A 7 legbotrányosabb pillanat a sci-fi filmek történetében

Mert mindig fel lehet háborodni valamin.

Sok oka lehet annak, hogy egy filmet "ellentmondásosnak" tartanak. Néha egy sokkoló vagy nem elég kreatív befejezés rosszul érintheti a nézőket, de egy karakter váratlan elhalálozása is lehet vita tárgya. Vannak olyan sci-fi filmek, amelyeket különböző országokban be is tiltottak. Íme néhány a sci-fi filmek legvitatottabb jelenetei közül.

Csillagok háborúja – Han vs Greedo

A Csillagok háborúja eredeti változatában Han Solo (Harrison Ford) lelőtte a fejvadász Greedót (Paul Blake) a Mos Eisley kantinában. Amikor sok évvel később átdolgozta a filmet, George Lucas rendező úgy érezte, hogy a jelenet miatt hidegvérű gyilkosnak tűnik Solo, ezért a mozikba kerülő 1997-es "Special Edition"-hez újra átdolgozta a jelenetet, hogy abban már Greedo süsse el először a fegyverét.

A rajongói felháborodás hatására 2011-es Blu-ray-változatban Lucas úgy módosította a jelenetet, hogy Han és Greedo egyszerre lőnek, mint a párbajozó cowboyok a vadnyugatom, de csak Jabba bérgyilkosát találja el sugárnyaláb.

De itt még nem lett vége a sztorinak: a 2019-es verzióban a Disney+ csatornán Lucas személyes kérésére bekerült egy új mondat a lövés elé. Greedo itt azt kiáltja Hannak, hogy „Maclunkey!” (ejtsd: Mekklánkíí!), ami nincs feliratozva, de a rajongók persze mostanra kinyomozták, hogy ez ugyanaz a hutt nyelven odavetett halálos fenyegetés, amit a Baljós árnyakban Sebulba mondott Anakinnak, és nagyjából így fordítható le: „Most véged!” (vagy esetleg:„Most jól megdöglesz!”)

Mechanikus narancs – A betörés

Stanley Kubrick hírhedt 1971-es filmje azon kevés alkotás közé tartozott, amelyek "X" besorolást kaptak, de mégis mainstream sikerré váltak. Az egyik legemlékezetesebb az a jelenet, amelyben a fiatal bűnöző, Alex (Malcolm McDowell) és bandája betör egy házba. Alex bántalmaz egy nőt, miközben a férje kénytelen végignézni. Igazán legfelkavaróvá ezt a pillanatot azt teszi, hogy közben a "Singin' in the Rain" című klasszikus dal szól.

A bemutató után állítólag Nagy-Britanniában fiatalok megerőszakoltak egy holland nőt, miközben a Singin’ In The Raint énekelték. Kubrick ezután maga kérte, hogy vegyék le a mozik a műsorról a filmet.

Zsivány Egyes – CGI Peter Cushing

A Zsivány Egyes - Egy Star Wars történetben digitális fiatalító technikát használtak Grand Moff Tarkin (Peter Cushing) karakterének visszahozásához. Nem először fordult elő hasonló, de míg a korábbi filmek esetében még élő színészeket kellett megfiatalítani, Cushing 1994-ben, 81 éves korában elhunyt, így ezúttal etikai kérdések is felmerültek. A Lucasfilm archív felvételeket használt, hogy Cushing arcát Guy Henry színészre illessze.

A heves viták miatt a Lucasfilm kénytelen volt hivatalos közleményben reagálni a felvetett érvekre, Kiri Hart producer pedig úgy fogalmazott, hogy ha a karakter "nem szerepel a filmben, akkor meg kell magyaráznunk, miért nem szerepel a filmben". A Zsivány Egyes közvetlenül az Egy új remény eseményeihez vezet, így Tarkinnak a folytonosság megőrzése érdekében ugyanúgy kellett kinéznie. Ezzel persze az aggályokat nem oszlatták el, mert még ha a Lucasfilm egyeztetett is Cushing örököseivel, a film veszélyes precedenst teremtett, amivel könnyen vissza lehet élni.


Robotzsaru - Murphy halála

A Robotzsaru az 1980-as évek egyik legerőszakosabb akciófilmje, de valójában eredetileg még ennél is sokkolóbb volt. A korhatárbizottsághoz benyújtott változat "X" besorolást kapta, ami akkor - az NC-17-es besorolás bevezetése előtt – a legszigorúbb kategóriának számított.

