A Bosszúállók: Végjátékot a magyarok is zabálták

Nyilvánosságra hozták a hazai mozik látogatottságának és bevételeinek összesítését. Az infografikákból pedig azt is megtudhatjuk, mit néztek a magyar nézők 2019 második negyedévében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Nemzeti Filmirodájának adatai szerint közel 3,5 millió néző 5 milliárd forint jegybevételt termelt a hazai mozikban 2019 második negyedévében. A legtöbben, több mint 818 ezren a Bosszúállók: Végjáték című szuperhősfilmre látogattak el, ami több mint háromszorosa a második helyezett Aladdin nézőszámának, ami közel 260 ezer volt.

Forrás: NMHH

 

A klasszikus Disney mese élőszereplős feldolgozása után a harmadik helyen a Csaló csajok áll 248 ezer körüli nézővel. A tíz legnézettebb film mind amerikai gyártású, a Csodapark című animációs családi vígjátékot leszámítva, ami amerikai-spanyol koprodukció. A listán a Marvel filmet követő helyezettek (Aladdin, Csaló csajok, Shazam!, John Wick 3. Felvonás – Parabellum) egyébként négyen együttvéve tudtak csak nagyjából akkora nézőszámot összehozni (822 ezret), mint a Végjáték egymaga.

Az NMHH külön kimutatást készített az artmozikról is. A nézők száma itt túllépte a 237 ezret, ami 30 ezres visszaesést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest; a jegybevétel pedig meghaladta a 273 millió forintot, ami közel 25 millióval kevesebb 2018 második negyedévével összevetve. Meglepő módon a művészmozikban is a Bosszúállók: Végjátékra váltottak a legtöbben jegyet (14 779-en), amit Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsősége követ 11 630 nézővel. Az első negyedévben még második helyezett Zöld könyv – Útmutató az élethez pedig 9558 látogatóval lett a harmadik.

Forrás: NMHH

 

Az adatokból az is kiderül, hogy egy vetítésre átlagosan huszonnyolcan mennek el (ez a szám az artmozik esetében 16 fő), az átlag jegyár pedig összességében 1466 forint, az artmozikban 1153 forint volt. A főváros után (ahol egy belépő átlag 1596 forint) Győr-Moson-Sopronban és Fejér megyében kellett több mint 1500 forintot fizetni egy jegyért: átlagosan 1564, illetve 1554 forintot. A többi megyében sem lehetett ezer forint alatt megúszni a mozizást, leszámítva Tolnát, ahol 929 forint volt egy jegy átlagos ára.


(via NMHH)