9 meglepő dolog, ami kiderült a Star Wars 9 elképesztően látványos traileréből

Lando lesz az Ellenállás új vezére, C-3PO feláldozza magát a nemes ügy érdekében, a Gyűrűk Ura sztárja a jók közé állt be. Kicsit spolieres trailer-kibeszélő.

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y !

Felvirradt a nagy nap, amire minden magyar Csillagok háborúja-rajongó várt: kedd hajnalban mi is megtekinthettük a december 19-én mozikba kerülő Skywalker kora utolsó előzetesét! Íme:

Az előzetes eredetileg hétfő este, a New York Jets-New England Patriots amerikai focimeccs szünetében ment le. Az elmúlt órákban természetesen számos elemzés született arról, mi mindent láthattunk ebben a bő két és fél percben. Az Independent, az Uproxx, az IndieWire, a Screenrant és a Star Wars-rajongói Facebook csoportok cikkei és bejegyzései alapján itt a Port.hun is összeszedtünk 9 érdekességet a Star Wars 9-trailerről.

1. Lando Calrissian fogja újraszervezni az Ellenállást! A 8. rész végén kérdéses volt, Leia és Luke nélkül mihez kezd majd a maroknyi életben maradt főszereplő, hogyan fogják tudni ilyen kevesen legyőzni a lényegében kifogyhatatlan emberi és technikai erőforrással rendelkező Első Rendet? Nos, a válasz megérkezett: a második Halálcsillag felrobbantása után külön utakon járó, idős Lando (Billy Dee Williams) fogja újjászervezni a jók erőit – végtére is tábornoki rangot kapott annak idején a Felkelőktől! A trailerben jól kivehető az egyik jelenetben, amint a nyugdíjaskorban is piperkőc, citromsárga uniformist viselő Lando eligazítást tart a narancs kezeslábasos vadászpilótának és az Ellenállás többi tagjának valamiféle hangárban.

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

2. Rose nem tűnt el, él és virul! Az Ellenállás fiatal szerelőjét alakító Kelly Marie Trant eddig nem lehetett látni a Star Wars 9 plakátjain és egyéb reklámbrossúráin. Ami nem is csoda, hiszen valamiért a színésznőre zúdult a csalódott Csillagok háborúja-rajongók (és az internet névtelen, rasszista trolljainak) haragja, ami miatt törölte magát a közösségi oldalakról. Rose Tico azonban benne lesz a Star Wars 9-ben, az egyik jelenetben látható is, ahogyan rohangál egy űrbázison/hangárban.

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

3. A Lost és a Gyűrűk Ura sztárja is Ellenálló lesz? Eddig jóformán semmit sem lehetett tudni az új trilógia záróakkordjához meglepetésszerűen leigazolt Dominic Monaghan szerepéről. Most már viszont szinte biztos, hogy a jók oldalán fog harcolni: Rose jelenetében ugyanis az ő bozontos fizimiskája is felbukkan!

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

4. C-3PO feláldozza magát egy nemes célért? Akár így is lehet értelmezni azt a jelenetet, amiben az eddigi összes Star Wars-filmben felbukkanó, aranyszínű protokolldroid feji interfészéből mindenféle kábelek lógnak ki, a barátai pedig aggódó arccal veszik körbe a jó C-3PO-t, aki saját bevallása szerint még szeretné egyszer utoljára így együtt látni őket. A rajongói teóriák szerint itt az Ellenállás épp egy fontos információt szeretne kinyerni az aranyszínű droid memóriájából, de fennáll a veszélye, hogy ezzel törlődik a személyisége is. Ez egyébként megmagyarázná, hogy a korábbi trailerekben és jelenetfotókon miért láttuk piros szemmel és Csubakka lézervetőjével, valamint gyanús, hogy a komplikált információ-kinyerést az új, droidprogramozó karakter, a kis vakarcs Babu Frik fogja véghez vinni. Egyes rajongók viszont arra tippelnek, hogy a droid Leia utolsó üzenetét mondja épp el (ő ezek szerint nem tud holoüzenetet felvenni és lejátszani, ahogy R2-D2).

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

5. Rey-ből nem lesz Sith! Bár a rajongók egy része nagyon szeretné, ha az új trilógia főhősnője átállna a gonoszok oldalára, és vörös színű fénykarddal aprítana fel mindenkit, ilyen valószínűleg már csak azért sem lesz, mert ez a fordulat teljességgel szembe menne George Lucas klasszikus mesékből és ősi mitológiai elemekből építkező régi trilógiájával. Az újabb és újabb képekkel és videókkal a Disney nem győzi hangsúlyozni, hogy Rey az Erő világos oldalán áll, amit mi sem bizonyít jobban, hogy összekalapálta Luke régi, kék fénykardját (ami ráadásul ugye korábban még Anakiné volt), ami a Star Wars 8-ban ugyebár eltört a Snoke-kal vívott párbaj alatt.

