A 10 legpocsékabb filmes barát

A barátság világnapja alkalmával a feje tetejére állítottuk a dolgot, és ezúttal a filmtörténelem legrémesebb barátait szedtük össze - mert így izgalmasabb!

Billy Dee Williams mint Lando Calrissian - Star Wars: A Birodalom visszavág (1980)

Ha egy olyan barátra gondolsz, aki hátba döfi a legjobb cimboráját egy igazán ismert filmben, akkor jó eséllyel Lando Calrissian lesz az első név, amely beugrik. Persze Landónak megvolt a maga oka, nem önszántából tette, amit tett, Darth Vader pedig nem tartotta az adott szavát, így van itt mentség, de ha nagy filmtörténeti árulásra gondolunk, akkor az ő lesz az első, aki eszünkbe jut, Felhőváros ura, az egykori csempész, Han Solo országos cimborája. Aki később aztán elárult haverja ruháját hordja és annak űrhajóját vezeti. Lando később visszatér a Star Wars: Skywalker korában (2019), már abszolút pozitív karakterként, a Solo: Egy Star Wars-történetben (2018) pedig megismerhetjük fiatalon, még/már Donald Glover alakításában.

Forrás: InterCom

 

Tony Goldwyn mint Carl Bruner - Ghost (1990)

Sam Wheat (Patrick Swayze) és Carl Bruner (Tony Goldwyn) a legjobb barátok, egy helyen dolgoznak a bankban feltörekvő fiatal munkaerőként, meló után is együtt lógnak, sokat poénkodnak. Csakhogy Carl maffiózók pénzét mossa tisztára, és amikor Sam az útjába kerül, megöleti. Na jó, az eredeti terv nem ez volt, a felbérelt rosszarcú elszúrta a dolgot, Carlon azonban legfeljebb az idegesség látszik, nem a megbánás, és azonnal rá is mozdul Sam csajára (Demi Moore), persze a lányt is ki is használja, mert kell neki a jelszó Sam gépéhez. Persze Sam visszatér, és jól elbánik az áruló baráttal, de ehhez kell Whoopi Goldberg hangoskodó halottlátója is.

 

Brad Pitt mint Floyd - Tiszta románc (1993)

Igaz, a Brad Pitt által alakított Floyd nem a főhős, Clarence (Christian Slater) barátja a Tony Scott rendezte, de Quentin Tarantino írta remek filmben, hanem annak spanja, Dick (Michael Rapaport) haverja és lakótársa, de ha valaki, hát ő aztán tényleg megmutatja, milyen egy igazán rossz barát. Floyd egész nap otthon van, mert nincs munkája, a látottak alapján nem is keres melót, egész nap szív az ágyban fekve, és röhörészik, illetve Rick sörét issza. Amikor Clarence üldözői eljutnak hozzájuk, Floyd a lehető legnagyobb természetességgel árulja el, hol húzta meg magát a srác – kétszer is, és csak a második esetben fenyegetik meg fegyverrel. Floyd legjobb mondata, amikor barátai vásárolni készülnek: „Hozzatok sört. Meg tisztítószereket.” Floyd nem takarít, a szerek másra kellenek!

 

Vince Vaughn mint Trent Walker - Bárbarátok (1996)

Mike (Jon Favreau) otthagyta New Yorkot és a barátnőjét a színészi karrierért, hogy hónapokkal később még mindig egy Los Angeles-i bárban konferálja fel a menőket, és jó nőt is csak más karjában lásson. Még szerencse, hogy olyan barátai vannak, mint például Trent (Vince Vaughn), aki fejébe veszi, hogy nem hagyja őt végleg besavanyodni, és magával ráncigálja minden bárba. Az igazság azonban az, hogy nem a jó szándék vezéri, Mike mellett ő nagymenőnek képzeli magát, és abban a pillanatban cserben hagyja pocsék passzban lévő barátját, amint előkerül egy lány, akinél úgy érzi, van esélye.

Forrás: Film+

 

John Goodman mint Walter Sobchak - A nagy Lebowski (1998)

Walter Sobchak (John Goodman) nem csupán Jeff "Töki" Lebowski (Jeff Bridges) legjobb barátja, de egyben hősünk rossz szelleme – és lehető legrosszabb tanácsadója. Minden rossz, ami Lebowskival történik, azt Walter tanácsainak köszönheti, aki egy agresszív, öntelt, nagyszájú paraszt. Walter, aki akár ölne is, ha valaki megszegi a bowling szabályait, vietnami veterán, és bár harcot nem nagyon látott, mindig erre hivatkozik, és ugyan lengyel katolikus, volt felesége miatt gyakran zsidóként hivatkozik magára, és tartja a zsidó ünnepeket, főleg, ha az pont kényelmes neki. A fegyverbuzi, erőszakos Walter a másik barátját, szegény Donnyt (Steve Buscemi ) mindig leugatja, és ha valóban köztünk élne, biztos vírustagadó lenne – a Töki mégis kitart mellette. Talán csak lustaságból…

