9 kultikus tojásos jelenet kedvenc filmjeinkből és sorozatainkból

Húsvét alkalmából elevenítsük fel az Alien-filmek, a Jurassic Park, a Szellemirtók és a Jóbarátok legjobb jeleneteit!

A tojás az emberiség hajnalától kezdve az egyik legalapvetőbb táplálékforrásunk, de számos kultúrkörben a termékenységet és a megújuló életet szimbolizálja. A tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő ünnepek idején előszeretettel használták díszítőelemként a tojást – ez a szokás egészen az ókorig nyúlik vissza, de a hagyomány a kereszténység elterjedése után is megmaradt. Az egyház értelmezése szerint ugyanis a tojás a sírjából feltámadó Jézus Krisztust jelképezi, de az ortodox vallás halottkultuszában is szerepet játszik a tojás, amit az elhunytak sírjára tesznek.

Magyarországon a mai napig népszerű időtöltés Húsvétkor tojást festeni és piros tojásokkal várni a locsolkodókat. De a tojásmotívum jelen volt már a régi népi hiedelmekben is (miszerint ha a fiatal házasok kifújt belsejű tojásokkal teleaggatott barkaág, azaz „tojásfa” alatt csókolóznak, az bőséges gyermekáldást jelent).

A tojás, mint az élet jelképe, illetve mint fontos tápanyagforrás rohanó világunkban, számos kultikus filmben és tévésorozatban megjelent az elmúlt évtizedekben. Ezekből szedtünk most össze Húsvétra egy szakajtónyi emlékezetes jelenetet.

 

1. Rocky nyers tojást reggelizik éhgyomorra

A tojást régóta kiváló fehérjeforrásként tartják számon. Jól tudja ezt Sylvester Stalone Rockyja is, aki hajnalok hajnalán kel fel, és

öt nyers tojásból készült, gyomorforgató házi fehérjeturmixszal kezdi a napját, hogy jó kondiban legyen.

 

2. A nyolcadik utas: a Halál Alien-tojásai

Ridley Scott kultikus 1979-es filmjének felejthetetlen jelenete, amikor Kane (John Hurt) mellkasából kitör a ronda újszülött Alien, épp akkor, amikor a Nostromo mit sem sejtő legénysége a közös étkezés alatt beszélget.

De legalább ugyanilyen emlékezetes és zsigerekbe maróan feszült pillanata a filmnek az is, amikor Kane először vizsgálja meg a xenomorf tojásait a különös, patkó alakú űrhajóroncsban.

 

3. A bolygó neve: Halál Alien-tojásai

Sigourney Weaverről valószínűleg kétféle kép él a filmrajongók fejében:

  • Fegyverrel a jobbjában óvakodik előre a Nostromo űrhajó bizarr struktúrájú folyosóin, a baljában pedig ott a cicakosár, benne a Jonesy nevű sárga kandúrral.
  • Fegyverrel a jobbjában óvakodik előre az LV-426 nevű holdon, mögötte pedig a Newt nevű kislány, aki egyedüliként élte túl a telepeskolónia elleni Alien-támadást.

A James Cameron-féle A bolygó neve: Halál talán még az első résznél is ütősebb sci-fi lett. Ráadásul nagyon sokat tett azért a tesztoszteronszagú '80-as évek kommandósfilmes áradatában, hogy az erős női főszereplővel a középpontban megálmodott blockbusterek is kivívhassák maguknak a nézők elismerését. Az egyik legemlékezetesebb jelenetben például lángszóróval égetett fel egy fészekaljnyi Alien-tojást:

 

4. A Szellemirtók tojásos jelenete

A '80-as évek legemblematikusabb horrorkomédiájában Dana (megint csak Sigourney Weaver) azt gyanítja, hogy a lakásában földön túli erők vertek tanyát. Egyik este, amikor épp hazatér a bevásárlásból egy nagy papírszatyornyi elemózsiával,

a konyhapulton lévő tojástartó doboz magától kinyílik, és a tojások kísérteties muzsika kíséretében ördöngös módon maguktól elkezdenek széttörni és tükörtojássá sülni!