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

6. Rey és Kylo Ren összefognak? Az egyik legizgalmasabb jelenete az új előzetesnek kétség kívül az, amikor a párbajozó Rey és Kylo Ren forgáccsá aprítják azt a szent pulpitust, amin a Vader-mániás Ben Solo a Sith nagyúr összeégett sisakját tartotta az Első Rend főhadiszállásán. Arról persze késhegyre menő vitát folytatnak még a Star Wars-rajongók is, hogy itt együtt csap rá a két szereplő a sisakra, vagy Rey véd ki olyan szerencsétlenül egy támadást, hogy pozdorjává zúzza az ereklyetartót, Kylo Ren pedig majd jól bepöccen ezen a következő jelenetben?

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

7. Rey tényleg a Császár tróntermének romjai közt keres valamit... A felrobbantott második Halálcsillag víz alá süllyedt roncsainak ötletét a rendező, J.J. Abrams már Az ébredő Erő elején bedobta. Számos igencsak ütős koncepciós rajz is készült azokhoz a jelenetekhez, ahol a fiatal főszereplők a tengeralattjáró-üzemmódra kapcsolt Millennium Falconból beúsznak a hínárral benőtt lövegtornyok között a Császár egykori tróntermébe, hogy a hírhedt forgószékéből kipiszkáljanak(?) valami fontos dolgot. Nos, a Halálcsillag vízbe esett roncsai a IX. epizódban végül benne lesznek, és Rey valóban eljut Palpatine egykori tróntermébe – ám ott lesz Kylo Ren is! A korábbi pletykákban arról is szó esett már, hogy itt következik majd az előző trailerben látott, vizes roncsokon való fénykardozás, mely során Rey legyőzi Kylo Rent, de nem öli meg, hanem inkább meggyógyítja, ezzel is bebizonyítva, hogy nem állt át az Erő sötét oldalára...

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

8. Az új császári trón Ralph McQuairre régi vázlatrajzai alapján készült! Az új előzetesben egy fenyegetően sötét, már-már a Trónok harca Vastrónját idéző uralkodói emelvény látható. Egy ehhez hasonlót már A Jedi visszatérhez is megrajzolt a régi trilógia vezető concept artistja, Ralph McQuarrie: most végre egy Star Wars-filmbe is bekerült, amit anno megálmodott! 

Forrás: Lucasfilm

 

9. Palpatine császár egy jégbolygón várja a végső összecsapást? Abrams a Star Wars-rajongók legnagyobb meglepetésére visszahozta az uralkodót, akit a Luke-ért aggódó Darth Vader dobott bele a második Halálcsillag reaktorába A Jedi visszatér nagy fináléjában. Palpatine viszont él és virul (bár azt most még csak találgatják a rajongók is, hogy klónként, Erő-szellemként, robotként vagy egy gazdatestet megszállt tudatként támadt-e fel...), ráadásul nem magányosan ücsörög egy jeges világban a székén, hanem egy teljes birodalmi flottát kirángat a hó alól – ha tippelni kellene azért, mert szerinte Kylo Renék Első Rendje csak egy puhány bábkormány ahhoz képest, ami fénykorában a rettegett Galaktikus Birodalom volt, ezért most meg akarja mutatni, kié is az igazi hatalom.

Forrás: Disney / The Walt Disney Company

 

A fenti képsorok közül leginkább C-3PO utolsó(?) szavai hatották meg a rajongókat: az internet reggel óta tele van a lentiekhez hasonló, szomorú-sírós gifekkel és mémekkel.

Akadt azért huhogó is, aki szerint nem volt semmi értelme A Jedi visszatérnek, ha most hirtelen megint előrántják a kalapból az egyszer már legyőzött Palpatine császárt...

Néhányan pedig máris azon nevetnek, hogy a hardcore fanok hogyan fogják megrohanni a mozikat a premiervetítések idején, hogy elsőként láthassák a Star Wars 9-et.

Az online jegyfoglalások miatt túlterhelt szerverek ügye egyébként itthon is minden évben visszatérő téma, ami miatt a Cinema City már egy közleményt is kiadott:

Kedves Barátunk! A Cinema City weboldalára érkező nagy terhelés miatt a Star Wars: Skywalker kora című filmre indított mai jegyelővétel során ismét lassulás tapasztalható a rendszerben. Tudunk arról, hogy történtek sikertelen tranzakciók, de ez az összes jegyeladáshoz képest elenyésző, a rendszer működik. Az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk! A Cinema City mindegyik mozijában személyesen is van lehetőség a jegyvásárlásra, emellett folyamatosan újabb vetítési időpontok megnyitásával szeretnénk még több rajongónak elérhetővé tenni az új epizódot.

(via The Independent & Uproxx & IndieWire)