Forrás: Budapest Film

 

Edward Norton mint a Féreg - Pókerarcok (1998)

A zsugás Mike McDermott (Matt Damon) feladja pókerszenvedélyét. Beiratkozik a jogi egyetemre, mert számára ez a biztos út a sikeres életbe. Csaja lesz, jól él, veszélytelenül, ha kissé unalmasan is. Amikor régi barátját, Férget (Edward Norton) kiengedik a börtönből, az Mike segítségét kéri, hogy meg tudja adni tartozásait – persze veszélyes embereknek, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Mike ebbe még belemegy, ám a Féreg azután sem áll le, hogy megvan a szükséges pénz, és mivel egy olyan asztalnál csalt, ahol nagyon nem szabadott volna, mindkettőjük életét veszélybe sodorja a pénz miatt. Amit egy igaz barát sosem tenne.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Seann William Scott mint Stifler - Amerikai pite (1999)

Rejtély, hogy a srácok az Amerikai pitéből miért lógnak a tajtparaszt, ostoba Stiflerrel, akiben a legjobb dolog az anyja – Stifler mamája (Jennifer Coolidge) az első igazi MILF. Gyanítom, nem is akarnak vele lógni, csak mindig ott van, de van abban valami furcsa, hogy az összes szereplő közül ő az, aki a legemlékezetesebbre sikerült, a szépfiúk, a jó srácok mind feledésbe merültek azóta. Pedig ha valakit nem akarnék a baráti társaságomban látni, az pont az izzadós, mocskos szájú idióta Stifler, aki biztos mindig hátba vágna és kiröhögne, meginná a piám és rányomulna a csajomra. És mégis ő lett a Pite-filmek igazi sztárja...

Forrás: InterCom

 

Mena Suvari mint Angela - Amerikai szépség (1999)

Angela (Mena Suvari) maga az amerikai szépség, egy szőke, csinos gimnazista lány, akiről barátnője, Jane (Thora Birch) apja (Kevin Spacey) fantáziál, és Angela szereti, ha fantáziálnak róla.

Angela nárcisztikus és sekélyes,

nem sokkal több, mint egy hús-vér fantáziakép, és Jane, a szürke kisegér, aki sokáig olyan akart lenni, mint ő, akkor válik igazából szabaddá és önmagává, amikor feltárul előtte barátnője üressége. Igaz, ehhez kell egy pozőr, művészkedő srác a szomszédból (Wes Bentley), aki szélben kavargó nejlonzacskókat videóz a szabadidejében, vagyis Jane most már nem olyan akar lenni mint Angela, hanem olyan lesz, mint a pasija, de ez már egy másik kérdés.

Forrás: HBO

 

Jonah Hill mint Seth - Superbad - avagy miért ciki a szex? (2007)

Evan (Michael Cera ) és Seth (Jonah Hill) kisgyerekkoruk óta a legjobb barátok, de rettentően különböznek egymástól. Evan csendes és visszahúzódó, Seth nagyszájú, hangos, és nyilvánvalóan ő a domináns a barátságukban. Ő mondja meg, mi legyen és hogy legyen, és ezért van az, hogy bár mindketten főiskolára készülnek, Evan nem ugyanoda adta be a jelentkezését, mint ő, hogy végre „szabad” legyen. A zűrös éjszakának, amelyről a film szól, és amelynek a lényege, hogy kiskorúként piát kell szerezniük, hogy talán végre becsajozhassanak, az a katarzisa, hogy Evan végre elmondja, hogy elválnak útjaik. Majd’ elfelejtettem, Seth egy igazi görény a harmadik sráccal, Fogellel (Christopher Mintz-Plasse), pedig a piát ő szerzi, mert van kamu személyije.

Forrás: InterCom

 

Danny McBride mint Red - Ananász expressz (2008)

Az évtized talán legviccesebb vígjátékában a mindig parasztokat játszó Danny McBride az a Red, akihez a bajban lévő, kicsit szétesett dealer, Saul (James Franco) és állandó vevője, Dale (Seth Rogen) fordulnak. Red gyanakvó, hőseink paranoiásak, és bár Red és Saul spanok, Dale és Red között kezdetben masszív ellenszenv alakul ki: az eredmény először egy székhez kötözés, majd egy tök valószínűtlen bunyó. Ami nagyon vicces, és minél nagyon bunkó McBride, annál szórakoztatóbb. Red elvileg valóban meghalt volna, amikor lelövik, miután elárulta a srácokat, de Rogen és társai annyira viccesnek találták a színészt a szerepben, hogy további jeleneteket is felvettek vele. Így aztán a legvégén jóvá teheti bűneit, és megölheti utolsó ellenfelüket egy – Daewoo Lanosszal!