A 7 legfeleslegesebb szuperképesség

Vannak az erős és hatalmas szuperemberek, és vannak ők.

A mozi varázsához hozzátartozik, hogy különféle trükkökkel bárkit menőnek vagy legalábbis kompetensnek lehet láttatni, így sok esetben már csak utólag gondolkozunk el azon, hogy a „valóságban” mennyi értelme lenne mondjuk egy szuperhős vagy egy szupergonosz képességének. Most ilyen esetek következnek, és a listából természetesen direkt zártuk ki a Deadpool 2. mellékkaraktereit, hiszen ott eleve ezen élcelődnek.


Mysterio

Forrás: InterCom

 

Mysterio egy szupergonosz a Pókverzumból, akit a Pókember: Idegenben című filmben játszott szerepe révén ismerhetett meg a nagyközönség, ahol Jake Gyllenhaal alakította. Bár Mysterio hatalmas erejű ellenfélnek tűnik, ráadásul hősnek álcázza magát, valójában nincs szuperereje, nem több egy zseniális tudósból lett illuzionistánál.

Amint megtörik a misztikuma, kiderül, hogy ő egy átlagos ember, Quentin Beck, akinek nincs semmilyen különleges képessége. Bármennyire is menőnek tűnik, Mysterio nem több, mint egy bosszúvágyó egykori Stark-alkalmazott.


Sólyomszem

Forrás: Fórum Hungary

 

Az MCU-filmek eredeti Bosszúállók csapatának tagjaként Sólyomszem mindig is háttérbe szorult híresebb és hatalmasabb csapattársai mellett, amin nincs is miért csodálkozni.
Ő egy mesteri bérgyilkos, aki halálosan pontosan céloz az íjával és az egyedi nyílvesszőivel. Amikor azonban a dolgok eldurvulnak, és olyan gonosztevők bukkannak fel, mint Thanos, Sólyomszem az utolsó Bosszúálló, akihez védelemért és segítségért fordulnánk, mivel a képességei gyakorlatilag használhatatlanná teszik őt ilyen félelmetes ellenfelekkel szemben. Annyira eltörpül a többi csapattársa ereje és képességei mellett, hogy az első Bosszúállók-filmben még a saját felesége is finoman jelzi neki, hogy nem az ő súlycsoportjukba tartozik.


Looking Glass

Forrás: Warner Bros.

 

A Watchmen sorozat egy alternatív jelenben játszódik, ahol az álarcos szuperhősök ténykedését betiltották, ettől függetlenül még léteznek hétköznapi hősök, akik különböző mértékben rendelkeznek különleges képességekkel. Damon Lindelof (Lost - Eltűntek, A hátrahagyottak) kreátornak nem volt könnyű dolga, hiszen minden idők egyik legjobbjának tartott képregényét kellett volna folytatni, olyan összetett, rétegzett történettel, ami komoly témákat is érint, beleértve a rasszizmust.

A karakterek a DC és a Marvel hőseihez képest fapadosak, ami részben pont a lényeg; a Watchmen dekonstruálja a szuperhős műfajt. De Looking Glass ezzel együtt sem egy túl izgalmas figura. Van egy menő, tükröződő maszkja, a fő képessége pedig nagyjából az, hogy jól tudja kihallgatni a gyanúsítottakat. Azon kívül, hogy hatékonyan használja ezt a képességét, nincs semmi, ami igazán megkülönböztetné őt egy magasan képzett detektívtől vagy egy ügyvédtől, aki ügyesen faggatja a tanúkat a tárgyaláson.


Mantis

A galaxis őrzői tagjaként Mantis népszerűsége, akárcsak csapattársaié, az őket bemutató MCU-filmek hatására ugrott meg – na meg azért, mert Pom Klementieff telitalálat a szerepben. Szuperhősként azonban egy kicsit béna.

Mantis szuperempatikus, tehát megérzi az emberek érzelmeit. Emellett képes álomba hipnotizálni, és megzavarni vagy elbizonytalanítani az ellenfeleit azáltal, hogy megkavarja az érzelmi állapotukat. A többi szuperhőshöz viszonyítva az ő képességei elég szerények, mivel lényegében csak egy humán altató.


Vadóc

Az X-men képregények Vadócának semmi keresnivalója nem lenne ezen a listán, neki a képességei, a külseje és a személyisége is izgalmas. Az X-men filmekben azonban elég gyámoltalannak és haszontalannak ábrázolták a rajzolt verziójához képest.

Vadócnak megvan az a képessége, hogy egyetlen érintéssel ideiglenesen magába szívja egy ember életerejét (mutánsok esetében a szupererőt), vagy ha elég hosszú az érintés, akkor véglegesen. A filmben emiatt elég depresszív a karakter, mivel vágyik az emberi kapcsolatra, de nem tud senkit megérinteni anélkül, hogy megölné. Emiatt annyira megutálta a saját képességeit, hogy az X-Men: Az ellenállás végében önként vállalta, hogy kigyógyíttatja magát belőlük.

Kár érte, hiszen a képregényekben hatalmas ereje van, szinte sebezhetetlen, és repülni is tud. Emellett kemény, mint az acél, és soha nem hátrál meg a harc elől, függetlenül attól, hogy milyen erős az ellenfél – vessük ezt össze Anna Paquin puhány alakításával az X-men-filmekben. A képregényben egyszer Carol Danvershez (azaz Marvel Kapitányhoz) is hozzáért, és olyan sokáig tartotta ki az érintést, hogy végleg magába szívta az erejét és a repülési képességét. Vagyis Vadóc nagyjából olyan erős és hatalmas, mint Brie Larson karaktere az MCU-ban, de erre nem jönnénk rá a filmek alapján.


Banshee

Az X-Men egy másik tagja, Banshee olyan mutáns, aki magas frekvenciájú, szuperszonikus hanghullámokat és pszionikus rezgéseket képes előidézni. Mivel képes irányítani a hullámokat, repülésre is tudja használni az erejüket.

Ez így nem is hangzik olyan rosszul, de csak ameddig nem gondolunk bele, hogy az erejének hatástalanításához elég egy pár zajszűrő füldugó.

A karaktert az X-Men - Az elsőkben Caleb Landry Jones alakította, és talán nem véletlen, hogy az X-Men - Az eljövendő múlt napjaiba már nem írták bele.


Caliban

Caliban ismert morlock az X-Men univerzumból, aki képes érzékelni és követni más mutánsokat. A nagy sikerű Logan – Farkasban azt is megmutatta, hogy képes kiszagolni az emberek betegségeit, ami jól hangzik, de onkológusként nagyobb hasznát venné, mint szupergonoszként. Caliban emellett érzékeny a napfényre is a fokozott albinizmusa miatt, így aztán elég könnyen legyőzhető. Le sem kell gyűrni fizikai erővel, elég eldugni előle a naptejet.

Via: Movieweb / Csepelyi Adrienn