Paul Verhoeven rendező kénytelen volt megvágni a filmet, hogy az újbóli benyújtáskor megkapja az "R" besorolást. Az Alex Murphy (Peter Weller) halálát bemutató jelenetből több snittet is el kellett távolítani. Verhoeven azt állította, hogy nyolcszor kellett benyújtania a filmet, mire megúszta az R-besorolással. Aki azonban látni akarja, hogy mi volt a rendező eredeti víziója, annak szerencséje van. A film eredeti, vágatlan változata elérhető DVD-ken és a streamingen is.

Az acélember - Superman megöli Zodot

Zack Snyder Az acélemberrel is sikeresen megosztotta a DC-rajongókat. Míg egyes nézők értékelték, hogy a film más szemszögből közelítette meg a kriptoni eredettörténetet, mások az erőszakot, a túlzott vallási szimbolizmust, a furcsa vágási döntéseket és az érzelmek hiányát kritizálták. 

A legnagyobb vitát azonban az váltotta ki, amikor a film harmadik felvonásában Supermannek sikerül sarokba szorítania Zod tábornokot (Michael Shannon), aki azzal fenyegetőzik, hogy megöl egy ártatlan családot, mire a Henry Cavill által alakított hős kénytelen kitörni a nyakát. Superman hagyományosan sosem gyilkol, ezért háborodtak fel a fanok. A forgatókönyvíró, David S. Goyer megvédte a döntést, mondván, Superman ezen verziója "nincs tisztában a képességei mértékével". A DC Comics régi alkotója, Neal Adams azonban Kevin Smith podcastjában kijelentette, hogy ez nem áll összhangban a karakterrel, és Superman találhatott volna alternatív megoldást.

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága – Idegenek

Az Indiana Jones-franchise technikailag nem sci-fi, legalábbis korábban nem volt az, de az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságának köszönhetően most már az. A negyedik rész végén ugyanis kiderült, hogy a Föld néhány ősi civilizációját idegen látogatók hozták létre, akiket egyes törzsek istenként imádtak.

Részben ez a dramaturgiai döntés az oka, hogy olyan sokáig tartott, mire a film mozikba került. George Lucas úgy érezte, hogy az idegenek a történet elengedhetetlen részét képezik, Steven Spielberg és Harrison Ford azonban úgy gondolta, hogy hiba lenne sci-fi elemeket illeszteni a franchise-ba. A rengeteg fejlesztési fázis után Lucas, Spielberg és Ford végül megegyeztek a forgatókönyv végső változatában, amelyben az idegenek is helyet kaptak.

A vita a rajongók és a kritikusok részéről nem maradt el. Míg egyes kritikusok csodálták a bátor húzást, sok kritikus úgy érezte, hogy a sci-fi-csavar tönkretette a franchise-t. Spielberg a film védelmére kelt, és azt mondta, hogy hűséges akart maradni Lucashoz. A film írója, David Koepp azonban a "Script Alert" podcastban elismerte, hogy az idegenek beillesztése hiba volt.


A nyolcadik utas: a Halál – A mellkasrepesztő

Az Alien-franchise nem szűkölködik erőszakos pillanatokban, de kevés olyan félelmetes jelenet van a filmtörténelemben, mint az 1979-es eredeti klasszikus "chestburster" pillanata. A Nostromo űrhajó legénységének vacsorája közben egy Xenomorph-lény tör ki Kane (John Hurt) vezető tiszt mellkasából, és vérbe borítja társait. Annak érdekében, hogy a színészek hiteles reakcióit produkáljanak, Ridley Scott rendező csak a forgatás pillanatában fedte fel, hogy mi fog történni a jelenetben.

A korabeli közönség is legalább ennyire meglepődött. A beszámolók szerint a jelenet annyira felkavaró volt, hogy néhány nézőnek hányingere lett, és elhagyta a mozitermet. A pillanat annyira ikonikussá vált, hogy a fiatalabb sci-fi rajongókat már aligha érheti meglepetésként, cserébe viszont megihletett jó pár paródiát, lásd például az Űrgolyhókat, ahol John Hurt játssza el újra a karaktert.

Via: Slashfilm