9 tény, amit tuti nem tudtál a kedvenc karácsonyi filmjeidről

Chevy Chase eltörte az ujját a Karácsonyi vakáció forgatásán, Tim Allen bűzlött a Télapu-jelmezben, Billy Bob Thornton részeg volt a Tapló Télapó áruházi jelenetében.

Nyakunkon a karácsony! Ilyenkor nincs is jobb egy zimankós decemberi estén, mint egy bögre forró csokival (vagy egy kupicányi tojáslikőrrel!) lekucorodni a tévé elé, és megnézni egy jó kis karácsonyi filmet! Alábbi listánkban, amely a Listverese hasonló tematikájú cikke nyomán készült, a legnépszerűbb karácsonyi klasszikusok készítésével kapcsolatos forgatási érdekességei szerepelnek, a gyerekkori kedvenceinktől kezdve a hátborzongató horrorfilmeken át az ünnepi filmkínálatból kihagyhatatlan Reszkessetek, betörők!-ig. Olvass tovább, kedves PORT.hu-olvasó, hogy legközelebb, amikor a rokonsággal vagy a barátaiddal újfent megnézed ezen alkotások valamelyikét, a kulisszák mögötti titkok tudójaként brillírozhass!

 

1. Tim Allen kálváriája a Télapuban

Az 1994-es Télapu azzal kezdődik, hogy a Mikulás leesik a tetőről és meghal, ezért a helyét a házban lakó családfőnek, egy Scott Calvin nevű fickónak kell átvennie (őt alakítja Tim Allen), különben a gyerekek ajándék nélkül maradnak. Ez egy elég sötét kezdés egy Disney-filmhez, az eredeti változatban azonban még ennél is sokkal borongósabb volt a nyitány, mert ott azért halt meg szegény Télapó, mert Scott lepuffantotta! A Mikulássá válás egyébként nemcsak a filmbéli Scottnak volt embert próbáló feladat, de Tim Allen számára is: egyszer az ABC Newsnak adott interjújában elárulta, hogy 3 és fél órába telt, mire megkapta a műhájat és a sminket, majd mindezek eltüntetése is másfél órát vett igénybe a nap végén. A kettő között pedig mindössze 6 órát tudott forgatni Mikulás-ruhában, mert utána egyszerűen rábüdösödött a rosszul szellőző jelmez. De volt más gond is a ruhával: az eredeti változat csengettyűi folyton csilingeltek, amikor Tim Allen sétált, elrontva ezzel a felvételek hangját. Így aztán a színésznek az utómunkálatok során újra fel kellett vennie egyes mondatokat.

Forrás: InterCom

 

2. A pók a Reszkessetek, betörők!-ben

Régóta tudjuk, hogy nincs karácsony Kevin nélkül! De az is köztudott vajon, hogy ebben az 1990-es filmben a Vizes Banda tökkelütöttebbik tagját, vagyis Marvot alakító Daniel Sternt egy igazi pókkal kergették az őrületbe? Marv arcán ugyanis egy hús-vér tarantula araszolt, nem volt a jelenetben semmiféle modern speciális effekt, de még egy árva gumipókot sem fabrikált senki! A színész, aki láthatóan nem volt elragadtatva attól, hogy egy valódi mérges pók lesz az arcára téve, megkérdezte, hogy el lehet-e távolítani a tarantula mérgező csáprágóit. A stábtagok azt mondták neki, hogy el, de akkor az állat elpusztul. Erre ugyan Daniel Stern felvetette, hogy így meg ő fog meghalni a jelenetben, de ezzel már nem foglalkozott senki. A színész igencsak aggódott amiatt is, hogy a rémült ordítása megijeszti a pókot, és majd pont ezért fogja megtámadni. De elmagyarázták neki, hogy

a tarantulának nincs füle, nem hall, úgyhogy csak ordítson nyugodtan, ha úgy jobban érzi magát.

Szerencsére a jelenet forgatása jól sikerült, és az életben maradt Daniel Stern vérfagyasztó ordítása az arcára mászó pók miatt a film egyik legikonikusabb pillanata lett.

