9 érdekesség A sebezhetetlen trilógiáról

A mozikban M. Night Shyamalan különös képregényfilm trilógiájának befejeződarabja, az Üveg, amiben találkoznak a kultikus A sebezhetetlen és a még friss Széttörve szálai, mi pedig összeszedtük az érdekességeket.

Honnan az ötlet?

A sebezhetetlen alapmotívumát egy sérülés adta meg a rendező, M. Night Shyamalan számára. Egy kosármeccs közben úgy beverte a térdét, hogy azt később meg is kellett műteni – mindenesetre nehéz őt kosarasként elképzelni. Akkor öntötte el az érzés, hogy ugyanolyan törékeny és sebezhető, mint mindannyiunk. A sebezhetőség és a sebezhetetlenség kettőssége adta meg a forgatókönyv alaphangját, amin már a Hatodik érzék forgatása alatt elkezdett dolgozni, majd a kész verziót az őt sikerre vivő film utómunkálatai közben dolgozta ki, és az első teljes változatot gyakorlatilag a Hatodik érzék premierjével egy időben fejezte be.

De hová visz az ötlet?

Egy dolog az ötlet és másik maga a konkrét történet. Utóbbira Shyamalan a következőt találta ki: egy teljesen átlagos ember egy szerencsétlenség hatására hirtelen rádöbben, hogy emberfeletti képességekkel rendelkezik. Mindennek persze kettős jelentése van, mert egyrészt olyanná válik, mint a képregények szuperhősei, másrészt átvitt értelemben egy megtört, fásult ember küzdelme vesz új fordulatot a hétköznapokkal szemben. A rendező eredetileg egy repülőgép szerencsétlenségre gondolt, majd a vonatbalesetre szavazott, mert az olcsóbb, megvalósíthatóbb és hihetőbb volt. Le is forgatták a borzasztó balesetet, ám a felvett anyag nem került be a kész filmbe. Shyamalan úgy érezte, nem kell mindent feltétlen megmutatni.

Micsoda véletlen!

Az, hogy A sebezhetetlen főhőse Bruce Willis lesz, már A hatodik érzék forgatása alatt eldőlt, és Willis már akkor rá is bólintott a dologra, a főgonosz viszont más lett volna.  Shymalan Elijah Price szerepét eredetileg Philip Seymour Hoffmannak szánta, a korai verziókban hozzá is szabták a karaktert, ám a rendező végül Samuel L. Jackson mellett döntött. A vicces dolog az, hogy abban az adott pillanatban mindkét színész a távoli Marokkóban tartózkodott: Jackson A bevetés szabályai című filmjét forgatta, Willis csak turistáskodott, és véletlen futottak össze egy szállodában. Ekkor beszélt Willis a forgatókönyvről és a szerepről, és ha már ott voltak, gyorsan fel is hívták Shyamalant, aki ott és akkor hivatalosan is felkérte Jacksont a filmre.

És 17 évvel később…

A Széttörve alapsztorija tulajdonképpen ott volt A sebezhetetlen első verziójában. Shyamalan eredetileg jóval hosszabb történetben gondolkozott. Az első felvonás lett volna a hős öntudatra ébredése, amely annál a pontnál ért volna véget, ahol a film végül befejeződött. A második részben a főhős különböző gonosztevőkkel csap össze, és a harmadik szakaszban került volna szembe a főgonosszal, egy hasadt személyiségű sorozatgyilkossal, akinek Elijah Price egyfajta mentora volt. A nehezen megvalósítható és igen drága ötletet Shyamalan végül elvetette, vagy inkább félretette, és 17 évvel később ebből született a Széttörve és Kevin Wendell Crumb története.

