A bolygó neve: Halál a legjobb Alien-film és a Prometheus a legrosszabb?

40 éve mutatták be A nyolcadik utast, ezért a Port.hu podcastjében most a kultikus banánfejű űrszörnyek filmjeit beszéltük át.

1979. május 25-én mutatták be az amerikai mozik a filmtörténet legemlékezetesebb sci-fi horrorját, A nyolcadik utas: a Halált. Ridley Scott és H.R. Giger banánfejű (mások szerint: péniszfejű) űrszörnye a 40 év alatt igazi popkulturális ikonná nőtte ki magát: ma már ő is ugyanolyan klasszikus rémségnek számít, mint Drakula gróf, Frankenstein összefércelt teremtménye vagy a prágai Gólem. A tojásból kikelt arctámadók és a pórul járt űrhajósokból előtörő mellkasrobbantók az elmúlt négy évtizedben számos mozifilmben, könyvben, képregényben és videojátékban ránk hozták a frászt. A kerek évforduló apropóján ezeket jó vagy kevésbé jó az előzményeket, folytatásokat és spin offokat tekintettük át és szedtük ízekre a Port.hu saját podcastjében, PORTcastben, ahol ezúttal Laska Pál forgatókönyvíró volt a két Port-geek, Lakatos István és Szűcs Gyula vendége.

A mostani adásban szóba került többek között:

  • Ki hány évesen látott először Alien-filmet?
  • Mitől lett mozitörténeti mérföldkő Ridley Scott Nyolcadik utasa?
  • Hogyan született meg a banánfejű Alien?
  • Mitől százszor újranézhető kultfilm A bolygó neve: Halál?
  • Hogyan lépett szintet James Cameronnal az Alien-franchise?
  • Miben más Fazekas Attila bootleg Aliens-képregénye, mint az eredeti film?
  • Miért örök vita tárgya, hogy jó-e az Alien 3 és az Alien 4?
  • Miért lett gagyi a két AVP-film, mikor könyvben, képregényben és videojátékban is kiválóan bemutatták a két kultikus faj találkozását?
  • Jó vagy rossz film a Prometheus?
  • Miért bukott meg az Alien: Covenant?
  • Mi lesz az Alien franchise sorsa a Disney-Fox fúzió után?
  • És néha a Trónok harca 8. évadát is szidtuk.

Fontos! A kiírás ne tévesszen meg senkit, ez az Alien-podcast nem 2 óra 48 perc, hanem „csak” 84 perc!

Jó, jó, de mi az a podcast és miért kéne hallgatnom?

A podcast a XXI. század közösségi rádiója. Amihez ráadásul ma már nem is kell fix időpontokban a duruzsoló készülék mellé ülnünk (mint régen, mikor még magnóval akartuk felvenni a külföldi slágereket a Poptarisznyából), hiszen az adás nem az éterbe, hanem az internetre kerül ki. Onnan pedig később bármikor, bármennyiszer visszahallgatható. Mi az Audiomack-en hoztuk létre a PORTcast csatornát, itt fognak majd sorakozni a nagyjából 1 óra hosszúságú adásaink, amelyeket akár a laptopunkon vagy az okostelefonunk segítségével is meg tudunk majd hallgatni – nincs tehát többé unalmas vonatút, repülni fog az idő kocogás, mosogatás, vasalás és nagybevásárlás közben!

Aki kihagyta a sorozatindító Trónok harca-adásunkat, most bepótolhatja:

Ez volt a május eleji Marvel-blocbusteres PORTcast, amiben ízekre szedtük a Bosszúállókat:

Ez pedig a Csillagok háborúja-podcastünk, ami a Baljós árnyak 20. évfordulója és George Lucas 75. születésnapja alkalmából készült:

Aki pedig kevesli a havi két PORTcastet, hallgassa meghívott vendégeink és társkiadványaink szintén nagyon izgalmas, filmes-tévésorozatos-videojátékos podcastjeit! Vagyis a Filmvilág Blog podcastjét, az Index Kultrovatát, a Roboraptor podcastjét, az IDDQD Checkpointját és Laska Pál Mixcloudon is elérhető popkult rádóműsorát, a Régen minden jobb voltot.