A bunkóknak is jár a karácsony

A filmvásznon számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a karácsony szelleme mindenkit körbevesz, és a szeretet ünnepétől az sem menekülhet, akinek pedig leghőbb vágya lenne. Sőt: még olyan is van, hogy ezek a Grincs-hasonmások hozzák el az ünnep igazi üzenetét.

Tapló télapó (2003)

A Billy Bob Thornton által alakított börtönviselt, alkoholista áruházi mikulás a velejéig gusztustalan figura: a folyamatos káromkodás és paráználkodás mellett még lop, csal és hazudik is: egészen konkrétan azért járja a plázákat cinkostársával, a karácsonyi manónak öltözött aljas törpével , hogy miután munkát kaptak az áruházban, az éjszaka kirabolják az összes üzletet. Ám amikor főhősünk találkozik egy szerencsétlen, magára hagyott kövér kisfiúval, egy csapásra megváltozik minden, és ők ketten egészen furcsa párost alkotva tartanak ki egymás mellett a cselekmény végéig, hogy végül kölcsönösen megmentsék a másikat.

Télapu (1994)

El tudunk képzelni annál nagyobb bunkót, mint aki úgy ráordít az éppen a munkáját végző Mikulásra, hogy az ijedtében leesik a tetőről, és olyan súlyos balesetet szenved, hogy onnantól kezdve nem tudja ellátni a feladatát? És ezzel majdnem mindent elmondtunk Scott Calvinről, az elvált üzletemberről, akivel így az a kéretlen karácsonyi csoda történik, hogy be kell ugrania helyettesíteni a Télapót, és elhozni a karácsonyt a világnak. Hiába tiltakozik, hősünknek nincs más választása, hiszen a teste már meghozta a döntést: az abban a korban menőnek számító szórakoztató trükkök során nézhetjük végig, hogy a Tim Allen alakította fickó elkezd télapósodni, azaz pocakot és hosszú ősz szakállat növeszt (ami minden nap végére újra kinő, hiába borotválja le), rákap a sütire, és még a szíve is szó szerint a Jingle Bells ütemére dobban.

Télbratyó (2007)

Az Ünneprontók ünnepe rendezőjének karácsonyi filmjéből megtudhatjuk, hogy a Mikulásnak(Paul Giamatti) nemcsak felesége, de egyéb családtagjai is vannak: például szülei, na meg egy bátyja (Vince Vaughn), aki egyáltalán nem hasonlít a Télapóra, hiszen önző, felelőtlen, és finoman szólva sem érzi igazán a karácsony szellemét. Amikor azonban kölcsönt kér a testvérétől, cserébe kénytelen kivenni a részét a karácsonyi nagyüzemből – ennek során azonban nem túl meglepő módon elszabotálja a „mikulásgyárban” folyó munkát. Ám amikor veszélybe kerül a Télapó teljes hivatása és egzisztenciája, akkor még a legmihasznább alak is képes összeszedni magát…

Hóbarát (1998)

A Michael Keaton címszereplésével forgatott film érdekessége, hogy az eddigiektől eltérően nem egy Télapó-alteregóval, hanem egy másik angolszász legendáriumbeli figurával, az emberek számára a hideget, a jeget, a havat és a deret, azaz a telet elhozó Jack Frosttal a középpontban varázsolja közel a karácsony szellemét. Sőt ha lehet, még jobban illik az ünnephez, hiszen annak lényegét: a családi kapcsolatokat, a családtagok közötti szeretetet ragadja meg. Főhősünk egy, a feleségét és kisfiát elhanyagoló zenész, aki azonban egy autóbalesetben bekövetkező halála után egy hóember testében születik újjá, így még egy esélyt kap arra, hogy sokkal jobb apja lehessen a gyermekének, mint korábban. A Hóbarát mondanivalója pedig annyira szívhez szóló, hogy cserébe még azt is megbocsátjuk neki, hogy még a kilencvenes évek végén is meglehetősen kezdetlegesnek számító vizuális trükkökkel büntet.

The Christmas Chronicles (2018)

Az egyik legfrissebb karácsonyi filmben nem valaki más, hanem maga a Mikulás érdes modorú egy kissé. A Netflix produkciójában (amelynek egyik producere a karácsonyi és családi filmek specialistája, Chris Columbus) elfelejthetjük a jólelkű, csupaszív figurát, hiszen ez a Télapó egy igazi kemény legény, aki, ha a szükség úgy hozza, gond nélkül elköt egy autót, majd Elvis Presley-t énekel a börtöncellában, beszólogat az őt kihallgató rendőrnek – és úgy általában nem viselkedik túl télapósan. A sztori persze most is az, hogy külső segítséggel kell megmenteni az egy szerencsétlen gikszer miatt veszélybe került karácsonyt, de ha minden igaz, a The Christmas Chronicles egész sagává nőheti ki magát, mivel a főszerepet alakító Kurt Russell egyszerűen lubickol a szerepben, és az alkotók is nagyon élvezték vele a közös munkát.