95 évesen elhunyt Stan Lee

Elhunyt a legendás képregény szerző, a Marvel alapítója és sikerre vivője, Pókember, az X-Men, a Vasember apja, akinek arca minden egyes Marvel filmben feltűnt, ha csak fél percre is. Isten nyugosztalja.

Stan Lee, minden idők legbefolyásosabb képregényművésze 95 éves korában hunyt el a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházban tegnap, a kora reggeli órákban. A Marvel Comics szerkesztőjeként, írójaként és kiadójaként Jack Kirbyvel, Steve Ditkóval és másokkal együtt olyan ikonikus képregényhősök egész seregét hozta létre, mint a Pókember, Hulk, Doctor Strange, a Fantasztikus Négyes, Daredevil, a Fekete Párduc, az X-Men, Iron Man és a Hangya. Ezek a hősök a képregényfüzetek lapjairól kilépve nem csak elképesztően sikeres filmek hősei lettek, de a popkultúra szerves részei is – és Stan Lee a maga nyúlfarknyi, de fontos jelenéseivel a Marvel moziverzum minden egyes filmjében maga is szereplővé vált. A napvilágot Stanley Martin Lieber néven meglátó Lee-nek óriási szerepe volt abban, hogy jelentéktelen kiadóból végül egy hatalmas, évente sok milliárd dollár hasznot hozó médiabirodalom jöjjön létre, de 1936-tól a mai napig tartó munkássága nem csak a sikerről, pénzről és ismertségről szólt, ő újfajta szuperhősöket, fantasztikus, de emberi hibákkal megvert, kézzelfogható alakokat teremtett, akik régóta közénk tartoznak.

"Stan Lee olyan különleges volt, mint az általa létrehozott karakterek" - nyilatkozta Bob Iger, a Disney elnöke és vezérigazgatója. "Ő maga is szuperhős volt a Marvel rajongói számára szerte a világon, hiszen Stannek megvolt az ereje inspirálni, szórakoztatni és összekapcsolni minket. A képzeleténél csak a szíve volt nagyobb. " A Marvel filmek már sosem lesznek ugyanolyanok az ő arca, apró, de mindig szórakoztató cameói nélkül - a Bosszúállók 4-ben azért még látni fogjuk.