A botrányok után csendben zajlott az idei Berlinale díjátadója

Több botrány is övezte idén a jubileumi, 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek díjátadó gálájára szombaton került sor.

A február 20-án kezdődött mustra kapcsán először az okozott gondot, hogy előásták az idei zsűrielnök, Jeremy Irons korábbi meleg- és abortuszellenes nyilatkozatait. Ezt követően a fesztivál egykori igazgatójáról, Alfred Bauerről derült ki, hogy a II. világháború idején szoros szálak fűzték a náci párthoz. A programsorozat folyamán pedig a klímaváltozás miatt tüntető tömegek lepték el a fesztiválpalota környékét.

Idén a fesztiválnak új lett a vezetősége, de ők sem tudták megfordítani az évek óta érkező elmarasztaló kritikákat, miszerint a Berlinalén egyre csökken a színvonal. Ezzel együtt a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál továbbra is a harmadik legfontosabb filmes seregszemle Cannes és Velence után.

Baran Rasoulof az Arany Medvével és Jeremy Ironsszal. Forrás: Michael Kappeler / picture alliance via Getty Images

 

Az idei zsűriben Irons mellett többek közt olyan művészek foglaltak helyet, mint Bérénice Bejo színésznő (A némafilmes) vagy Kenneth Lonergan író-rendező (A régi város). Ironsék a legfontosabb díjat, az Arany Medvét az iráni rendezőnek, Mohammad Rasoulofnak ítélték, There Is No Evil című politikai témájú filmjéért. A direktor nem tudta személyesen átvenni a trófeát, mivel éppen filmje miatt kiutazási tilalmat vetettek ki rá, és vélhetően börtönbüntetés is vár rá. Lánya, Baran jelent meg helyette.

A zsűri nagydíját Eliza Hittman kapta a szintén súlyos társadalmi témát feldolgozó Never Rarely Sometimes Alwaysért. A legjobb rendező a dél-koreai Hong Sang-soo lett, Domangchin yeoja (The Woman Who Run) című filmdrámájával, a legjobb színésznek és színésznőnek járó Ezüst Medvét pedig Elio Germano (Volevo nascondermi / Hidden Away) és Paula Beer (Undine) vehette át. A díjazottak teljes listáját itt találjuk. Az Arany Medve-díjas alkotást pedig 2020 második felében a magyar mozik is bemutatják.


(via IndieWire)