 

5. Az Angyalszív tojáspucolós jelenete

Mickey Rourke és Robert De Niro életük egyik legjobb alakítását nyújtották ebben az 1987-es klasszikusban, amelynek a producere Mario Kassar mellett Andy Vajna volt. Az első blikkre klasszikus film noirnak tűnő történet folyamatosan alakul át nyomasztó David Lynch-i ihletésű természetfeletti thrillerbe, ahogy az '50-es évek Amerikájában az angyalarcú Angel (Rourke) különös feladatot kap egy ördögi mosolyú megbízótól, bizonyos Louis Cyphre-től (De Niro)...

Érdekesség, hogy az emblematikus tojásfeltörős éttermi jelenet Robert De Niro rögtönzése volt, eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben.

 

6. A Jurassic Park dínótojásos jelenete

Steven Spielberg kultikus dinós filmjében a címbéli Jurassic Park nem más, mint a világ legnagyobb Disneylandje, ahol genetikai úton létre hozott, valódi dinoszauruszokat láthatnak majd a látogatók. A magukat Istennek képzelő tudósok mesterséges dínókeltetésének csodáját maguk a főszereplő tudósok is megcsodálhatják, amikor a cuki kis velociraptorok épp kikelnek a tojásaikból.

Csakhogy Dr. Malcolm (Jeff Goldblum) jól látja: ahol a természet utat tör magának, ott jön a futás meg a sikoltozás!

 

7. Joey tojása vs. Eddie rántottája a Jóbarátokban

A '90-es évek legmenőbb, és még ma is kultikus népszerűségnek örvendő sitcomjában volt egy olyan pillanat, amikor a két országos cimbora, Joey (Matt LeBlanc) kiköltözött Chandlertől (Matthew Perry), és egy Eddie nevű, furcsa fazon cuccolt be a régi szobájába a Monicáékkal szemközti lakásban. Szegény Joey nagyon a szívére vette utóbb ezt  a „fájdalmas szakítást”,

különösen azért, mert kiderült: Chandlernek sokkal jobban ízlik Eddie rántottája, mint Joey tükörtojása!

 

8. Ralphie utolsó rántottája a Maffiózókban

Az HBO 1999 és 2007 között futó, kultikus gengsztersorozatában Tony Soprano, a pszichológushoz járó New Jersey-i maffiafőnök (James Gandolfini) egy ponton túl már nem tűri korábbi hűséges embere, Ralphie Cifaretto (Joe Pantoliano) kilengéseit, és a férfit a saját konyhájában fojtja meg, miközben az épp rántottát süt neki. Ez a jelenet a nézőket is ugyanúgy fejbe kólintotta anno, mint a kétségbe esett Ralphie szegény Tonyt a palacsintasütővel. Igen látványos utalás volt mindez a készítőktől arra, pontosan kikről is szól a széria: azokról a gyilkosságtól sem visszariadó, veszedelmes gengszterekről,

akik pont olyan könnyedén törnek be egy koponyát, mint ahogy a rántottához törik fel a tojást...

 

9. Kevin Bacon zseniális tojásreklámja

A világ legszórakoztatóbb tojásreklámját egyértelműen Kevin Bacon forgatta le 2015-ben: ebben az azonnal vírusvideóvá vált szpotban ugyanis a karizmatikus sztár egy női rajongója konyhapultján heverészve duruzsolja, hogy a rántotta az Amerikai Tojástanács sajátmárkás tojásából készítve a legfinomabb. És persze szalonnával, vagyis Baconnel – hiszen ebben a reklámban természetesen megsütik... akarom mondani elsütik az agyzsibbasztó eggs with Bacon szóviccet is!

 

(via Vulture.com & Anothermag.com)