Telly Savalas 7 legemlékezetesebb alakítása

Ma lenne 100 éves Aristotelis Savalas, akit ezen a néven kevesek ismertek, Telly Savalasként, illetve Kojakként azonban beírta magát a film- és a tévétörténelembe.

Tavaly ilyenkor már összeszedtünk néhány érdekességet az életéről, például azt, hogy sokáig csak görögül beszélt, volt vízimentő, újságárus és rádiós műsorvezető is, nem színészként, hanem rendezőként kezdte a karrierjét, próbálkozott énekesként is, a kopaszságot tudatos karrierdöntésként vállalta be, és ő volt Jennifer Ansiton keresztapja. Most pedig lássuk a legemlékezetesebb szerepeit!

7. Mackenna aranya (1969)

Forrás: Michael Ochs Archives / Getty Images


A Kelly hősei előtt egy évvel Savalas már kipróbálhatta magát egy olyan filmben, amelyben egy csapat férfi kincsekre vadászik. J. Lee Thompson westernjében Gregory Peck alakítja a címszereplő Mackennát, aki tudomást szerez az apacsok aranyának rejtekhelyéről, de megsemmisíti a térképet, hogy csak ő találhasson rá a helyre. Egy mexikói bandita, Colorado (Omar Sharif) is meg szeretné kaparintani az aranyat,

a hajtóvadászatra pedig az amerikai hadsereg közelben állomásozó hadtestének Telly Savalas által alakított parancsnoka is felfigyel.

6. Horror Express (1972)

Forrás: Granada Films


Savalas egy sci-fi horrorban is kipróbálta magát olyan legendás horrorsztárok oldalán, mint Christopher Lee és Peter Cushing. Az 1906-ban játszódó sztori szerint Sir Alexander Saxton brit antropológus a Transzszibériai Expresszen utazik Sanghajból Moszkva felé egy mandzsúriai barlangban talált hibernált előember társaságában, akiről kiderül, hogy él, és elég vérszomjas. Savalas alakítja Kazan kapitányt, a kőkemény kozák tisztet, aki megpróbál szembeszállni a lénnyel.

A színésznek nem ez volt az egyetlen kiruccanása a horror műfajába: főszerepet alakított a Mario Bava-féle Lisa and Devilben, amelyben egy démoni üzelmekbe belekeveredő amerikai turistát játszik Spanyolországban.

5. Az alcatrazi ember (1962)


John Frankenheimer filmje valós események alapján mutatja be Robert Franklin Stroud történetét, akit előbb halálra, majd az elnök közbenjárásával életfogytiglani büntetésre ítéltek, amit a hírhedt alcatrazi börtönszigeten kellett letöltenie. Savalas a Burt Lancaster által alakított főhős egyik rabtársát játszotta, és első komolyabb moziszerepéért rögtön Oscarra is jelölték. Ugyanebben az évben a Gregory Peck-féle eredeti Rettegés fokában is feltűnt, amelyben a magánnyomozót formálta meg.

4. A piszkos tizenkettő (1967)

Forrás: Getty Images (Archive Photos / Stringer)


Az amerikai hadsereg sokat tapasztalt katonája, Reisman őrnagy azt a feladatot kapja, hogy veszélyes bűnözőkből képezzen ki egy alakulatot, mely képes lesz végrehajtani minden idők egyik legnehezebb és leglehetetlenebb kommandós akcióját. A megszállt Franciaország területén, egy szigorúan őrzött kastélyban magas rangú náci tisztek pihenik ki a háború fáradalmait. A cél az ő elpusztításuk. Ezért tizenkét halálra ítélt katona szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől: ha önként részt vesznek a kommandós akcióban és túlélik a bevetést, kegyelmet kapnak.

Savalas, aki maga is szolgált a második világháborúban, a bigottan vallásos, őrült Maggott szerepét játszotta. Azután esett rá a választás, hogy az első számú jelölt, Jack Palance visszalépett, mondván,

rasszista a karakter és túlságosan erőszakos a történet.

A színész a Végzetes küldetés és a Halálos küldetés alcímű további részekben is visszatért, de más szerepkörben: azokban ő vezette a bűnözőkből verbuvált csapatot.

3. Őfelsége titkosszolgálatában (1969)


A hatodik James Bond-film nagy bukás volt, de nem Savalas miatt. A színész alakította minden idők talán leghíresebb Bond-gonoszát, Blofeldet, aki egy halálos vírussal próbálja meg elpusztítani az emberiséget. Érdekesség, hogy az emlékezetes bobszánkós üldözésben, amit a svájci olimpiai csapat részvételével forgattak,

Savalas hajtotta végre a stúdióban azt a mutatványt, amelyben Blofeld fennakad egy fán, mert a kaszkadőrök a helyszínen nem tudták felvenni a jelenetet.

2. Kelly hősei (1970)


Minden idők egyik legviccesebb háborús filmje nem sokkal a normandiai partraszállás után, Franciaország játszódik, ahol a Kelly hadnagy (Clint Eastwood) vezette alkalmi katonacsapat megpróbálja megkaparintani a németek által elfoglalt francia kisváros bankjában őrzött 16 millió dollárt. Terry Savalas a forgatás idején már 48 éves volt, vagyis kiskatonának egy kicsit túlkoros, mégis nagyon jól állt neki Bazi Joe szerepe, és

a film legjobb jelenete (a Tigris harckocsival) is az ő, illetve Clint Eastwood és Donald Sutherland nevéhez fűződik.

1. Kojak (1973–1978)

Forrás: Getty Images (Mirrorpix)


A kopasz, nyalókázó nyomozó szerepében Savalasra szinte véletlenül talált rá a világsiker, amikor az 1973-as Marcus-Nelson gyilkosságok című tévéfilmben elvállalta a zsaru szerepét. A Kojak ennek lett később a spin-off sorozata, bár eredetileg a címbéli nyomozó megformálását Marlon Brandóra bízták volna, de ő nemet mondott. Telly Savalas is sokáig húzódozott, hogy elvállalja-e, mert sikeres filmszínészként nem akart egy tévésorozathoz szerződni. Úgy érezte, nem ragadhat le egyetlen karakternél,

és vele nem fogják tudni eladni ezt a szériát – nagyobbat azonban nem is tévedhetett volna.

Nemcsak Amerikában, de nálunk, Magyarországon is népszerű lett a Kojak, világszerte számos csatornán nagy sikerrel vetítik a mai napig is az epizódjait. 1999-ben pedig a TV Guide a világ 50 legjobb tévés karaktere közé is beválogatta a nyalókát szopogató, kopasz New York-i nyomozót.

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.