 

3. Chevy Chase eltörte az ujját a Karácsonyi vakáció forgatásán

A '80-as években a korszak nagy nevettetője, Chevy Chase sorra forgatta a Vakáció-gyűjtőnéven futó vígjátékait, amelyekben a kelekótya Griswold család keveredik folyton valami őrült kalamajkába. A sorban harmadiknak elkészült, 1989-es Karácsonyi vakáció egyik jelenetében Griswold apuka bajlódik bosszankodva a házuk karácsonyi dekorációjával, mert az ünnepi fények sehogyan sem akarnak kigyulladni. Dühében szét is veri a bejárat előtt álló, műanyag Mikulást meg a szánhúzó szarvasait – a csakhogy Chevy Chase ebben a jelenetben azért jajdul fel, mert az egyik szerencsétlen kivitelezett ütéstől eltört a kisujja! Végül nem vették fel újra ezt a jelenetet, sőt, a sérülése benne maradt a film végleges változatában is, mert a rendező, Jeremiah S. Chechik szerint itt pont az ujjtörés miatt volt életszerű Griswold apuka dühkitörése.

 

4. Bruce Willis gumilába a Die Hardban

Az 1988-as Drágán add az életed! egyszerre klasszikus akciófilm és klasszikus karácsonyi film. De akármennyire is imádjuk, nem mentes a bakiktól! Például John McClane (Bruce Willis) számos jelenetben mezítláb rohangál, amit a Hans Gruber (Alan Rickman) vezette gonosz terroristák ki is használnak, és az egyik emeleten az iroda összes üvegét ripityára lövik, azt remélve, hogy ezzel csapdába ejtik McClane-t. Hősünk azonban átsprintel a törmeléken, majd egy véres jelenetben kihúzgálja az üvegszilánkokat a lábából. No persze Bruce Willis valójában nem vagdostatta sebesre a lábát a film kedvéért: a legtöbb mezítlábas jelenetben zokniszerű műtalp volt rajta, és abban rohangált. Időnként azonban kilógott a (gumi)lóláb, és ez a kamutalp láthatóvá vált – például a lenti videó végén, amikor a helikopterből lőnek rá.

 

5. Egy operatőr volt a gyilkos a Fekete karácsonyban

Néha nemcsak a giccs és a cukormáz, de egy kis ijesztgetés is jólesik karácsonykor.

Minden kaszabolós slasher film öreganyja, az 1974-es Fekete karácsony

tökéletesen betölti ezt a kettős szerepet! A film rendezője, Bob Clark annak idején nem akarta, hogy a nézők lássák, ki a gyilkos, ezért a véres tetteit mindig az ő szemszögéből láthatjuk. Ezeken a felvételeken néha a gyilkos keze is látható – ilyenkor a „gyilkos” az egyik kameraman, Albert J. Dunk volt, aki kifejlesztett egy egyedi készítésű állványt, amellyel a kamerát a testére tudta rögzíteni. Ez nagyobb rugalmasságot biztosított számára a felvételek készítésénél, és azt jelentette, hogy mindkét keze megjelenhetett a képben, ezzel is fokozva a feszültséget.

 

6. Michael Caine és a Muppet-bábok

A  1992-es Muppeték karácsonyi éneke lényegében azt jelentette, hogy úgy elevenedik meg Dickens jól ismert Karácsonyi éneke, hogy a zsémbes Ebenezer Scrooge-ot alakító Michael Caine-t a forgatás ideje alatt végig Breki, Miss Röfi és a többi izgő-mozgó báb veszi körbe. A film díszletét épp ezért úgy tervezték meg, hogy a figurákat mozgató bábosoknak is legyen benne elég hely. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Caine-nek nagyon vigyáznia kellett, hogy hova lép a forgatáson, mert csak keskeny pallókon sétálhatott a bábosok között. Caine egyébként azért kapta meg a főszerepet, mert azt mondta a rendezőnek, Brian Hensonnak, a legendás Jim Henson fiának, hogy úgy fogja játszani Scrooge-ot, mintha a Royal Shakespeare Companyvel dolgozna, ahol egy komoly, drámai szerepet bíztak rá. Hogy felkészüljön a Karácsonyi ének zsugori, karácsonygyűlölő főszereplőjének megformálására, megnézett egy CNN-tudósítást a Wall Street-i sikkasztókról, mondván, ez adja a legátfogóbb képet az aljasságról és a kapzsiságról.