Nem hiszed el, de…

Kevin Wendell Crumb alakját a rendező valós személyről mintázta. Billy Milligan 1977-ben, az amerikai Ohióban fegyverrel elrabolt, majd megerőszakolt három nőt, amiért bíróság elé került. A védelem igazságügyi elmeszakértőkhöz fordult, és kiderült, hogy Billy valójában huszonnégy különböző korú, nemű és jellemű emberből áll. Elméje ennyi darabra „esett szét” még gyermekkorában, szadista nevelőapja bántalmazásai miatt. A 24 közül 10 egyéniség, önmaga, Arthur, Ragen Vadascovinich, Allen, Tommy, Danny, David, Christene, Christopher ls Adalana barátságosak voltak, 13, Phil, Kevin, Walter, April, Samuel, Mark, Steve, Lee, Jason, Bobby, Shawn, Martin és Timothy viszont ellenségesek. Létezett egy egyénisége, A tanár, aki mindezekből volt összegyúrva. Milligant végül felmentették.

Szigorúan titkos!

Az csak a bemutató után, magából a filmből derült ki, hogy a Széttörve tulajdonképpen A sebezhetetlen folytatása, vagy legalábbis ugyanabban az univerzumban játszódik, amit a legutolsó jelenet árul el, ahol pár másodpercre felbukkan Bruce Willis, vagyis David Dunn karaktere. Ebből persze az is kiderült, hogy a rendező további folytatást szán a két filmhez, egyfajta összegzést, és azt is sikerült elérnie, hogy mindez mindenki számára meglepetés legyen - bár az igazi rajongók már gyanakodtak. A titok megőrzése érdekében Dunn jelenete nem szerepelt a forgatókönyvben, nem volt a tesztvetítésre bocsájtott verzióban sem, csak kevesen tudtak róla, és titokban forgatták le, nehogy kiszivárogjon a tény, hogy Willis a forgatáson járt, mert akkor mindenkinek rögtön leesett volna a tantusz.

Egy kis közös munka

Minden filmstúdió rendkívüli módon ügyel az általuk birtokolt megfilmesítési jogokra és a „katalógusokban” lévő karakterekre, hiszen gyakran sok pénzt fizettek értük – és persze a jövőben is sok pénzt hozhatnak nekik. És itt volt a gond, amikor M. Night Shyamalan úgy döntött, hogy elkészíti a trilógia harmadik részét. A sebezhetetlen (2000) jogait ugyanis a Buena Vista International, és azon keresztül a Disney birtokolta, míg a Széttörve (2016) jogain a Universal Pictures ült, és korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy ezek ketten meg tudjanak egyezni. Shyamalan mégis rákérdezett a dologra, leültek egy asztalhoz az illetékesekkel, akik a legnagyobb meglepetésére azt mondták, lehet szó róla. És az Üveg össze is jött.

Színes karakterek

A rendező, igazodva a képregények világához, gondosan kitalálta, hogy melyik szereplőt milyen szín jelképezzen. David Dunn karakteréhez az életet, az újrakezdést és a virágzást jelképező, meleg színű zöldet, Price-hoz pedig az elegáns, de hideg színű bíbort, amely gyakran az uralkodók és a nemesség színe, és a képregényekben legtöbbször gonosztevőkkel társítják – ez például Joker, Lex Luthor és Magneto ruhájának is a színe. Kevin Wendell Crumb színe a sárga, azon belül is a mustársárga, ami a vallásosságot képviseli, hiszen ő egyfajta profétának látja magát. A szín itt egész konkrétan a buddhista szerzetesek sáfrányszínű köntösét hivatott megidézni.

Shyamalan ott van mindenütt

Akárcsak Alfred Hitchcock annak idején, M. Night Shyamalan szereti magát beletenni filmjeibe egy aprócska szerep erejéig. A sebezhetetlenben ő volt a drogdíler a stadionnál, míg a Széttörvében ő a pszichológusnő házában Jai, a gondnok, aki szereti a gyorskaját, és a Hootersben veszi a csirkeszárnyat, és akivel a doktornő együtt nézi át a biztonsági kamerák felvételeit. És talán véletlen, de az Üvegben is hasonló téma körül forog a jelenete, Dunnék biztonsági felszereléseket gyártó üzletében nézeget egy kamerát, mivel veszélyessé vált a környék és megölték az egyik bérlőjét – ezek szerint egy háztulajdonost játszik itt.