9 kultikus jelenet a 40 éves Ragyogásból – de melyik a legijesztőbb?

Az ikrek a folyosón? A 237-es szoba titka? Jack fokozatos, de igen látványos megőrülése? Vagy az ajtó szétverése a fejszével? Szavazz!

A napokban volt 40 éve, hogy 1980. május 23-án (nem sokkal azután, hogy mozikba került A Birodalom visszavág), Egyesült Államok-szerte vetíteni kezdték a Ragyogást. A jelen évforduló alkalmából a Consequence of Sound munkatársai lajstromba szedték Stanley Kubrick legendás Stephen King-adaptációjának legfélelmetesebb jeleneteit (minden munkatárs egy-egy jelenetet javasolt a közös cikkbe). Lássuk hát!

V I G Y Á Z A T ,  F E L K A V A R Ó  T A R T A L O M !

1. Na, ki mer játszani az ikrekkel?

Már eleve hátborzongató jelenet (főleg a klausztrofóbiásoknak), ahogy a kis Danny Torrance (Danny Lloyd) a triciklijével az üresen kongó, hatalmas Szépkilátás Hotel szűk folyosóin grasszál. Hát még amikor a semmiből felbukkannak az ikrek, akik hol játszani akarnak, hol vérben fagyva hevernek a földön!

 

2. Furcsa alakok a hotel bárjában

Ez a kultikus Stephen King-adaptáció ugye arról szól, hogy az alkotói válságtól szenvedő, befeszült író, Jack Torrance (Jack Nicholson) a feleségével (Shelley Duvall) és a kisfiával együtt a téli holtszezon idejére beköltözik a világtól elzárt, kísérteties Szépkilátás Hotelba, hátha ott majd a gondnoki teendők elvégzése közben írónkat megszállja az ihlet. De sajnos ugye más szállja meg: a tomboló düh és gyilkolási vágy. Ezt persze Kubrick (illetve a könyvben King) igen óvatosan adagolja be nekünk. A fenti jelenetben például Jack egy egész seregnyi, régi öltözékű szállodavendéget lát a bálteremben, a csokornyakkendős pincérrel ráadásul hátborzongatóan kellemesen eldiskurál az életről és a nőkről!

 

3. A főszereplők látványosan kezdik elveszteni a józan eszüket

Ebben a jelenetben Mrs. Torrance halálra rémülten rohan oda a férjéhez, hogy furcsa dolgokat látott, szerinte van még valaki más is a hotelban,  pedig hát ugye elvileg csak ők hárman kellene, hogy itt legyenek... Mármint hús-vér emberek, mert kísértetből és egyéb nem evilági szerzetből tényleg van pár! Jack Nicholson itt igencsak félelmetesen adja elő, hogy miután eldiskurált egy nemlétező csapossal a valójában üres bárban, most ő hülyézi le teljes nyugalommal a feleségét a tévképzetei miatt.

 

4. Jack jó apuka, aki sosem bántaná a családját

Félelmetes jelenet az is, ahol Jack hátborzongató hegedűfutamok kíséretében, ijesztően bizarr farkasvigyorral bizonygatja a kis Dannynek, hogy nincs semmi baja, csak egy kicsit fáradt,  de nem tudja kialudni magát. Viszont megnyugtatja Dannyt, hogy a világon őt szereti a legjobban, és sosem vetemedne arra, hogy bántsa (pedig ugye már korábban is bántotta egyszer régen)...

 

5. Diszkrét terefere két gyilkos gondnok közt

Legendás jelenet, amikor Jack a bizarr, pirosra festett falú mosdóban eldiskurál az előző gondnokkal (illetve annak szellemével), aki korábban megölte a saját családját, majd öngyilkos lett. Grady viszont erre azt mondja, hogy ő nem emlékszik semmi ilyesmire, sőt szerinte itt mindig is Jack volt a gondnok! A későbbiek fényében, amikor Jack maga is baltával akarja felaprítani a családját, ez egy különösen nyomasztó jelenet.

 

6. Az ütős baseballütős jelenet

Wendy Torrance-t teljesen kikészítik a hotelben tapasztalható, furcsa jelenségek. Amit csak tetéz, hogy kiderül: a fontos írói munkát emlegető, zavartalan nyugalmat megkövetelő férje valójában még semmit sem írt meg a könyvéből, minden lapon csak az szerepel, hogy unatkozik. Wendy baseballütőt ragad, és hisztérikus állapotban leüti a felé közelítő, mániákus vigyorú, egyre nyilvánvalóbban begolyózott Jacket.

 

7. Hallorann visszatérése

Hallorann, a hotel szakácsa a film során próbálja megóvni Dannyéket a rá váró szörnyűségektől - ő tanácsolja például azt is a fiúnak, hogy ne nézzenek be a 237-es szobába. Miután a Dannyhez hasonlóan különös képességekkel rendelkező szakács nem kap választ a hotelből (Jack ugyanis tönkretette a rádiót), Hallorann személyesen megy a szállodába meggyőződni arról, hogy minden rendben van-e. Azt a feszült és sokkoló jelenetet, amiben a gigantikus, üres hotelben bolyongó férfit a hirtelen előugró Jack megöli a baltával, minden horrorfilmes megirigyelhetné Kubricktól!

 

8. A 237-es szoba sötét titka

Ez bizony vitathatatlanul a film egyik legparáztatóbb jelenete. Jack bemegy a 237-es szobába, ahol azzal szembesül, hogy egy meztelen, fiatal szőke nő kijön a fürdőből, és csókolózni kezd vele. Aztán kiderül, hogy Jack nem is egy dekoratív (szellem)nővel csőrözött, hanem egy ronda, vén, hullafoltos banyával, akinek a gonosz kacagása még sokáig ott visszhangzik a néző fülében.

 

9. Az ajtó legendás szétverése

Természetesen nem hiányozhat cikkünkből a Ragyogás legismertebb jelenete, a baltás ajtószétverés sem. Tavaly ősszel napvilágot látott egy érdekes werkvideó a jelenet forgatásáról: Nicholson itt szinte teljesen átlényegült Jackké, látványosan nem törődve a kollégáival, és olyanokat magyarázott magának eszelősként ugrálva, hogy „baltás gyilkos”. Ráadásul képzett tűzoltóként olyan hamar szétverte a díszletajtót a fejszével, hogy Kubrick utóbb kénytelen volt berakni a jelenetbe egy igazit, hogy azt hasogassa gyújtóssá a felajzott sztár. (via Consequenceofsound.net & The Independent)