 

7. Tényleg tapló volt a Télapó a Tapló Télapóban

Pár éve mi is részletesen írtunk már itt a PORT.hun arról, hogy Billy Bob Thornton mennyire csatak részeg volt Tapló Télapó forgatásán annál a jelenetnél, amikor a mogorva főhős, Willie betántorog ideiglenes munkahelyére, a Saguaro Square Mall nevű plázába, ahol áruházi Mikulásként dolgozik. A színész a saját bevallása szerint aznap reggelire benyakalt három pohár bort meg egy kis áfonyalével kevert vodkát, aztán utánaküldött még néhány Bud Lights sört. Mire eljutott a felvételig, már azt sem tudta, hogy egy filmforgatáson van. Annál a résznél, amikor Thornton felkel a mozgólépcsőről, tényleg azt hitte, hogy még otthon heverészik, aztán végül beugrott neki, mit kell csinálnia: begyalogolni a kamera elé, ráesni az ajándékokra, és elborzasztani a gyerekeket. Igencsak jól sikerült!

 

8. Will Ferrell improvizációi a Mi a manóban

Mivel Jon Favreau 2003-ban még közel sem számított akkora rendező-fenegyereknek, mint mostanság, a Vasember-filmek és a Mandalorian-tévésorozat óta, a 2003-as Mi a manó című vígjátékát igencsak szűkös költségvetésből kellett tető alá hoznia. Ráadásul nem is volt túl sok idő arra, hogy a Mikulás segédei között felnőtt, kissé habókos Buddyt alakító Will Ferrell New Yorkban forgasson, így ezeket a részeket spontán módon, gerillamódszerekkel vették fel. Vagyis a színész nem statisztákhoz, hanem vadidegenekhez rohan oda, hogy idegesítse őket – ilyen volt például a piros ruhás fickó is, akit Buddy Mikulásnak hisz.

 

9. A Szörnyecskék Gizmó figurája

Ha eleged van a szirupos karácsonyi filmekből, akkor a Szörnyecskék című 1984-es horrorkomédia tökéletes választás lesz a téli estékre! A film egyik legnagyobb erénye, hogy a kedves kis Gizmóból előpattanó, rosszcsont szörnyetegeket tényleg elkészítette a trükkmester Chris Walas, aki egyébként A légy gyomorforgató effektjeiért is felelős. Először azonban a rendező, Joe Dante és a producer, Steven Spielberg szörnyjelmezbe öltöztetett majmokat akart használni a forgatáson, de rá kellett jönniük, hogy ez nem fog működni, mert a tesztmajom teljesen megvadult. Bár végül a stáb a bábokat választotta, ezekkel sem volt annyira könnyű a munka. A Gizmóhoz használt bábuk különösen nagy kihívást jelentettek, mivel nagyon kicsik voltak, és sűrűn elromlottak, ezért a stábban körbement egy lista, hogy mi az, amit szigorúan tilos csinálni a Gizmó-figurákkal. Gond volt a film PG besorolásával is (Parental Guidance - Szülői felügyelet mellett ajánlott), mivel az egyik rút szörnyecske cafatokra robban a mikrohullámú sütőben, az R besorolást (Restricted - Korlátozott, azaz 17 éven aluliaknak szülő vagy felnőtt kísérete szükséges) viszont azért már túlzásnak érezte Spielberg, aki egyébként a szintén 1984-ben bemutatott Indiana Jones és a Végzet Temploma esetében is ugyanezzel a problémával szembesült a film szívkitépős jelenete miatt. Így aztán követelni kezdte az amerikai mozgóképszövetségnél egy új korhatár-besorolás bevezetését a PG és az R között. Így született meg lényegében a Szörnyecskék és Indiana Jones miatt a PG-13 besorolás, ami a szülőket figyelmezteti, hogy 13 éven aluliak számára az adott film nem feltétlenül ajánlott.

Forrás: InterCom

 

A SZESSÖN legújabb részében kiderül, mennyire van a vérében Lady Szomjasnak a kubai ritmus és a latin lüktetés.