A 10 legdurvább bulijelenet

Ha a filmekben buli van, akkor nagyon buli van. Nem biztos, hogy érdemes otthon is kipróbálni, de nézni azért jó ezeket.

Már a magyar mozikban az Oscar-díjas Damien Chazelle új filmje, az 1920-as évek Hollywoodjában játszódó Babylon (kritikánk itt olvasható), amelyben több elképesztő bulijelenet is látható. A lerészegedett és bemindenezett emberek „ereszd el a hajam”-ja hálás téma, úgyhogy nem is volt nehéz összegyűjteni a legikonikusabb és legféktelenebb bulijeleneteket. (Korábbi összeállításunk itt olvasható.)

Party zóna (1978)

 

A neves vígjátékrendező, John Landis (Blues Brothers, Szerepcsere, Amerikába jöttem, Kémek, mint mi) korhatáros komédiája a bulifilmes „műfaj” alapvetése, amely generációk számára lett az egyetemi élmény megtestesítője, függetlenül attól, hogy a diákszövetségi bulik azért általában nem ilyenek.

A sztori nincs túlbonyolítva, két elsős diák költözik a főiskola rosszhírű kollégiumába, amelyet a dékán be akar záratni, mire „minden mindegy”-alapon nagy bulit rendeznek, a meghívottak között pedig ott van a polgármester lánya és a dékán kikapós felesége is. A „tóga party” lényege, hogy mindenki tógában van, brutális mennyiségű sör fogy el, és még néhány gitárt is szétvernek.

A nagy Gatsby (2013)

 

Baz Luhrmanm Fitzgerald-adaptációja alighanem a Babylont is megihlette, ami nem is csoda, mert ez a történet is a lázas húszas években játszódik, amikor a világháború és a világjárvány lecsengése után mindenki úgy partyzott, mintha az élete múlna rajta.

A film címszereplőjének ráadásul nyomós oka van rá, hogy extravagáns bulikat rendez a villájában: abban bízik, hogy egykori szerelme, Daisy (Carey Mulligan) is tiszteletét teszi valamelyiken. Élő burleszk show-k, lélegzetállító táncosnők és pezsgőtornyok – van itt minden, hogy aztán a csúcsponton maga a házigazda is belépjen – a tósztot mondó Leonardo DiCaprio azóta mémesült is.


A Wall Street farkasa (2013)


Nehéz elképzelni, hogy a Babylon készítésekor ne lebegett volna a rendező szeme előtt Scorsese filmje, amely ugyanolyan élvezettel mutatja be, hogy Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) tőzsdei ügyeskedő milyen brutálisan tolta meg szinte mindennapos rendszerességgel a bulikamiont.  Ő nem is várta meg, hogy lejárjon a munkaidő, az irodában (is) partikat rendezett a legesztelenebb fajtából, fizetett prostikkal, törpével célba dobálással, bulicsimpánzzal és mindennel, amivel csak fokozni lehetett a hangulatot. 


Eksztázis (2018)



A francia botrányfilmes Gaspar Noé a 2018-as Eksztázissal sem árult zsákbamacskát, a film azt adja, amit a címe is ígér. A sztori szerint táncosok gyűlnek össze egy erdő közepén lévő, bezárt iskolaépületben, az egész éjjel tartó buli azonban hallucinogén rémálomba fordul, amikor rájönnek, hogy a szangriájukba valaki LSD-t tett. Hamarosan képtelenek lesznek ellenállni a bennük lévő neurózisoknak és pszichózisoknak, bódult hipnózisukat pedig tovább fokozza a zene elektronikus ritmusa. A drog mindenkiből mást hív elő: míg egyesek a paradicsomban érzik magukat, mások a poklot járják meg.

A film különlegessége, hogy Sofia Boutellát leszámítva minden szereplő profi táncos, a dialógok többsége pedig improvizáció.


