek gyönyörű kék szemei voltak, ám mindenki a fekete-fehér felvételekről és képekről ismerte, ahol ez egyáltalán nem látszott.

Forrás: Print Collector/Getty Images

 

Nem volt nyugta

1975-ben az angol királynő lovaggá ütötte. Sir Charles Chaplin 1977 karácsonyán halt meg agyvérzést követően, 88 évesen, és ott, Svájcban, Corsier-sur-Vevey-ben temették el. Három hónapra rá azonban kiásták és ellopták a koporsóját, majd a holttestért váltságdíjat követeltek. Az özvegy nem volt hajlandó fizetni, és a rendőrséghez fordult, a nem túl intelligens elkövetőket, egy lengyel és egy bolgár férfit elfogták, Chaplint újratemették, sírját pedig Oona halála után, 1991-ben körbebetonozták.