A 21. század legtöbbet kaszáló filmjei

Sorozatok, franchise-ok - Marvel, Star Wars, Harry Potter. No meg az Avatar. Emberi ésszel alig felfogható összegeket kaszáltak világszerte a mozipénztáraknál.

Avatar (2009) - 2,77 milliárd dollár

James Cameron grandiózus sci-fije történetével ugyan semmi újat nem mondott, technikai erődemonstrációként azonban még ma is lenyűgözi a nézőt. Pandora világa borzongatóan csodálatos, ez az ismerős, mégis soha nem látott világ tényleg él, a három órás rajzfilm vizuálisan óriási élmény - és gondoljunk bele, a mai blockbusterek jelentős részének látványa még csak meg sem közelíti az Avatarét! Csaknem 2,8 milliárd dolláros bevételét azóta sem szárnyalta túl egyetlen más produkció sem - a második hely is Cameroné, a Titanic 2,1 milliárdjával .

 

Star Wars: Az ébredő Erő (2015) - 2,06 milliárd dollár

Magától értetődően felfokozott, már-már hisztérikus várakozás előzte meg a Skywalker-família történetének új fejezetét - általában mindenki az új trilógiától várta, hogy az előzményfilmek után ismét tündököljön a mítosz. J.J. Abrams filmjét meglehetősen vegyesen fogadták, részint a Lucasfilmet bekebelező Disney-t és annak pénzsóvárságát okolták, azt, hogy gyakorlatilag lekopírozták és új köntösbe öltöztették a klasszikus Csillagok háborúját - de kár is ezzel foglalkozni, a Star Wars most már mindörökké heves viták tárgya lesz. A kétmilliárdos bevétel azért derekas teljesítmény.

 

Bosszúállók: Végtelen háború (2018) - 2,04 milliárd dollár

A Marvel tíz évig épített filmes univerzuma az óriási Végtelen háborúban ért a csúcspontra: a mozaikdarabkák helyükre kerültek, a töménytelen mennyiségű karaktert felvonultató eposz filmtörténelmet írt. Már két hónap sincs a folytatásig, amiről gyakorlatilag semmit sem tudni - de nem is kell, úgyis ömleni fog rá a nép.

 

Bosszúállók (2012) - 1,5 milliárd dollár

A Marvel első crossoverét mindenki várta, és nem kellett csalódnunk. Joss Whedon egy látványos és vicces akciófilmet hozott össze, remek karakterekkel, jó dumákkal és sokat idézett poénokkal. Valahogy ilyennek kell lennie egy tökéletes blockbusternek.

 

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész (2011) - 1,34 milliárd dollárd

J.K. Rowling regényciklusának utolsó kötetét két filmre szedték, nyilván, hogy több pénzt kihúzhassanak a rajongók zsebéből. A terv tökéletesen sikerült, és a sztori lassabb, elmélázósabb első fele után egy nagyszabású finálét kaptunk Roxfort látványos ostromával és Harry és Voldemort régóta várt, végső összecsapásával.

 

Star Wars: Az utolsó Jedik (2017) - 1,33 milliárd dollár

Valószínűleg nem létezik film, aminek ilyen vegyes fogadtatása lett volna: van, aki szerint A Birodalom visszavággal együtt a legjobb Star Wars, más szerint utálatos förtelem, a mítosz elárulása, Rian Johnson pedig az örökkévalóságig égjen a pokolban. Mindegy is, azért csak összeszedett majdnem másfél milliárd dollárt.

 

Jégvarázs (2013) - 1,27 milliárd

Ki tudja, hogy a Hókirálynő Disney feldolgozásának hihetetlen sikere az elviselhetetlenségig agyonjátszott, világslágerré vált Let it Go-nak köszönhető, vagy az újszerű karakterábrázolásnak. Elza nem a szokásos Disney-hercegnő, nem is egyértelműen pozitív figura, és még - talán csak a folytatásig - lóg a levegőben, hogy most akkor leszbikus-e vagy sem. Világszerte 1,3 milliárd dollár értékben váltottak rá jegyet az emberek - pedig egy csomó Disney-mesével összevetve még csak nem is olyan jó. És a tenyérbemászó hóember... huhh.

 

Amerika Kapitány: Polgárháború (2016) - 1,15 milliárd dollár

Azaz Bosszúállók 2 és fél. Ez már a harmadik Marvel-film ami egymilliárd fölött termelt, és ez elég szép teljesítmény.

 

A Gyűrűk Ura - A király visszatér (2003) - 1,12 milliárd dollár

A Gyűrűk Ura-trilógia utolsó darabja az Oscaron és a pénztáraknál is tarolt - megérdemelten. Persze, ha jótékonyan eltekintünk a búcsújelenetek tömegétől, amik legalább olyan hosszúak voltak, mint Frodóék útja a Végzet Hegyéhez.

 

Transformers: A kihalás kora (2014) - 1,1 milliárd dollár

Örök rejtély marad, hogy a fenébe kereshettek ezek a minősíthetetlenül rossz filmek ennyi pénzt.

(Forrás: Box Office Mojo)