Volt egyszer egy Hollywood (2019)


Tarantino nosztalgiázós filmjében annyira nem őrült a parti, de azért elég különlegesek a körülmények, lévén, hogy a helyszín a Playboy-villa, amely dugig van A-listás hírességekkel. Árad a hippihangulat, mindenki laza és boldog, amihez nyilván az elfogyasztott drogoknak is közük van, nem csoda, hogy Sharon Tate (Margot Robbie) is olyan felszabadultan veti bele magát a táncba, miközben a medence széléről maga Steve McQueen bámulja őt.


22 Jump Street (2014)

A 21 Street gimnáziumi közegben játszódik, két fiatal rendőrnek (Channing Tatum és Jonah Hill párosa) kell beépülnie az iskolások közé, így aztán a kötelező partijelenet sem maradhatott el. A folytatás, a 22 Jump Street emelte a tétet, minden szempontból, a főszereplőknek itt már egyetemistáknak kell kiadniuk magukat, a buli helyszíne pedig a tengerpart, ahol a spring break (tavaszi szünet) alkalmából több száz fiatal tombol Diplo zenéjére.


Ted (2012)

A Family Guy megalkotója, Seth MacFairlane egy piálós-káromkodós játékmackót tett meg főszereplőnek, aki ráadásul még partizni is imád – naná, hogy a bulijelenetben elszabadul a pokol. Kezdésként Ted „gazdája”, John megtudja, hogy kedvenc filmjének, a Flash Gordonnak a sztárja, Sam J. Jones is eljött, aki rögtön kokóval kínálja őket, majd Ted betépve bemutat egy késes trükköt egy szerencsétlen áldozaton, aztán ráveszik Samet, hogy üsse át puszta kézzel a szoba falát, amit a szomszéd persze nem annyira díjaz, és egy libával felfegyverkezve át is jön bosszút állni.


Rossz anyák (2016)


Ebben a listában is többségben vannak a férfiak, ami nem fair, hiszen a nők, sőt az anyák is szeretnek bulizni. A sztori szerint Amy (Mila Kunis) besokall a napi rutintól, a ráháruló feladatoktól, és két hasonlóan túlstresszelt anyatársával (Kristen Bell, Kathryn Hahn) úgy döntenek, kimenőt adnak maguknak, és vad tivornyázásba kezdenek. Visszatér a régi koleszos csajbulik ideje nagy ivászatokkal, kalóriadús kajálásokkal, hajnalig tartó dumálásokkal.

Ha a teljes film nem is, a mellékelt jelenet maga a tökély, köszönhetően a hibátlan zeneválasztásnak - David Guettától szól a Hey Mama.


Buli az élet (1998)


Jennifer Love Hewitt, Seth Green és Melissa Joan Hart vígjátékában is a bulizós fiatalok állnak a középpontban. Az érettségi bankett éjjelén sok minden kiderül négy év együttlét után. A buli felszínre hoz jó és rossz emlékeket egyaránt. Van, aki utolsó esélyét ragadja meg, hogy szerelmet valljon, és van, aki négy év megaláztatásért akar revansot venni. A házigazda persze a legkevésbé sem engedheti el magát, hiszen bármelyik pillanatban kitörhet a botrány – de az irányítás persze így is kikerül a kezei közül.

A legemlékezetesebb a mellékelt jelenet, ahol a Paradise City-t adja elő az egyik, magát rocksztárnak érző szereplő.


Project X - A buli elszabadul (2012)


A bulifilm műfaját talán Nima Nourizadeh vígjátéka maxolta ki a legjobban, itt ugyanis nincs semmilyen sallang, az elejétől a végéig egy egyre jobban eszkalálódó házibulit nézhetünk végig. A megtörtént eseményekből merítő sztori szerint három végzős gimnazista meg akarja szervezi a város legnagyobb buliját, ami sikerül is nekik, csakhogy a tervezettnél jóval több partizni vágyó fiatal érkezik a szülői házba, amelyet a végére katasztrófa sújtotta övezetnek kell nyilvánítani.

Via: Ranker